Share

Medicul Sylvia Hoisie (89 de ani) a fost o luptatoare. A trait dramele Holocaustului, stigmatul de a fi “jidanca”, foametea si mizeria din Transnistria, dar a trecut peste toate acestea si a reusit sa-si lege definitiv numele de una dintre descoperirile de exceptie ale Institutului Cantacuzino: Polidinul, injectia care ne-a protejat zeci de ani de infectii.

In anii ’60, cativa cercetatori romani au testat pe propriile corpuri un vaccin ce avea sa ne protejeze pe noi toti de infectii decenii la rand. “Ne-am injectat sase zile la rand cate 2 mililitri”, isi aminteste fosta sefa de productie a acestui vaccin, Sylvia Hoisie, ajunsa acum la 89 de ani.

Citeste si   Mai multe unități de ÎNVĂȚĂMÂNT preuniveristar din județul IAȘI au solicitat SUSPENDAREA cursurilor

Tari europene precum Franta, Germania, Elvetia si chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gandite pentru ca organismul sa poata lupta cu o gama larga de infectii bacteriene. Importata din straini, ideea a prins puternic la Iasi si Bucuresti, unde o echipa de cercetatori foarte tineri s-a apucat rapid de treaba.

“La Iasi, din colectivul care a inceput cercetarile faceau parte patru persoane, dar la Bucuresti erau mai multi. Eram cu totii foarte tineri, media de varsta fiind in jur de 25-26 de ani, si plini de chef de lucru”, isi aminteste Sylvia Hoisie, citata de adevarul.ro.

Citeste si   Mai multe unități de ÎNVĂȚĂMÂNT preuniveristar din județul IAȘI au solicitat SUSPENDAREA cursurilor

S-a lucrat sase ani la aceste preparat, numit intr-un final Polidin. S-au folosit numai si numai ingrediente romanesti pentru producerea vaccinului.

“Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franta ca sa-i aducem in Romania. Pe langa microbii indigeni, in compozitia produsului intrau bila de bou, fenol, apa distilata si clorura de sodiu, dar putem spune ca si fiola constituia tot un ingredient. Aceasta cercetare a fost de durata, uneori istovitoare. Am obtinut preparatul prin 1962-1963 si apoi am inceput munca de cercetare pe animale de laborator: soarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucuresti aveau o tematica, noi de la Iasi, o alta tematica de investigat. Asa am reusit sa observam ca preparatul poate sa opreasca o infectie, mai ales infectiile tractului respirator superior”, isi aminteste cercetatoarea.

Citeste mai mult aici…

Citeste si   BULETIN INFORMATIV – 22.09.2020

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ