Share

Legea nr. 191/2020 pentru completarea art. 4 din Legea serviciului de iluminat public nr. 230/2006 a fost inițiată de către deputatul Partidului Social Democrat, Andrei Pop şi  a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională,  în data de 28 iulie 2020.

Deputatul PSD Andrei Pop a declarat în cadrul ședinței de plen că “Este o modificare simplă, dar foarte importantă pentru administraţiile locale. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente video de supraveghere fără alte costuri către operatorul de iluminat public(…). Reducem birocraţia, înlăturăm costuri şi aducem o reparaţie morală pentru că această infrastructură asociată a fost cofinanţată sau finanţată sau cedată de către administraţiile locale. Sistemele de supraveghere video înseamnă mai multă securitate pentru cetăţeni”.

A devenit tot mai des invocat motivul că dacă o lege reduce cheltuieli, este automat o lege bună. Așa s-a întâmplat și în cazul alegerii primarilor într-un singur tur, care a redus costurile electorale, dar a dus la absența reprezentativității candidatului ales. S-a ajuns astfel, ca un candidat să fie ales cu procente mici (uneori sub 10%) din totalul alegătorilor din lista permamentă.

În an electoral, se modifică legea iluminatului public

Legea nr. 191/2020 pentru completarea art. 4 din Legea serviciului de iluminat public nr. 230/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 767 din 21 august 2020, prevede că: ”Unitățile administrativ-teritoriale au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public, cu obligația respectării prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare, fără obligația de plată către proprietarul sistemului de iluminat public.”

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

Așadar, primăriile nu ar mai fi obligate să plătească taxe de închiriere către proprietarii stâlpilor de iluminat care sunt de fapt companiile de electricitate. Deși legea invocă normele naționale și europene de garantare și de respectare a drepturilor cetățenești, la o analiză a modului în care se va aplica legea, pot să apară aspecte care să încalce legi deja existente, ceea ce ar putea duce la conflicte de natură constituțională.

”Verde” la urmăriri ilegale, cu mijloace legal amplasate

Această lege a fost promulgată vineri, 21 august 2020, de către Președintele României Klaus Iohannis. Legea a intrat în vigoare luni, 24 august 2020,  și astfel unitățile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public.

Nimeni nu contestă buna credință a leguitorului, fiindcă în teoria general a dreptului, buna credință este temeiul inițierii oricărei norme sau legi. Motivația protejării colectivității de pericolul infracțiunilor, garantarea siguranței în spațiul public sunt câștiguri ale legii, dar, pe lângă acestea sunt și situații care pot fi deturnate în interesul politic al primarilor.

Citeste si   VIDEO l Zeci de HECTARE de legume din județul IAȘI distruse de GRINDINĂ! Neculai FEODOT: ”Recoltele rămase pe CÂMP au fost complet DISTRUSE”

Ideea este că primarii au libertatea să decidă unde vor instala aceste camere. Nu toți primarii vor alege să pună acele camere în zonele unde sunt raportate infracțiuni, sau unde sunt locuitori care fac parte din grupuri vulnerabile. S-au întâmplat numeroase cazuri în care primarii au ales să își ”spioneze” la propriu, rivalii politici.

Primarii semnează contractele cu firmele care  montează și operează sistemele publice de supraveghere. De aceea, primarii pot să pună camerele acolo unde un rival are o firmă, unde alți rivali se întâlnesc și pot să țină chiar o mică petrecere, unde rivalii lor au locuințe, sau la adrese pe care aceștia le frecventează.

Mai multe detalii au fost oferite ziarului “Bună Dimineața Iași” de către primarul comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu:

“Dacă vrei să construiești un sistem de supraveghere video, printre multe alte avize, ai nevoie și de aviz de la Poliția Română. Se face o analiză de risc, pentru a putea justifica de ce montezi într-un anumit loc sistemul de supraveghere, care este scopul lui și obiectivele vizate.

Nu aprobă nimeni instalarea lor îndreptate spre curțile oamenilor, sau pentru a servi unor interese proprii, adică pentur un alt motiv decât cel pentru care au fost create aceste sisteme. Acest studiu de risc se face de o firmă specializată, deci nu de primărie. Dacă ar fi să se întâmple aceste lucruri, să fie montate camere astfel încât să fie “spionați” anumiți oameni, primăria ar fi total pe lângă lege.”

Este clar că legea are multe imperfecțiuni iar normele de aplicare trebuie să le remedieze, fiindcă este sigur faptul că legea ar putea fi atacată ușor la Curtea Contituțională (se încalcă dreptul la viață intimă, la imagine și la viață privată) sau pot să fie reclamate situații în care se încalcă normele legii protecției datelor cu caracter personal.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

În plus, primarul care folosește acest sistem în mod ilegal poate fi oricând acționat în instanță pentru abuz în serviciu și pentru încălcarea corectitudinii pe parcursul competițiilor electorale.

Să nu uităm că legea va spori ceea ce se petrece de mult în foarte multe comune din țară, unde sunt deja contracte în derulare, licitații de achiziție a sistemelor de supraveghere video, în sensul că instalarea acestor echipamente se va face mai rapid, nemaifiind nevoie de costuri către proprietarii stâlpilor de iluminat public.

Contactat de reporterii ziarului “Bună Dimineața Iași”, primarul comunei Balș, Vasile Acatrinei a declarat:

“Eu folosesc deja un sistem de supraveghere video, am camere amplasate la drumul național și la câteva drumuri sătesti, dar nu le am îndreptate spre curțile oamenilor sau spre anumiți rivali politici. Deja de mult timp sunt instalate și pot spune ca oamenii se simt mai în siguranță și chiar a scăzut și indracționalitatea la noi în comună. Este foarte posibil ca unii primari să le folosească în scop propriu, pentru a-și spiona rivalii, dar la noi nu este cazul.”


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ