Share

Stresul este epidemia globală a timpului nostru. Și totuși, Hans Selye, cel care a formulat, în 1937, primul model teoretic și experimental al stresului (valabil și astăzi în liniile sale esențiale), consideră că lipsa stresului înseamnă moarte (“no stress means death”), astfel că el a definit stresul că sindrom general de adaptare.

Pentru unii oameni stresul a devenit un mod de viață. Suntem prea grăbiți și uităm că înainte de orice, sănătatea este pe primul loc.

Stresul ia o amploare din ce în ce mai mare peste tot în lume, iar statisticile arată rezultate îngrijorătoare: șase din zece angajați experimentează o creștere a stresului la locul de muncă, unul din trei adulți se simte stresat în fiecare zi, iar tinerii suferă din cauza stresului mai mult decât generațiile precedente

În primul rând există stres pozitiv și stres negativ. Stresul pozitiv este înaintea unui eveniment fericit, care nu te afectează în mod negativ, este benefic, pot spune că te protejează în fața unor riscuri foarte mari.

Până la un punct frica este benefică. Când se transformă în spaimă deja devine negativă, creează niște reacții fizice cum ar fi creșterea pulsului, tremurat, nod în gât, atunci se transformă în stres.

Noi funcționăm după gând, emoție, comportament. Un gând creează o emoție și emoția duce la un anumit comportament. Dacă noi reușim să ne liniștim și să ne schimbăm gândul putem să ne schimbăm și emoția și comportamentul.

”Putem lua situația ca și o oportunitate, ca o lecție de învățare sau putem să o transformăm în ceva negativ”

Tot ce întâlnim noi în fiecare zi sunt situații. Oamenii se raportează diferit la aceeași situație. Și de aici poate să apară sau nu stres. Putem lua situația ca și o oportunitate, ca o lecție de învățare sau putem să o transformăm în ceva negativ.

De multe ori dacă privim în urmă ne dăm seama că ne-am stresat pentru ceva care până la urmă ne-a fost benefic. Asta ține și de educația pe care am primit-o, de mass media care ne informează într-un fel sau altul și nu în ultimul rând de stilul nostru de gândire.

”Stresul vine uneori și din interpretarea noastră”

Atunci când nu vorbești cu cineva și îți lași gândurile să se învârtă mereu prin cap, la un moment dat nu mai poți gândi foarte rațional, dar dacă le exteriorizezi și le povestești cuiva parcă ai găsit și soluția. Din punctul meu de vedere toate afecțiunile fizice au o cauză emoțională pentru că atunci când gândim negativ se produc în corp niște blocaje energetice, care lăsate așa se transformă în boală. Orice afecțiune avem este un strigăt de ajutor al corpului pentru ceva ce noi gândim, pentru o emoție disfuncțională pe care noi o avem, mai mult sau mai puțin justificată”, a declarat S. B. psiholog a unui cabinet individual din Suceava.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 125.414 cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

Suntem în secolul vitezei, în care oamenii aleargă zilnic, fără oprire. Nu avem timp de noi, nu ne alimentăm corespunzător, nu ne hidratăm, nu avem un stil de viață sănătos, iar la finalul zilei ne întrebăm de ce ne simțim rău, de ce avem dureri de cap și insomnii. Toate aceste lucruri sunt provocate sub presiunea stresului, dar dacă nu îl putem evita trebuie să încercăm să îl controlăm.

Din cauza stresului am început să mă îngraș foarte mult, mă trezeam noaptea și mâncam, aveam un stil de viață foarte haotic. Am ajuns la 132 de kg”

Din cauza stresului am început să mă îngraș foarte mult, mă trezeam noaptea și mâncam, aveam un stil de viață foarte haotic. Am ajuns la 132 de kg. Toate aceste lucruri s-au întâmplat din cauza problemelor personale pe care le aveam, ajunsesem să nu mai pot gestiona anumite situații din cauza stresului.

 Când am luat în greutate, după ceva timp am început să am dureri de spate, de genunchi, oboseam foarte repede și atunci m-am hotărât să slăbesc, am început să fac sport.

Vreau să spun că după ce am început să fac sport de 2- 3 ori pe săptămână, să mănânc sănătos și am început să am grijă de mine, viața mea s-a schimbat total. Am ajuns la 85 kg .

Stima de sine a crescut foarte mult, m-am schimbat atât fizic cât și mental. Stresul pe care odată îl aveam, acum îl pot gestiona mult mai ușor. Probleme există la fiecare dintre noi, dar dacă știm de unde să începem și cum să gestionăm lucrurile, viața devine mult mai relaxantă.

Carmen Maxim din Suceava:”M-am apucat de sport la vârsta de 50 de ani și am reușit să reduc stresul”

M-a apucat de sport la vârsta de 50 de ani, dar pentru mine este ceva extraordinar. Eu prin aceste antrenamente am redus foarte mult stresul și da pot spune că dacă vrei să schimbi ceva la tine, se poate. Avem nevoie de ambiție și de dorință.

Stilul de viață are mare legătură cu stresul. Dacă începem să avem grijă de noi, să nu mai fim efectiv roboți în ceea ce facem, să avem puțin mai multă răbdare, și când vedem că aceste lucruri încep să dea rezultate, stresul începe să se diminueze”.

 

Citeste si   Surprizele ALEGERILOR LOCALE la SUCEVA au venit din localitățile RĂDĂUȚI și SALCEA

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ