Share

Nu toate alimentele rezistă la fel de mult timp în congelator

Și nu e adevărat că alimentele congelate își pierd din nutrienți, un mit destul de răspândit în rândul populației. Congelându-le, practic transformăm apa din compoziția acestora în gheață, ceea ce duce la imposibilitatea sau reducerea șanselor de creștere a bacteriilor și de inițiere a reacțiilor metabolice care duc la alterarea alimentelor.

De aceea, congelarea este una dintre cele mai bune metode de conservare pentru aproape orice tip de aliment, fără a i se altera valoarea nutritivă. La temperaturi de -18 grade Celsius, nu există motive pentru pierdere a nutrienților, singurele lucru care pot fi influențate fiind aspectul și textura.

Congelarea, așadar, este potrivită pentru aproape toate tipurile de alimente, dar cât timp pot acestea să fie păstrate în congelator. La aceste întrebări, nutriționiștii au și răspuns. Aparent, depinde de aliment. Unele pot fi congelate și până la un an, iar altele trebuie consumate după maximum trei luni la congelator, altfel își pierd din proprietățile organoleptice.

Citeste si   LIIS online sau despre DĂRUIRE, IMPLICARE, DEZVOLTARE în Săptămâna Educației Globale

Timpul maxim de congelare al alimentelor:

  • 3 luni: ceapa, ciupercile, trufele, scoicile, midiile, peștele, homarii, carnea tocată, derivate din carne
  • 6 luni: anghinarea, conopida, ceapa de apă, țelina, andivele, salata, sfecla, varza, carnea de vită, carnea de porc, banenele, pastele, untul nesărat
  • 12 luni: vinetele, varza de Bruxelles, ciorbele, spanacul, ananasul, strugurii, fasolea verde, mazărea, fasolea boabe, caisele, murele, carnea de pui, carnea de curcan, carnea de rață

Totuși, trebuie să ținem cont că unele alimente pe care le cumpărăm direct congelate sunt semipreparate înainte de congelare, ceea ce – de data aceasta, da – poate duce la pierderea de nutrienți.

Citeste si   Românii FUG la sate pentru a SCĂPA de IZOLARE! Ioana: ”Să stai ÎNCHIS la bloc e GROAZNIC, în schimb, la curte nici nu SIMȚI că treci printr-o IZOLARE”

La carne și pește, nu există niciun fel de pierdere nutrițională (vitamine, proteine). Cu toatea acestea, în cazul legumelor și fructelor, acestea sunt uneori fierte înainte de congelare, proces care duce la pierderea de vitamine, cum ar fi acidul folic, vitamina C sau tiamina.

Totuși, pentru menținerea calității alimentelor in congelator nu este esențială doar congelarea adecvată. La fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, este decongelarea corectă a alimentelor. Mai ales a alimentelor cumpărate proaspete și congelate de noi pentru a le avea la dispoziție pentru mai mult timp.

Dacă și tu ești genul care scoate alimentele din congelator și le lasă la decongelat pe masă, blatul de bucătărie sau în chiuvetă, trebuie să știi că este o eroare. Este foarte important ca decongelarea să se facă lent, pentru ca cristalele de gheață să se desprindă încet de țesutul alimentelor.

Citeste si   Ieșenii MĂNÂNCĂ o pâine mai SCUMPĂ anul acesta! Mihai, agricultor: ”SECETA a DISTRUS hectare ÎNTREGI”

În caz contrar, sunt afectate atât calitățile organoleptice (gust, miros), cât și textura sau cantitatea de vitamine hidrosolubile din alimente. Metoda corectă de decongelare este trecerea acestora din congelator prin frigider, înainte de a fi dezghețate complet. Congelator emag, oferte speciale.

În concluzie, alimentele congelate nu sunt de mai proastă calitate și nici nu-și pierd din calități, în cazul în care sunt congelate și descongelate în mod corect. Ba chiar, așa cum am arătat, congelarea este una dintre cele mai sigure și mai recomandate metode de conservare a alimentelor, atunci când vrem să le păstrăm și consumăm pe termen lung.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ