Cum s-au fabricat 3.500 de falși revoluționari care primeau lunar 2.020 de lei de la stat degeaba

0
Share

Parchetul General a declanșat o amplă acțiune împotriva comerțului cu certificate de revoluționar “cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989”, care ar fi adus un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.

Până acum, există probe certe de falsificare a 290 de certificate de revoluționar cu “rol determinant”, din totalul de 3.500, însă nu este exclus ca numărul impostorilor să crească. Această categorie de revoluționari a fost inventată în 2014 de Guvernul Ponta.

Posesorii acestor certificate false au obținut lunar, începând cu luna ianuarie 2015, suma necuvenită de 2020 lei. Prejudiciul total calculat până acum, de procurori, este de peste 12,88 milioane de lei.

Suspecții principali ai mecanismului de falsificare a certificatelor ar fi, potrivit procurorilor,  Adrian Sanda, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) cu rang de secretar de stat,  Denisa Corina Tănase (avocat, secretar general la SSPR) și Cristina Valentina Cechi (avocat, șef serviciu pentru revoluționari). De asemenea, Andreea Dragomir, secretarul comisiei parlamentare de validare a certificatelor de revoluționar cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, ca și membrii acestei comisii.

Suspecții principali au fost reținuți, între care și secretarul de stat Adrian SANDA, fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de falsuri. În total, noaptea trecută procurorii au reținut șapte persoane, iar șase inculpați au fost puși sub control judiciar. Ancheta continuă și în zilele următoare.

Citeste si   Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, în vizorul DNA, pentru luare de mită și trafic de influență

La perchezițiile de miercuri din 21 de localități au fost ridicate documente. Premierul Dacian Cioloș a anunțat că îi demite pe înalții funcționari față de care s-a început urmărirea penală.

Cum s-au fabricat impostorii

Una din condițiile pentru a obține certificate cu “rol determinant” era de a fi făcut fapte de vitejie în localitățile în care s-a tras în perioada 16-22 decembrie 1989, până la fuga președintelui-dictator Nicolae Ceaușescu. “Rolul determinant” le aducea lunar un venit de 2020 lei. Revoluționarii care au participat la evenimentele din decembrie 1989 după data de 22 decembrie ( circa 21.000)  au rămas cu certificatele cu “rol deosebit” în victoria Revoluției, dar aceștia din urmă nu mai primeau indemnizația lunară de 2020 de lei, ci rămâneau cu alte facilități (spor la pensie, transport gratuit, spații locative etc). Așa că mulți s-au înghesuit să obțină noul certificat “cu rol determinant”. Condiția esențială: în localitățile în care au participat la Revoluție trebuia să existe victime prin împușcare până în data de 22 decembrie 1989.

Citeste si   Scandal la procesul Elenei Udrea. Cine i-a huiduit pe fostul ministru și pe Dorin Cocoș

Procurorii susțin că șefii unei comisii parlamentare pentru revoluționari împreună cu conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au stabilit că în localitățile Deva, Buzău, Brăila,Târgoviște și Herculane  au existat victime – împușcați mortal, răniți sau arestați – în perioada 16-22 decembrie 1989 (până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu), situație care nu corespunde adevărului isto­ric. Însă, declarând localitățile respective orașe-martir, au creat condițiile necesare fabricării, contra cost, a unor revoluționari.

Sanda, Tănase și Cechi sunt suspectați și de faptul că au to­lerat falsificarea documentelor pentru a se emite titlurile unor persoane care nu îndeplineau condițiile de luptători cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Procurorii au reținut șapte persoane, între care pe secretarul de stat de la SSRP, Adrian Sanda, și secretarul comisiei parlamentare de validare a certificatelor, Andreea Dragomir.

Amdreea Dragomir a fost înregistrată în timp ce cerea 2.000 de euro pentru validarea unui certificat de revoluționar cu rol determinant unei persoane care chiar a aprticipat la Revoluție, dar comisia parlamentară i-a respins dosarul. După negocieri, Dragomir a acceptat 4.000 de lei

Mai mulţi, nu mai puţini

Tentativele de eliminare a impostorilor s-a soldat cu mărirea numărului acestora. În afară de cei 3.500 de revoluționari cu “rol determinant” mai există alți 21.000 de posesori de certificate de revoluționari “cu merite deosebite”. Mulți dintre aceștia sunt impostori. Au existat mai multe tentative ale Parchete­lor de a-i elimna pe impostori și pe cei care au fabricat impostori, dar fără rezultate.

Citeste si   Ședință importantă la PSD! Listele finale ale candidaților la alegerile parlamentare, la vot în Consiliul Național

O metodă prin care s-a încercat eliminarea impostorilor a fost modificarea legislației pentru preschimbarea certificatelor de revoluționar și verificarea fiecăruia înainte de a i se emite noul brevet.

Prima dată s-a încercat în 1997 (în timpul guvernării CDR), când se presupunea că fabrica de certificate, patronată de Constantin Bebe Ivanovici (supranumit „Bebe Certificat“), ar fi scos pe bandă rulantă 16.000 de  impostori. Atunci, numărul revoluționarilor a fost mărit cu circa 2.000. O altă tentativă, tot eșuată, a fost în 2004, ultimul an al mandatului de președinte al lui Ion Iliescu 2004.  Atunci a fost inventată categoria de “revoluționar cu merite deosebite”. Tentativa s-a soldat cu mărirea numărului de revoluționari până la circa 21.000.

În 2014, Guvernul Ponta a modificat, din nou, legislația și a creat o altă categorie de revoluționari, cei cu  “rol determinant”. Așa au apărut cei 3.500 de revoluționari cu “rol determinant” și noua fabrică de certificate.

Sursa: romanialibera.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ