Share

Toate ONG-urile sunt obligate să se înscrie până la 1 aprilie 2019 într-un Registru nou creat la ANAF, în urma OUG 25/2018

Problema e că acest registru nu există, el nu a fost creat încă de ANAF, iar timpul extrem de scurt rămas până la 1 aprilie i-a făcut pe mai mulți reprezentanți ai societății civile să protesteze față de modul în care guvernul tratează ONG-urile. Motivul?

Orice ONG neînregistrat până la 1 aprilie, cum cere legea, va putea avea activitatea suspendată pentru că nu a respectat legea, dar legea nu poate fi respectată pentru că nu există încă Registrul în care ONG-urile trebuie să se înscrie.

„Pe noi ca organizație, conform normelor de aplicare, pentru că noi nu suntem o organizație care să avem ca principală sursă de finanțare donațiile sau alte forme de sponsorizări. Noi figurăm ca întreprindere socială de inserție, iar preponderent veniturile vin din activitatea economică. În schimb ONG-urie care se finanțează din donații și sponsorizări este posibil să fie afectate pentru faptul că cei de la ANAF nu vor avea capacitatea să proceseze într-un timp foarte scurt un număr atât de mare de cereri.

O altă problemă este că multe ONG-uri care au proiecte europene din fonduri nerambursabile, unde și așa se întârzie foarte mult cu plata

Există și organizații care nu au reușit să-ți achite la timp taxele și impozitele pentru că banii vin tot din bugetul statului și atunci e posibil să nu mai poată primi nici sponsorizări pentru că vor figura cu datorii la ANAF.

Chiar dacă normele metodologice menționează că te poți duce la ANAF să le explici situația complicată în care se află organizația, din punctul meu de vedere lucrurile nu sunt clare și foarte interpretabile. Nu ai de unde ști în ce constă această ‘înțelegere’ pe care o poți obține sau nu. Noi o să facem demersuri până la 1 aprilie să ne autorizăm, evident” a declarat Angela Achiței, președintele Asociației „Alături de Voi”, filiaia Iași.

Organizațiile au fost nevoite să-și ia măsuri de precauție în cazul în care strategia ANAF va da greș

„Suntem conștienți că urmează să se reglementeze situația de la 1 aprilie, și e clar că vom fi afectați. Evident că nu intenționăm să încălcăm legea. Există deja o presiune asupra asociațiilor nonguvernamentale. Noi încercăm momentan să ne încheiem contractele cu data anterioară decât cea specificată de cei de la ANAF. Vrem să ne punem la adăpost cât de cât.

Am luat niște măsuri de precauție, după data de întâi aprilie putem încasa pe baza unor contracte anterioare înfiate. Nu o să mai fie legal să încasăm, iar în momentul în care nu va funcționa acel registru, iar noi nu vom fi înscriși, nici nu vom încasa orice sumă de bani. Nu vom încălca legea astfel încât să ne expunem la amenzi pentru s-ar putea să fie. Asta-i legea, trebuie s-o respectăm!

Acum, dacă legiuitorul nu are un plan concret, asta nu dă dreptul, nouă sau oricărei alte organizații, să încalce legea” a declarat Ioana Atasiei, președintele „Salvați Copiii”, filiala Iași.

În noaptea de joi spre vineri, pe site-ul ANAF a apărut un proiect de Ordin al președintelui instituției care prevede procedura privind organizarea Registrului entităților / unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale

Proiectul de Ordin publicat joi noapte de ANAF prevede, la Anexa 1, o procedură extrem de complicată pentru organizarea Registrului ONG, care include și o cerere semnată de fiecare ONG. Același proiect legislativ mai arată că cererea fiecărui ONG ”se soluționează în termen de 10 zile de la depunere”, dar nu e clar cum va reuși ANAF să proceseze până la 1 aprilie cererile a zeci de mii de asociații, fundații și unități de cult.

Pentru fiecare ONG însă, obținerea acestor date va însemna zile întregi pierdute la ghișee. În plus, fiecare ONG trebuie să mai depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.

O altă problemă este că înscrierea în Registrul ONG-urilor presupune o serie de acte birocratice absolut inutile, care să certifice lipsa datoriilor, existența bilanțurilor și faptul că un ONG nu e inactiv fiscal – adică date pe care ANAF le are deja la dispoziție în bazele sale de date.

Pentru fiecare ONG însă, obținerea acestor date va însemna zile întregi pierdute la ghișee. În plus, fiecare ONG trebuie să mai depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.


Share
Citeste si   Comuna TOMEȘTI va avea, până la sfârșitul anului 2021, DISPENSARE MEDICALE în toate localitățile
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ