Share

România continuă să fie foarte vulnerabilă în fața dezastrelor naturale, care ar putea crea pagube de miliarde de euro și ar destabiliza economia țării

În aceste conditii, 80% dintre proprietarii de locuințe riscă să nu fie despăgubiți pentru că nu și-au asigurat locuințele.

Și Banca Mondială a atras atenția, anul trecut, că România ocupă un loc fruntaș în UE la riscul de producere a dezastrelor, iar Bucureștiul este orașul cu cel mai ridicat risc seismic dintre toate capitalele Uniunii Europene.

Iașul, nu se poate lăuda că are o situație prea bună când vine vorba de reacția în cazul producerii unei situații de urgență. În contextul actual, lucrurile se complică și mai mult.

Protecția civilă și prevenirea situațiilor de risc în Iași au avut de suferit și încă resimt efectele subfinanțării. De asemenea, școlile și multe clădiri din Iași în care se desfășoară activități economice, de interes public și privat au probleme legate de autorizare.

Citeste si   Depistat conducând un autoturism, FĂRĂ a deține PERMIS DE CONDUCERE și fiind sub INFLUENŢA ALCOOLULUI

Problema este legată, în primul rând, de un viciu legislativ. De exemplu, Consiliul Județean Iași nu poate să încheie un contract în cazul ivirii unei situații de urgență noi (seism, inundație, alunecare de teren, distrugere drum), în afara planului anual de intervenții stabilit pentru anul în curs, la finele anului precedent. Singura dispensă este acordată în cazul deszăpezirii și asta dacă apare un cod de la meteorologi (portocaliu sau roșu).

Iașul are circa 408 clădiri aflate într-una din cele 4 clase de risc seismic, din acestea, 53 fiind încadrate în categoria „bulina roșie”

Au trecut 43 de ani de la cel mai devastator cutremur produs în România. Doar 6 clădiri cu „bulină roșie” din Iași au primit fonduri pentru reabilitare, iar la 2 dintre cele finanțate s-a făcut și expertizarea.

Citeste si   SPECIALIȘTII olandezi se vor implica în redactarea STRATEGIEI de MOBILITATE URBANĂ

Potrivit unui raport al Inspectoratului pentu Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza”, imobilele cu risc seismic se află în zona Podu RoşPodu de Piatră, pe străzile Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga, şoseaua Naţională şi Aleea Decebal, precum şi în zona de la Gara Nicolina, Bulevardul Primăverii, Splai Bahlui, Campusul Universitar Tudor Vladimirescu, cartierul Tătăraşi, precum şi în zona delimitată de străzile Mihai Costăchescu, Codrescu şi Copou.

Expertizele de risc seismic la Iași s-au făcut în anii 2001, 2010, 2013 şi 2015. Un număr de 256 de imobile au fost expertizate la începutul anilor ’90, în perioada 1992-1994. Un număr de alte 80 de clădiri au fost expertizate în 2011. Potrivit statisticilor, în Iaşi există aproximativ de 5.000 de scări de bloc neexpertizate de către specialişti şi în cazul cărora nu există niciun indiciu referitor la comportamentul în caz de cutremur.

Citeste si   Mandat de EXECUTARE a PEDEPSEI ÎNCHISORII, pus în aplicare de către polițiștii IEȘENI

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a realizat mai multe campanii de informare a populației, cu recomandări în caz de cutremur, însă gradul de cunoștințe privind protecția civilă în România este destul de limitat, având în vedere că stagiul militar din 2005 nu mai este obligatoriu.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ