Obsesia noastră de a face mii de fotografii schimbă modul în care ne amintim trecutul

Să faci sute și mii de fotografii este acum o parte importantă a unei vacanțe, documentezi fiecare detaliu și îl postezi pe social media. Dar cum ne afectează fotografiile amintirile noastre despre trecut și modul în care ne vedem?

Din păcate, cercetările psihologice pe această temă sunt putine. Dar știm câteva lucruri. Folosim telefoanele inteligente și noile tehnologii ca depozit de memorie. Nu este nimic nou – oamenii au folosit întotdeauna dispozitive externe atunci când dobândesc cunoștințe și vor să și le amintească.

Scrierea servește cu siguranță acestei funcții. Înregistrările istorice sunt amintiri externe colective. Mărturiile despre migrație si despre războaie ajută națiunile să îsi cunoască trecutul și identitatea. În viața unui individ, jurnalele scrise servesc unei funcții similare.

Efectele fotografiilor asupra memoriei

În zilele noastre, avem tendința de a ne angaja foarte puțin în memorie – încredințăm aceasta sarcina dispozitivelor noastre. Evenimentele personale sunt în general înregistrate pe telefoane. Mai degrabă decât să ne amintim ce am mâncat la nunta cuiva, ne uităm la toate imaginile pe care le-am fotografiat cu mâncarea respectivă.

Acest lucru are consecințe grave. Fotografia unui eveniment duce duce la o amintire mai vaga a evenimentului real – suntem distrasi în acest proces.

Este posibil ca prea multe imagini să ne facă să ne amintim trecutul într-un mod fix – blocând alte amintiri. Deși nu este neobișnuit ca amintirile timpurii din copilărie să se bazeze mai degrabă pe fotografii decât pe evenimente reale, acestea nu sunt întotdeauna amintiri adevărate.

LĂSAȚI UN MESAJ