Share

Ieri, în cadrul Parlamentului au fost în plină desfăşurare audierile candidaților propuși pentru posturile de miniștrii în cabinetul Orban

Propunerile pentru ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Culturii, Apărării, Internelor, Agriculturii și Mediului, au răspuns ieri, întrebărilor senatorilor și deputaților din comisiile de specialitate reunite.

Primul audiat este Ioan Marcel Boloş, candidat la funcția de ministru al Fondurilor Europene, care a obținut 21 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 6 abțineri.

Ioan Marcel Boloş, a fost urmat de către alți șapte miniștrii propuși

Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătăţii, care a obținut 13 voturi pentru, unul împotrivă și patru abţineri.

Vasile-Florin Cîțu, Ministrul Finanţelor Publice, care nu a fost avizat pozitiv în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, primind 19 voturi negative și 19 voturi pozitive.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, care a obținut 14 voturi ”pentru”, cinci ”împotrivă” și șase abțineri.

Ionel Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil.

Marcel Ion Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a avut 17 voturi ‘pentru’ și 10 ‘împotrivă’ în ședinţa Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament.

Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a obținut 17 voturi pentru, 7 împotrivă şi nicio abţinere

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a obținut 23 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 5 abţineri pentru validarea mandatului de ministru.

Varujan VOSGANIAN, deputat ALDE: ”Trebuie să întărim relațiile cu Rusia, cu țările din Asia, dar și cu cele din America Latină”

Varujan VOSGANIAN, l-a criticat pe Vasile-Florin CÎȚU, propunerea pentru Ministerul Finanţelor Publice, pentru afirmația legată de partenerii noștri economici, spunând că: ”Trebuie să întărim relațiile cu Rusia, cu țările din Asia, dar și cu cele din America Latină”.

Dorind să obținem un punct de vedere de la parlamentarii ieșeni cu privire la voturile, abordarea și rezultatele din cadrul Parlamentului, reporterii Bună Dimineața Iași i-au contactat pe aceștia.

Citeste si   Mugur Cozmanciuc: Voi atrage peste un miliard de euro fonduri europene, ca președinte al CJ Neamț

Camelia GAVRILĂ, deputat PSD: ”Punctele noastre de vedere ca Partid Social Democrat, au fost subliniate de discuții constructive, firești și de a evalua pregătirea în contextul ministerului”

Contactată telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași, Camelia GAVRILĂ, deputat PSD,  a declarat:

Nu sunt în zonele de expertiză a celor care au fost audiați astăzi, dar pot face o trecere în revistă, subiectivă. Prestația propunerii de la Fonduri Europene, Marcel BOLOȘ, a fost bună, discuțiile au fost de lungă durată și cu substanță, au fost și întrebări dificile, de subtilitate pe domeniul respectiv, dar a fost o prestație în regulă. În zona financiară și de buget, au fost discuții destul de hazardate a ministrului desemnat și probabil acesta a fost motivul respingerii.

Punctele noastre de vedere ca Partid Social Democrat, au fost subliniate de discuții constructive, firești și de a evalua pregătirea în contextul ministerului, dacă există un CV în corelație cu domeniul respectiv”

 ”Am urmărit dacă miniștrii audiați cunosc politicile naționale din domeniul respectiv și directivele europene” se mai arată în declarația, Cameliei GAVRILĂ

”Am fost atenți la procentajul de pregătire profesională și la procentul de discurs politicianist.

În privința celorlalte două domenii Educație, Tineret și Sport, care țin de comisia unde și eu coordonez, mâine vor fi aceste audieri.

Este o atitudine nuanțată, serioasă, de analiză, dar constructivă. Votul Comisiei este negativ, când se stabilesc discrepanțe majore și subliniez că votul este consultativ și că decizia este a primului ministru desemnat”, a declarat Camelia GAVRILĂ, deputat PSD. 

Iulia SCÂNTEI, senator PNL: ”Pentru ministrul Apărării Naționale, am avut o întrebare privitor la programul de finanțare a infrastructurii terestre, feroviare și aeriene”

Contactată telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași, Iulia Scântei, senator PNL, a declarat:

Citeste si   Mesajul lui Mihai Șora înaintea alegerilor locale: ”Mergem la vot și dăm cu ei de pământ!”

Astăzi am participat la două comisii, mai exact la audierea Ministrului de Interne și Ministrul Apărării Naționale. Ambii miniștrii desemnați de premierul desemnat, Ludovic ORBAN, au primit avizul favorabil din partea comisiilor reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională. În calitate de senator de Iași, pentru ministrul Apărării Naționale, am avut o întrebare privitor la programul de finanțare a infrastructurii terestre, feroviare și aeriene.

Întrebarea mea punctuală a fost aceea: Dacă dumnealui va susține și va face toate demersurile necesare pentru ca autostrada Iași – Tg. Mureș să capete în cadrul strategiei de mobilitate europeană destinație de folosire pentru transport civil și comercial, dar și pentru transport militar. Domnia sa, cunoscând acest program de finanțare europeană, a spus că va susține împreună cu viitorul ministru al transportului, alocarea și analizarea acestui proiect.

La audierea ministrului de Interne, pentru mine ca senator și pentru toți românii este important ca ministrul să adopte niște măsuri urgente cu privire la funcționarea serviciului 112, pentru reducerea numărului foarte mare de cazuri mai puțin fericite”, a declarat Iulia SCÂNTEI, senator PNL. 

Vasile Cîtea, deputat PSD: “Decizia finală se ia în plenul Parlamentului, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului”

Contactat telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași, deputatul PSD, Vasile CÎTEA, a declarat:

Audierea viitorilor miniștri, propuși de una sau mai multe formațiuni politice care vor alcătui un nou Guvern, în comisiile de specialitate ale Parlamentului României reprezintă o procedură parlamentară conform lgislației. Aceste comisii dau sau nu, prin vot, avizul pentru ministrul x sau y. Însă, acest vot este consultativ. Decizia finală se ia în plenul Parlamentului, în sedință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Aici vom vedea dacă primul ministru propus și miniștrii cabinetului său vor obține votul de încredere pentru a funcționa ca Guvern.

După toate acestea vom putea spune, dacă noul Guvern intră în activitate, cât de competenți sunt miniștrii respectivi și premierul. Deciziile Guvernului și impactul acestora asupra vieții românilor va arăta cel mai bine competența noului Guvern. Până atunci, se îndeplinesc doar proceduri legislative și politice”, a declarat Vasile CÎTEA, deputat PSD Iași.

Citeste si   Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, reales vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor

Silviu MACOVEI, deputat PSD: ”Ceea ce PSD s-a luptat foarte mult să facă trebuie menținut”

Contactat telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași, deputatul PSD, Silviu MACOVEI, a declarat:

Am asistat la audierea mai multor miniștri, nu doar ai celor care ar aparține de comisiile parlamentare unde sunt membru. Motivul este unul legitim fiindcă ceea ce PSD s-a luptat foarte mult să facă trebuie menținut. Mă refer, în primul rând, la veniturile populației și apoi la investițiile majore.

Din acest motiv am urmărit cu mare atenție prestația d-lui Florin Cîțu, posibil viitor ministru de finanțe. Voi insista asupra lui fiindcă a primit aviz negativ al comisiei.
Deși cv-ul dumnealui arată competente în domeniul economiei, domnul Cîțu are un istoric declarativ în spațiul public care îl face un personaj cel puțin exotic.

De la anunțarea cataclismului economic și până la avertizare ca Romania va avea soarta Venezuelei, cam nimic din ce a anunțat domnia sa foarte alarmat nu s-a întâmplat. Prin urmare, un astfel de comportament imprudent și impulsiv nu îl poate califica pentru un minister atât de sensibil”, a declarat Silviu MACOVEI, deputat PSD. 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ