Share

Sănătatea noastră ar trebui să reprezinte o preocupare continuă, în cadrul acesteia fiind inclusă atenția acordată dinților și cavității bucale; pentru a înțelege care sunt măsurile cele mai eficiente pentru a avea un zâmbet frumos am discutat cu Dr. Dragoș Christian Zelinschi, medic stomatolog, medic rezident chirurgie dento-alveolară în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” din Iași.

Igiena orală: moft sau necesitate?

Igiena orală reprezintă un indicator important în ceea ce privește starea de bine și sănătatea întregului organism. Printre cele mai răspândite patologii orale, se numără: caria dentară, boala parodontală, procesele infecțioase, edentația, anomaliile dento-maxilare și cancerul oral. O parte dintre acestea pot afecta funcția aparatului cardiovascular, respirator și digestiv.

Lipsa de preocupare pentru igiena orală supune pacientul la tratamente stomatologice complexe și costuri suplimentare, astfel încât prevenția rămâne, în continuare, cea mai indicată metodă terapeutică. Pentru a ne asigura că astfel de situații sunt evitate, medicul stomatolog și pacientul trebuie să formeze o echipă bazată pe comunicare și eforturi bidirecționale.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Cât de des este și “suficient”?

Majoritatea pacienților se întreabă cât de des ar trebui să efectueze periajul dentar sau să-și viziteze medicul stomatolog. Oricât de ironic ar părea, răspunsul este “depinde de pacient”. În general, este bine să efectuăm periajul dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, asociat cu metode adjuvante (apă de gură, ață dentară). Mulți nu acordă suficientă atenție periajului de seară, neștiind că acesta este și cel mai important. În timpul somnului secreția salivară scade, motiv pentru care bacteriile se multiplică mai ușor și ating un potențial cariogen ridicat.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

La polul opus, periajul excesiv sau incorect efectuat poate determina retracția gingiilor și apariția ulterioară a sensibilității dentare.

În absența unei simptomatologii, vizitele la stomatolog sunt recomandate o dată la șase luni și includ controlul de rutină, efectuarea detartrajului și periajul profesional. Planul de tratament trebuie individualizat de către medic în funcție de necesitățile și particularitățile fiecărui pacient.

Tendințe actuale în stomatologie

Motive precum “frica de dentist” sau aspectul financiar împiedică mulți pacienți să prevină apariția complicațiilor. Persoanele care apelează la serviciile stomatologice invocă, cel mai frecvent, debutul durerii dentare sau nemulțumirea cu privire la aspectul zâmbetului lor.

În ultimii ani, din dorința de a satisface cerințele pacienților, atât medicii stomatologi, cât și tehnicienii dentari au investit în perfecționarea tratamentului convențional. Precizia dată de utilizarea microscopului, albirea dentară într-o singură ședință, inserarea implanturilor prin ghidaj computerizat, gutierele de aliniere dentară sau scanarea optică a dinților sunt doar câteva dintre exemplele care susțin evoluția în domeniu.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Fie că vă doriți să obțineți binecunoscutul “Hollywood smile” sau să scăpați de o banală carie dentară, gama de opțiuni terapeutice rămâne variată.

Deci…ce ar trebui să facem?

În concluzie, dacă vreți să aveți un zâmbet de invidiat, încercați să respectați pașii unei igiene orale corespunzătoare, renunțați la factorii de risc dăunători pentru sănătatea dumneavoastră (fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentația dezechilibrată etc.) și  vizitați cât mai des medicul stomatolog. Nu uitați să zâmbiți!

 

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ