Share

Cum poate fi extrădat Radu Mazăre din Madagascar? Este întrebarea care a stârnit dezbateri în spațiul public, după ce fostul primar al Constanței a fost arestat pentru șase zile în acest stat cu care România nu are tratat de extrădare.

În acest context, procesul de extrădare inițiat de autoritățile române ar putea dura câteva luni. Poliția Română a confirmat, miercuri, că Radu Mazăre a fost prins în Madagascar.

„Autoritățile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliției Române, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, faptul că un cetățean român, urmărit internațional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile. Poliția Română a fost în permanentă legătură cu autoritățile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării și arestării persoanei urmărite internațional”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Citeste si   Cum se vor desfășura la IAȘI manifestările DEDICATE aniversării Unirii Principatelor ROMÂNE

Fostul edil a fost arestat pentru șase zile, în baza mandatului internațional de arestare, emis ca urmare a unei condamnări la nouă ani

Pentru ca Radu Mazăre să fie extrădat, statul român, prin Ministerul Justiției, trebuie să facă o cerere de extrădare către autoritățile din Madagascar, țara în care se află fostul edil care a fost dat în urmărire generală. Ulterior, Radu Mazăre va fi prezentat în fața unui judecător care va analiza legalitatea și documentele trimite de statul român. Instanța va decide ce se va întâmpla cu Mazăre până la judecarea cererii de extrădare.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

„Procedura are două etape. O etapă cu măsură preventivă, în situația în care statul român solicită să se ia o măsură preventivă până la judecarea fondului cauzei. Judecătorul va putea pronunța o măsură de arestare la domiciliu sau control judiciar sau, dacă consideră că nu există risc de sustragere, să nu impună nicio măsură preventivă până nu se va judeca cererea de extrădare. Dacă procedura de extrădare se va face în mod voluntar, procesul va avea o durată scurtă.

Se va pronunța o hotărâre judecătorească prin care ia act de acceptul persoanei. În situația în care persoana capturată va uzita de procedura normală, non-voluntară, și își va formula apărări în fața judecătorului, procedura de extrădare poate dura câteva luni sau chiar mai mult. De asemenea, există posibilitatea refuzului extrădării dacă nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate din statul respectiv. Baza legală constă în tratatele internaționale de cooperare”, a declarat avocatul Cristian Ene, conform stiripesurse.

Citeste si   Tribunalul IAȘI clasat pe locul 4 în ierarhia tribunalelor din ROMÂNIA având cel mai mare volum de ACTIVITATE în 2020

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ