Share

Municipiul Iași? Județul Iași și chestiunea alegerilor în 2020

Anul 2020 va înregistra o premieră în politica românească post-decembristă: se fac demersuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerile locale. În plus, este posibil să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Toate aceste transformări pot avantaja una sau alta dintre părți, ori pot avea efectul unui bumerang politic.

PSD contestă vehement ideea revenirii la două tururi de scrutin în alegerea primarilor, citând din prevederile Comisiei de la Veneția. Ce vremuri! PSD a ajuns să citeze din cei pe care acum ceva timp, când aflat la „butoanele” puterii, îi contesta. În plus, acest partid nu agreează nici desfășurarea concomitentă a alegerilor locale și parlamentare anticipate. Nu agreează nici ideea de alegeri anticipate.

Este clar de ce PSD se teme de aceste transformări

PSD este destul de lovit în structura sa, iar Cex-ul de luna viitoare nu se știe dacă va valida prezenta conducere interimară. Vor fi multe „nopți ale cuțitelor lungi” în PSD.

Social democraţii se tem de vot, mai exact de creșterea numărului de votanți, fiindcă nu mai poate face uz de categoriile aservite de obicei PSD: pensionari, bugetari, asistați social. Diaspora votează la anticipate, nu la locale, dar Diaspora poate antrena votul defavorabil pentru PSD,  influenţându-i pe votanții PSD din familie după modelul: „votează PSD și nu mai vezi un Euro de la noi, copiii tăi din străinătate”. Județul Iași și Municipiul Iași sunt bine poziționate la capitolul prezență în Diaspora.

„Mihai CHIRICA, un dizident de catifea”

Județul Iași și Municipiul Iași sunt încă în mâna PSD. Evident, primarul Mihai Chirica este dizident, dar unul de catifea. Momentan, nu are un candidat care să i se opună, cum nu are nici Președintele Consiliului Județean. Totuși, Mihai Chirica în turul doi poate pierde, datorită unificării  dreptei pentru susținerea contracandidatului de pe poziția a doua.

Citeste si   Ludovic Orban, după valul de creșteri de cazuri COVID. Care sunt scenariile pregătite de autorități

PSD este în derivă, PNL este pe val, PMP, USR, ALDE, Pro România vor să scape de PSD sau vor să îl controleze (ALDE și Pro România, mai ales). PNL vrea să aibă candidați puternici și nu agreează, deocamdată ideea alianței cu USR sau PLUS. Nu se știe nici dacă USR și PLUS merg împreună, după eșecul prezidențialelor.

Alegerea primarilor într-un singur tur era o măsură de natură să reducă obișnuitele cheltuieli electorale, dar PSD a monopolizat acest tip de alegeri, mizând pe absenteismul nemulțumiților și pe scoaterea forțată la vot a categoriilor de votanți aservite sus-menționate. Astfel, se ajunge la o anomalie, nedemocratică în spirit, chiar dacă nu în literă: de multe ori, maxim 25 % din totalul votanților alegeau primarul, ceea ce nu respecta principiul majorității simple.

PNL țintește asumarea răspunderii, chiar dacă suntem deja în termenul de șase luni, în care este discutabil dacă poți modifica sau nu legislația electorală

În logica PSD, PNL urmărește alegerile anticipate pentru a scăpa de sancționarea prin vot de către cei nemulțumiți că nu s-au mărit alocațiile copiilor, că este posibil ca măririle salariale promise de PSD în ianuarie și septembrie 2020 (profesorii trebuie, conform legii, să se apropie progresiv de grila din 2022, de care medicii beneficiază deja), sancțiune probabilă dacă alegerile ar avea loc toamna, cum este obiceiul.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-Ministrul Ludovic Orban vor alegeri anticipate dintr-un motiv, de asemenea strategic: PSD este în derivă și e posibil să nu se redreseze până în această vară. Majoritatea parlamentară actuală este fragilă, bazată pe trădarea PSD și ALDE de către traseiștii de profesie.

Citeste si   Marcel Ciolacu a făcut anunțul. Când ajunge la promulgare Legea privind data alegerilor

Aceștia, cu prima ocazie când vor găsi o altă oportunitate, nu vor ezita să migreze politic. USR joacă rolul de contestatar, are proiecte politice discutabile ca finalitate și evită asumarea guvernării, ceea ce contravine eticii, atât cât este ea în politică, mai ales în cea românească, fiindcă refuzul guvernării, înseamnă că face indirect jocul PSD.

PNL are nevoie de o majoritate parlamentară stabilă și crede că o poate obține la alegeri anticipate

Există, însă riscul, ca PNL să dezamăgească (presa condamnă deja primirea traseiștilor, nepotismul PNL, similar cu cel al PSD-vin ai noștri, pleacă ai noștri) iar alegerile anticipate să aibă efectul unui bumerang politic. Mai ales dacă, așa cum agită PSD spiritele, PNL nu va onora măririle implementate de PSD. PNL e criticat că nu taie pensiile speciale, fiindcă Rareș Bogdan striga până la apoplexie, etalând nelipsita batistuță, în campania electorală pentru Alegerile Europarlamentare din 26 mai 2019: „În 30 de zile de când vom începe să guvernăm, vom tăia pensiile speciale”.

Evident, au trecut mai mult de două luni, iar acest lucru e departe de a se petrece. Nici rezultatul referendumului din mai 2019 nu s-a valorificat constituțional, evident, din cauza opoziției CCR care a considerat că opțiunea românilor la referendumul din 26 mai 2019, este puțin cam… neconstituțională, ceea ce înseamnă dezamăgirea electoratului care s-a mobilizat și care poate acționa, din nou ca un bumerang politic.

PMP, USR, ALDE, Pro România își joacă supraviețuirea politică în Iași, acestea fiind în jurul pragului de 5%

 PLUS, nu va prinde nici fotolii de consilieri, primari și nici fotolii de parlamentar. A dezamăgit prea mult, a izgonit oameni merituoși, pentru a face loc unor figuri puternic contestate și cu gândire lipsită de realism. UDMR mizează pe bazinul etnic din Transilvania, putând obține în Iași voturi sporadice. Ori, la fel ca în sport, greșelile se plătesc și ocaziile se răzbună.

Citeste si   Cristian Rizea, MUTARE spectaculoasă, de la Chișinău: DECIZIA care lovește la vârful politicii din România

Ieri, 16 ianuarie 2020, în cadrul Ședinței de Guvern, de la Palatului Victoria, Prim-Ministrul Ludovic Orban a decis asumarea răspunderii în privința alegerii primarilor în două tururi.

Practic, PSD va avea două soluții: scenariul 1: PSD face jocul PNL, depune moțiune de cenzură, forțează căderea Guvernului Orban, sunt nominalizați sucesiv doi premieri de către Președintele Klaus Werner Iohannis, aceștia sunt respinși de Parlament și astfel se ajunge la anticipate;  scenariul 2:  PSD atacă la CCR asumarea răspunderii, iar răspunsul de la CCR va întârzia intrarea în vigoare a măsurii, ceea ce va face imposibilă alegerea primarilor în două tururi,în această vară, iar Guvernul Orban rămâne.

Un alt anunț, vizează faptul că Prim-Ministrul Ludovic Orban va da o Ordonanță de Urgență prin care dublarea alocațiilor pentru copii va fi amânată până la rectificarea bugetară din vară. Evident, PSD va specula electoral această amânare, dar PNL speră să treacă peste atacurile PSD și să fie favoritul alegerilor din acest an, indiferent când și în ce formă se desfășoară.

În Iași, fie că vorbim de județ sau de municipiu, lupta decisivă se va da între PSD și PNL, în mod clar. Rămâne de văzut cine câștigă și cine va fi lovit de propriul bumerang  politic lansat mai mult sau mai puțin neglijent.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ