Share

Miza din spatele alegerilor europarlamentare: euroscepticismul

Alegerile pentru noul legislativ al Uniunii Europene au avut atât în România cât și în celelalte țări membre, un caracter particular în raport cu precedentele tururi de alegeri.

Principalul motiv l-a constituit amploarea mișcarii eurosceptice din sânul acestui proiect politico-administrativ denumit Uniunea Europeană. Discuțiile legate de BREXIT amplifică în mod progresiv acest subiect.

Nu vom analiza cauzele care au condus la stimularea și ulterior creșterea euroscepticismului în rândul europenilor și nici modul în care țările membre sunt afectate de acest curent. Cert este că partidele extremiste din toate țările UE, sub diferite forme, exploatează sub aspect electoral punctele slabe ale construcției europene. Pentru că în mod evident ele există, ar fi utopic să credem că totul este perfect.

În acest context al promovării temei euroscepticismului, România nu a făcut excepție cu prilejul alegereilor europarlamentare din 2019!

Pe scena politică națională, principalii actori s-au poziționat în funcție de propriile interese politice și calcule interne.

Partidul de guvernare a ajuns la concluzia că mesajul eurosceptic poate fi adaptat în mod convenabil electoratului social-democrat

În România nu există partide extremiste, iar singurul partid cu nuanțe patriotarde, în speță Partidul România Mare, a încetat să mai conteze de foarte mult timp. Prin urmare stindardul euroscepticismului risca să rămână nearborat. Surprinzător însă, potrivit unor calcule politice interne, partidul de guvernare a ajuns la concluzia că mesajul eurosceptic poate fi adaptat în mod convenabil electoratului social-democrat.

Deși perverse, calculele nu au fost greșite! Este știut faptul că electoratul acestui partid este unul îmbătrânit și în continuă scădere. Scăderea este generată atât de cauzele naturale cât și de uzura actului de guvernare.

Euroscepticismul manifestat de PSD pe parcursul acestei campanii electorale pentru europarlamentare, deși trebuie să recunoaștem că a fost unul moderat, deschide totuși perspectivele unei radicalizări treptate.

Pentru moment însă, PSD a reușit să transpună nemulțumirile consumatorului român, dar și a anumitor bresle de producători într-o formulă de reprezentare politică. Una fără discuții de ordin demagogic.

În mod evident, cu toate resursele disponibile, dl Dragnea nu va reuși să mulțumească pe absolut toată lumea și atunci vor începe permutările politice.

Ridicate pe parcursul campaniei electorale, acest cumul de numulțumiri justificate ale românilor în raport cu anumite mecanisme ale Uniunii Europene, nu aveau cum să dobândească decât un caracter de stimulent (nici măcar argument) în dezbaterea electorală.

Citeste si   Situaţia MĂSURILOR întreprinse în IAȘI pentru a COMBATE și a IMPIEDICA răspândirea COVID -19

Faptul în sine ridică serioase semne de întrebare la adresa partidului de guvernământ care, spre deosebire de partidele de opoziție, se află în ipostaza “de a face” și nu de a critica! Asta se numește, simplu, ipocrizie! În cel mai bun caz! Pentru că totodată se ridică și problema SERIOZITĂȚII cu care partidul de guvernământ tratează însuși ACTUL DE GUVERNARE!

În concluzie, din dorința acaparării unei plaje mai largi din electorat, PSD a căzut în capcana euroscepticismului. A câștigat puțin și pierde mult! Să nu se mire membrii PSD de ce liderii vor pierde, din nou alegerile prezidențiale din toamna acestui an. 

Miza din spatele alegerilor europarlamentare: majoritatea parlamentară și alegerile prezidențiale

O a doua miză fundamentală jucată pe parcursul alegerilor europarlamentare a fost majoritatea parlamentară. Să nu ne iluzionăm, de rezultatul alegerilor depinde stabilitatea sau dimpotrivă refacerea amajorității parlamentare. Un rezultat prost pentru PSD echivalează automat cu o reorientare din mers a parlamentarilor, după “buna” tradiție a traseismului politic.

În mod evident, cu toate resursele disponibile, dl Dragnea nu va reuși să mulțumească pe absolut toată lumea și atunci vor începe permutările politice. Să nu uităm că alegerile prezidențiale bat la ușă și un rezultat bun la europarlamentare al “partidului prezidențial”, alături de care Președintele Iohannis s-a afișat în această campanie, echivalează cu un trend pozitiv al PNL-ului la alegerile din toamnă.

În mod atipic pentru democrația românească din ultimii 30 de ani, aceasta este prima dată când există o astfel de succesiune a perioadelor electorale: “europarlamentare” urmate de “prezidențiale” în 2019 și “locale” urmate de “parlamentare” în 2020.

Evident rezultatele se vor produce în cascadă, urmând un trend crescător sau descrescător în funcție de acțiunile fiecărei formațiuni politice în parte.

Deputații și senatorii, dar și primarii, cunosc foarte bine cum merg lucrurile și, începând din luna iunie 2019, vor începe să-și facă propriile calcule în funcție de trendul politic dat de rezultatele în alegeri.

Făcând abstracție de latura umoristică a domnului Maricel POPA, pe care puțini îl mai iau în considerare, trebuie evidențiată prestația extrem de slabă a filialei de Iași a Partidului Social Democrat în acest tur de alegeri.

Tocmai pentru toate aceste motive, miza alegerilor europarlamentare a fost și este una deosebit de importantă.

Citeste si   Rareș Bogdan: ”Parlamentul dominat de PSD și anexele sale îmi garantează dreptul de a fi sănătos?!”

Aici intră în discuție, Iașul!

Cum s-a poziționat IAȘUL pe noul trend POLITIC național

La datele și evoluțiile politice naționale, partidele și actorii politici locali s-au raliat, în mare parte, în funcție de afiliații.

Trebuie remarcat faptul că, în timp ce liderul social-democrat Liviu Dragnea a solicitat în rândul filialelor PSD, adoptarea unui mesaj eurosceptic moderat, la Iași, această directivă nu a fost respectată.

Pe parcursul acestei campanii electorale, liderul local al PSD s-a dus chiar în ridicol avansând sume care nu se regăsesc în plan real. Făcând abstracție de latura umoristică a domnului Maricel POPA, pe care puțini îl mai iau în considerare, trebuie evidențiată prestația extrem de slabă a filialei de Iași a Partidului Social Democrat în acest tur de alegeri.

La nivelul municipiului Iași, pronosticurile sunt extrem de sumbre pentru Partidul Social Democrat

Partidul Național Liberal a luat efectiv cu asalt Iașul, indicând foarte clar de la începutul campaniei că Iașul joacă un rol important în calculele interne ale liberalilor care vor să pună capăt DOMINAȚIEI POLITICE exercitate de PSD în MOLDOVA în ultimele 3 DECENII!

La nivelul județului Iași, lucrurile stau puțin diferit față de municipiul reședință de județ. Proiectele primăriilor vorbesc de la sine, iar cetățenii vor judeca în funcție de realizările punctuale ale fiecărui primar în parte.

Cu un lider extrem de vocal, energic și convingător în persoana lui Rareș Bogdan, PNL va reuși cu siguranță la votul de Duminică să demonstreze că Moldova și Iașul trebuie să urmeze un parcurs european.

Un parcurs european cu rezultate concrete și pentru Moldova, pusă parcă într-un con de umbră. Moldova are mai întâi de toate nevoie de AUTOSTRADĂ. Restul, vor veni pe parcurs de la sine. Primul pas, AUTOSTRADA, trebuie făcut acum, nu mai rabdă nici o amânare!!! Iar PNL pare să fi înțeles acest deziderat, pe care a promis că îl va susține.

Citeste si   Asociația ROR spune STOP hărțuirilor prin campania "Stop Bullying!" în județul IAȘI

La nivelul județului Iași, lucrurile stau puțin diferit față de municipiul reședință de județ

Proiectele primăriilor vorbesc de la sine, iar cetățenii vor judeca în funcție de realizările punctuale ale fiecărui primar în parte.

În concluzie, la municipiu, PSD va suporta o înfrângere usturătoare dar care va fi atenuată de un rezultat mulțumitor obținut la nivel județean, oricum, mult sub așteptările Bucureștiului. Este o greșeală tactică ce aparține exclusiv Președintelui PSD Iași, Maricel POPA.

În schimb, tânărul din fruntea PNL Iași, Președintele Costel ALEXE a reușit să facă o figură frumoasă pe parcursul acestei campanii electorale, dând dovadă de o bună înțelegere a contextului politic prezent.

Mitingurile politice ale singurelor partide politice care au avut capacitatea de a le organiza, au indicat foarte clar evoluțiile viitoare ale PSD și PNL.

PSD a devenit un partid hulit în România, un partid nevoit să apeleze la cartea euroscepticismului pentru a masca un patriotism desuet și îndepărtându-ne de proiectul european.

PNL păstrează și apără linia proiectului de țară susținut și dorit de majoritatea românilor, indicând în repetate rânduri că administrațiile liberale din țară au reușit să performeze cu fondurile europene.

În loc de concluzie

Este greu pentru cele două principale partide ale țării să mai iasă din paradigmele în care s-au consacrat. PSD a ales să mascheze euroscepticismul într-o formă de patriotism desuet combinat cu “reforma” în justiție, în timp ce PNL s-a angajat să urmeze calea europeană și să apere statul de drept. Este greu de crezut că sub președinția lui Liviu Dragnea, strategia PSD va mai suferi schimbări, după cum nici Klaus Iohannis nu se poate întoarce împotriva Uniunii Europene.

O expresie fidelă a parcursului pe care au ales să meargă cei doi lideri a fost modul în care a fost sărbătorită Ziua Europei, pe 9 mai, în România: în timp ce Iohannis alături de liderii Europei adoptau manifestul de la Sibiu, Dragnea folosea Iașul și Moldova pe post de avanpost pentru deschiderea frontului cu Europa.

Oare liderii europeni sunt proști, orbi și surzi? Sau doar noi alegem să fim?


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ