Share

În data de 3 februarie 2020, în Parlamentul României, s-a citit moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Ludovic Orban

Pe pagina de Facebook a PSD Iași, a fost postat mesajul central al moțiunii: ”Guvernul Orban/PNL-privatizarea democrației românești”. Ideea centrală a moțiunii, arată PSD Iași, poate fi rezumată în următoarele cuvinte: ”PNL a ignorat cu bună știință toate avertismentele, a călcat în picioare normele constituționale și a trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a-și satisface setea electorală de putere ”.

Sunt cuvinte de ordin general, în care PSD, aflat în Opoziție, invocă încălcarea standardelor europene, adică exact ce făcea PSD când era la guvernare.

În spațiul public au aparut informații, pe surse, potrivit cărora PSD  și PNL ar fi făcut o înțelegere secretă, prin care PSD ar lupta pentru succesul moțiunii, PNL ar renunța la alegerile în două tururi, iar anticipatele și localele ar avea loc pe 21 iunie, concomitent.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a respins aceste idei, spunând că el solicită demisia Guvernului Orban și că atât PSD, cât și PNL ar avea o strategie separată după votul moțiunii de cenzură.

Și Premierul Ludovic Orban a calificat această declarație ca fiind ”o minciună gogonată”.

În momentul de față PSD ar avea 233 voturi pentru moțiunea de cenzură (semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR

Parlamentul României este compus, în prezent, din 465 de parlamentar). PSD are 198 de parlamentari, PNL are 105 parlamentari, USR, 40 de parlamentari, UDMR, 30 de parlamentari, Pro România, 27 parlamentari, PMP, 19 parlamentari.

ALDE are 19 parlamentari,  în Grupul minorităților naționale au intrat 17 parlamentari, în timp ce 13 parlamentari sunt neafiliați. 4 parlamentari de pe listele ALDE constituiți în ”Forța Națională” au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură. Eugen Teodorovici, parlamentar de Tulcea din partea PSD a declarat că el nu a semnat moțiunea PSD, fiind în conflict cu actuala conducere a PSD.

Conflict care va fi tranșat în instanțele de judecată. Liviu Pleșoianu a decis și el să spună adio PSD. Cristina Bogaciu și Georgian Pop, deputați Pro-România, și-au anunțat revenirea în PSD, în condițiile ăn care Pro România a declarat că nu va susține moțiunea PSD.

Marcel Ciolacu a declarat că acel parlamentar care nu va vota moțiunea își va lua adio de la nominalizarea pe lista pentru parlamentarele din acest an. Ludovic Orban a declarat că parlamentarii PNL vr vota ”cu bilele la vedere”, pentru a nu exista suspiciuni de blat.

Moțiunea de cenzură votată ar fi un plus pentru Marcel Ciolacu, în drumul spre a deține conducerea PSD, regulamentar și pe deplin

Tot Marcel Ciolacu a declarat că va fi propus premier, în caz de succes al moțiunii ”un om de stânga, un specialist care nu este membru de partid”.

PNL Iași, pe pagina sa de socializare, notează: ”Astăzi ȋncepe săptămâna moţiunii, clipa adevarului. Are curaj PSD să se opună proiectului de alegere democratică a primarilor ȋn două tururi şi să deschidă drumul către alegeri anticipate sau va prefera confortul partidului de opoziţie care critică de pe margine?”

Trebuie spus că Guvernul a oferit, de curând, Iașului încă un post de subprefect (desființat de ceva timp), care va reveni unui apropiat al parlamentarului Varujan Vosganian de la ALDE

Ce înseamnă căderea  Guvernului PNL pentru Iași? În primul rând, pierderea Ministerului Mediului de către Costel Alexe. În al doilea rând, s-ar schimba abordarea construcției Autostrăzii Unirii. Guvernul a decis că vor fi luate fonduri europene, înlăturând prin Ordonanță de Urgență teza parteneriatului public-privat decis de PSD.

Dacă PSD ar veni la guvernare, după alegeri, cu siguranță ar reintroduce acest parteneriat public-privat. Evident, vor fi întârzieri la acțiunile pentru Spitalul Regional de Urgență. PNDL1 și 2 vor fi și ele afectate de schimbarea conducerii centrale. Mihai Chirica, Primarul Iașiului și-ar negocia rămânerea drept candidat al PSD, ca și primarii PSD din Județul Iași.

Ce ar însemna supraviețuirea Guvernului PNL? Evident, Maricel Popa și-ar vedea amenințate șansele la șefia CJ Iași, fiindcă PNL, înarmat cu succesul la moțiune ar propune alegerea de către consilierii județeni a Președintelui Consiliului Județean. În plus Mihai Chirica, mai mult ca sigur ar ajunge să candideze din partea PNL, cum o vor face, după unele surse, cei mai mulți primari din comunele ieșene (în special cei din zona metropolitană).

PSD ar pierde mulți primari dacă va rămâne ideea alegerii în două tururi, care va deveni fezabilă, dacă Guvernul Orban supraviețuiește moțiunii de cenzură.

Totuși, este discutabil dacă moțiunea va trece. Se negociază intens, de către ambele tabere, însă cert este că PSD Iași ar fi afectat profund dacă moțiunea va fi respinsă.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ