Share

De cel puțin patru ani, funcționează o lege aberantă, aceea că în campania electorală nu ai voie decât să faci simple afișe pe suport de hârtie, să promovezi spoturi radio-tv plătite, în timp ce înainte de startul oficial al campaniei, ai voie să umpli orașele cu bannere, cu afișe stradale de mari dimensiuni, cu mesaje apparent neutre, din care lipsește mesajul direct ”votați”, dar în care sunt prezente mesaje menite să inducă acest fapt.

Ori, pentru un astfel de dezmăț publicitar, este nevoie de bani, iar banii vin de undeva și, lucru elementar în economie, de unde vin banii, acolo trebuie să se întoarcă – lucru evident și pentru elevii care deschid prima dată un manual de economie, fie el real sau digital – integral cu dobânda aferentă.

La Iași, PNL a folosit o veche inginerie financiară, a ”donațiilor persoanelor fizice” în 2019, când Marius Dănuț Minea, candidat la Camera Deputaților pe listele PNL Iași, fost consilier județean PNL a donat 230 000 euro, bani împrumutați, deși avea credit pentru o vilă, iar venitul său și al soției nu erau deloc eligibile pentru astfel de împrumuturi.

Marius Dănuț Minea, chimistul care a descoperit ”piatra filosofală” în Iași

Marius Dănuț Minea, simplu chimist la ApaVital, liderul Tineretului Național Liberal Iași, și apare pe poziția a șasea pe lista de candidați a PNL, pentru Camera Deputaților, la Iași. La alegerile europarlamentare din mai 2019 a ocupat locul 26.

Alchimiștii epocii medievale și începutului epocii moderne au căutat mereu ”piatra filosofală”, adică acel mijloc prin care metalele puteau fi transformate în aur. Doar așa se explică modul în care acest tânăr de 32 de ani a reușit să cheltuie sume amețitoare, și să aibă și o casă mare, deși mulți tineri de seama lui nu speră la acest lucru decât după zeci de ani de muncă.

Citeste si   Ludovic Orban, despre decorația asistentei lui Marcel Vela: ”Nu cred că trebuie făcute propuneri care să nu se încadreze într-un anumit tipic”

Marius Dănuț Minea a trebuit să ”onoreze masa” cu nu mai puțin 230 000 euro (1, 14 milioane lei), donație pentru campania partidului. Evident, locul pe care era,  nu îi dădea nicio șansă. Așadar, de ce un tânăr de până în 35 de ani ar da o sumă atât de mare unui partid (în cazul lui PNL) și de unde ar fi putut avea o astfel de sumă, cand tinerii de vârsta lui se împrumută pentru 60-70 000 euro pe 30-35 de ani petru un apartament cu 2 camere, asta dacă le dă vreo bancă un credit ipotecar?

Marius Dănuț Minea a reușit o altă performanță, să cumpere în 20 decembrie 2019, o casă, în fapt o vilă în satul Uricani, Comuna Miroslava, strada Macului (vis a vis de magazinul Arabesque) de 309 042 RON, achitată  în trei tranșe: prima de  4.642 lei (în decembrie 2018, când s-a perfectat antecontractul),  a doua de 111.700 lei „din surse proprii ale cumpărătorilor”, anterior contractului, iar a treia de 192.700 lei în urma unui împrumut la CEC Bank.

La 15 iunie 2020,  Marius Dănuț Minea a completat declarația de avere în care arată că în 2019 a încasat anual 40.670 lei din jobul de chimist la ApaVital (lunar, echivalentul a 3.389 lei). 12.775 lei au venit din indemnizația de consilier județean (aproximativ 1.000 de lei net pe lună).

Ana Maria Minea, soția acestuia  a câștigat în 2019 16.281 lei, net, adică 1.356 lei lunar, calitate de consilier parlamentar la Senatul României, Ana Maria Minea având calitatea de consilier al senatoarei PNL de Iași, Iulia Scântei.

Citeste si   Marcel Ciolacu, explicații după ce l-a felicitat pe Joe Biden, președintele ales al SUA. Ce spune despre întâlnirea lui Dragnea cu Trump

Așadar, tânăra familie Minea a obținut în 2019 numai 5.810 lei lunar. Părinții Anei Maria Minea i-au dat soțului ei ca donație 93.000 de lei (aproape 20.000 de euro). Revenind la donația făcută PNL, în 2019, Marius Minea ar trebui să muncească 23 de ani, având salariul de acum, pentru a recupera suma donată.

Marius Dănuț Minea, jockerul lui Costel Alexe

După principiul balcanic ”pomana se întoarce”, în data de 30 iunie 2020, Ana Maria Minea a devenit consilier la cabinetul secretarului de stat Iulian Octavian Stana de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, unde evident, șef era Costel Alexe, acum Președinte al Consiliului Județean Iași.

Marius Dănuț Minea a fost împrumutat la rândul său de consilierul județean PNL Sorin Alexandru Afloarei cu 45 000 RON, deși acesta, conform ultimei declarații de avere, anul trecut a obținut un venit 41 885 RON din mai multe surse (salariu, indemnizație consilier etc). Așadar, deși a câștigat 41 000 RON, Afloarei a împrumutat un prieten cu 45 000 RON, motivând că a dat din ”banii de nuntă”.

5000 Ron au fost împrumutați de Marius Dănuț Minea de la Ana Maria Mursa soția primarului PNL din Plugari (Paul Mursa). Soții Mursa au obținut la botezul fiicei aproape 200 000 Ron.

Sorin Hârjoi i-a oferit lui Marius Minea 100 000 RON (Hârjoi conduce o firmă conectată la banii publici ai Primăriei Iași, pe filiera Gabriel Harabagiu furnizând scaune pentru stadioane), Costel Alexe și frații lui i-au dat lui Marius Minea în total 250 000 RON. Aurel Radu, fratele lui Ionel Panainte, finul lui Costel Alexe a oferit și el 150 000 RON. Costel Grojdea de la AJPIS Iași a oferit și el 47 400 RON. Soția unui lider PNL Pașcani a oferit 60000 RON, iar afaceriștii liberali Gheorghe Simion Lupu, Ionuț Marius Ignat, Bogdan Vasile Brânzilă, Constantin Sandu, Marian Abutoaiei, Emil Sorin Cobzaru, Pelin Costel Dolachi, Aurel Costin, Andrei Ștefan Cazacu-consilier al lui Costel Alexe au oferit împrumuturi situate între 25 000 și 50 000 RON.

Citeste si   Schimbări în conducerea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pe cine a numit Nicușor Dan la conducerea instituției

Spălarea banilor, metoda ”noului PNL care dezvoltă România” de a finanța campanii electorale.

Este evident că Marius Dănuț Minea nu putea strânge singur acești bani, mai ales că trebuie să închidă creditul luat de la CEC Bank în 2023. Neavând nici mașină, abia cumpărată o casă cu bani din credit și bani de la socri,  este clar că el a acționat la comandă politică, acceptând să ”ia împrumuturi consistente” pe ”persoană fizică”, bani care să se întoarcă la PNL. Este un sistem ”suveică”, prin care membrii PNL ”albesc”, ”spală” banii negri obținuți din diverse combinații, trecându-i de la unii la alții dintre ei care se ascund în spatele nunților, botezurilor sau declarațiilor de avere.

Până la urmă, este posibil, ca la redistribuire, Marius Dănuț Minea să devină deputat de Iași, pentru a putea să ”restituie banii” împrumutați pentru partid, dar și pentru a primi răsplata faptului că ”a ieșit la bătaie” ca pion al PNL în jocurile electorale.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ