Share

Corupția în politică și administrație, reprezintă o temă al cărei interes nu dispare niciodată

Dacă unele partide și-au primit eticheta de corupție endemică, altele au intrat în Parlament, asumându-și calitatea de luptător contra corupției. Se naște firesc întrebarea, este politica ieșeană mai coruptă decât politica din alte zone ale României?

Iașul este cel mai populat județ al României, dar economic vorbind, se află mult mai în urmă față de județe mai slab populate

Nu de puține ori, s-a spus că Moldova este săracă din cauza corupției din politică și administrație.

Iașul este cel mai populat județ al României, după București, dar economic vorbind, se află mult mai în urmă față de județe mai slab populate. Moldova a fost considerată un bazin electoral tradițional pentru PSD, însă nici celelalte partide care au ocupat locurile din Parlamentul României, nu au dus lipsă de politicieni de top, care au ținut prima pagină a ziarelor cu acuzații și suspiciuni de corupție.

Nici partidele cu un discurs pronunțat anticorupție, nu au scăpat de suspiciunile de corupție și fraudă. Să nu mai vorbim că și structurile oficiale de luptă contra corupției din Iași, au fost considerate ca având o prestație și un randament cu mult sub așteptări.

De numele lui Mihai Chirica se leagă multe acuzații și suspiciuni

mihai-chirica,-primarul-din-iasi,-vrea-sa-interzica-un-anume-tip-de-publicitateMihai Chirica, actualul Primar al Iașului, a părăsit rândurile PSD, cu peste 2 ani în urmă, neînțelegându-se cu Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD. Înainte de alegerile europarlamentare, mitingul PSD de la Iași, care să arate atașamentul față de Liviu Dragnea, a fost un fiasco răsunător, semn că Mihai Chirica nu s-a implicat deloc.

De numele lui Mihai Chirica, se leagă multe acuzații și suspiciuni: clientelism politic în Primărie (nu mai puțin de 51 de familii sunt prezente între angajații Primăriei și structurilor care țin de aceasta), afaceri controversate, precum acel leasing păgubos cu 4 automobile Skoda, contractul fiind semnat de directorul tehnic Mihai Chirica (primar era Gheorghe Nichita) de la Primaria Iași. Mihai Chirica s-a ales cu inculparea oficială în dosar, în 13 iunie 2019.

Citeste si   Ședință importantă la PSD! Listele finale ale candidaților la alegerile parlamentare, la vot în Consiliul Național

Mihai Chirica, mai este acuzat și de faptul că este depășit ca număr al proprietăților imobiliare doar de Robert Negoiță, care face parte tot din marea familie politică a PSD, stârnind controverse, atunci când a trecut pe numele celui mai mic copil al său, care nu împlinise măcar un an, o proprietate imobiliară. Politicianul nu a oferit niciodată o explicație legată de aceste acuzații.

Gabriel Harabagiu este acuzat că a reușit să faciliteze soacrei sale cumpărarea unui teren în zona Moara de Foc

Viceprimarul Gabriel Harabagiu, este acuzat că a reușit să faciliteze soacrei sale, cumpărarea, în 2017, unui teren în zona Moara de Foc, de 1.5 ha, cu prețul de 73.000 euro, fix lângă amplasamentul Spitalului Regional Iași, cu puțin timp înainte ca acolo să fie fixată locația acestuia. Pe piață, acel teren ar valora 1 milion de euro. Politicianul nu a răspuns oficial acuzațiilor.

Maricel Popa (PSD) a avut la DNA, un dosar legat de abuz în serviciu

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD) a avut la DNA, un dosar legat de abuz în serviciu, în derularea unor contracte de asfaltare a unor sectoare de drum județean, acuzații care au fost ulterior retrase. Evident, încetarea acuzațiilor, a fost folosită de politician, pentru a-și spori șansele și vizibilitatea națională, în prezent fiind vicepreședinte național PSD și sperând să rămână la Consiliul Județean Iași sau chiar să devină senator după alegerile din 2020.

Marius Bodea, a fost acuzat că ar fi dat o destinație necunoscută și ilegală betonului, în urma reparației uneia din pistele Aeroportului Iași

Marius Bodea, deputat, lider local PNL și aspirant la funcția de Primar, în locul lui Mihai Chirica, a fost acuzat recent, că ar fi dat o destinație necunoscută și ilegală betonului recuperat, în urma reparației uneia din pistele Aeroportului Iași, în vremea cât a fost directorul Aeroportului.

Citeste si   Ministrul Tătaru anunță că 500.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la DSP-urile din toată țara

Lucrările de modernizare, ar fi costat 30 milioane euro, iar la finalizare, între aceste lucrări, nu s-au regăsit nici instalația de epurare, canalele de colectare și decantare a substanțelor, care se folosesc în operațiunile vitale de dejivrare a aeronavelor înainte de decolare. Până acum, liderul PNL nu a răspuns acuzațiilor apărute în spațiul public.

Varujan Vosganian, a scăpat de acuzațiile formulate, în Dosarul Romgaz, în urma respingerii de către Parlament

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, cel mai longeviv parlamentar ieșean și al doilea cel mai longeviv parlamentar român în viață, a scăpat de acuzațiile formulate, în Dosarul Romgaz, în urma respingerii de către Parlament, a solicitării de ridicare a imunității parlamentare.

Situația a rămas în memoria contemporanilor, când una din colegele de Parlament, l-a uns cu mir sfințit, Vosganian primind porecla de ”deputatul Mir” (pe atunci era senator pe listele PNL). Atunci, cu ochii în lacrimi, Varujan Vosganian a spus că votul prin care a scăpat de urmărirea penală a fost ”un triumf” al democrației.

Deputata Cosette Chichirău a făcut obiectul multor acuzații de presă

USR este partidul care luptă împotriva corupției ca ideologie asumată. Totuși, nici acest partid, nu a fost scutit de acuzații, dacă nu de corupție, măcar de fraude și falsuri. Deputata Cosette Chichirău, a făcut obiectul multor acuzații de presă, atât ea, cât și filiala județeană, acuzații pe care le-a demontat, le-a calificat ca ”răzbunări” și ”neadevăruri”.

Ea a fost acuzată că a făcut un sediu al USR în casa mătușii sale

Astfel, ea a fost acuzată că a făcut un sediu al USR în casa mătușii sale (ulterior a spus că a încheiat un contract de comodat cu aceasta (folosință gratuită), fiindcă la acea vreme, nu putea obține Cod de Identificare Fiscală pe Iași, neavând nicio proprietate acolo). Apoi, filiala a fost acuzată că a decontat benzină pe numele lui Filip Hăvărneanu, care și-a înregistrat mașina personală.

Cosette Chichirău a demontat acuzațiile, spunând că Hăvărnenau și-a închiriat mașina prin contract de comodat. Acuzațiile au fost lansate de Silviu Mănăstire, realizatorul unei emisiuni, dedicate implicării politicienilor din România în afaceri, scandaluri și dosare de corupție.

Citeste si   COPIII Revoluției – povești FILMATE cu părinții REVOLUȚIONARI și copiii acestora despre tranziția de la COMUNISM la democrație

Tot de numele Filialei USR Iași, se leagă și unele acuzații și contestații, legate de corectitudinea votului electronic la alegerile de la Iași (Cosette Chichirău era contracandidata lui Dan Barna) pentru desemnarea liderului USR (e-mailuri false), în septembrie 2019, dar și de corectitudinea votului listei interne de candidați ai USR Iași, pentru alegerile locale și județene, de la începutul anului 2020 (în prezent, la Biroul Național al USR este depusă o contestație privind faptul că un număr de persoane ar fi votat fără să fi ajuns să fie înregistrate în Registrul Electoral Intern al USR). Cosette Chichirău a negat acuzațiile.

Dan Barna, liderul USR ar fi mușamalizat scandalul privind unele semnături falsificate

USR a coordonat campania ”#Fără Penali în funcții publice”,  prin care, și-a propus să strângă 1 milion semnături la nivel național și minim 20.000 semnături în fiecare județ. În Iași (cel mai populat județ, după București), potrivit declarațiilor oficiale, au fost strânse peste 22.000 semnături, din care au fost anulate aproape 5.000 semnături, adică aproape un sfert.

Dacă este să coroborăm informația aceasta, cu acuzațiile formulate de Oli Ardelean, exclusă în decembrie 2019 din USR Ilfov, după ce acuzase public că Dan Barna, liderul USR, ar fi mușamalizat scandalul privind unele semnături falsificate, prin protejarea unui apropiat al său, implicat în acest scandal mocnit, putem să punem un mic semn de întrebare despre corectitudinea desfășurării acestei campanii, din care USR a făcut titlu de glorie și centrul de greutate al politicii sale, inclusiv motorul campaniei electorale pentru Europarlamentarele din 2019.

Așadar, politica ieșeană nu este altceva decât proiecția la nivel local a politicii naționale. Rămâne de văzut cum vor influența scandalurile de corupție, șansele politicienilor ieșeni la fotolii de lideri locali, județeni și naționali, la alegerile din acest an.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ