Share

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic care folosește la mai mult decât încălzirea și decongelarea alimentelor.

Gătitul este o artă care are nevoie de instrumente pentru a se realiza, la fel ca orice altă disciplină. În pictură ai nevoie de vopseluri, pensule și pânze, în sculptură de dalte, în bucătărie… ei, bine, în bucătărie ai nevoie de o mulțime de instrumente.

Printre ele, și cuptorul cu microunde. Din păcate, cei mai mulți dintre noi avem păreri preconcepute despre acest super aparat și majoritatea îl folosim mult sub capacitățile sale. Dacă și tu crezi că un cuptor microunde este doar pentru încălzit mâncarea și decongelat peștele, te înșeli.

La cuptorul cu microunde se poate găti mai mult de-atât. Însuși celebrul Ferran Adria, unul dintre cei mai buni bucătari din lume, a scris o prefață pentru o carte numită „Cocina 100% microondas” următoarele cuvinte: „Cuptorul cu microunde este un avans uriaș pentru bucătărie, dar imaginea pe care multă lume o are despre el este că se utilizează doar pentru încălzit și decongelat”. Dacă o spune un bucătar cu trei stele Michelin, poate că e un sâmbure de adevăr.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Gătitul la microunde are multe avantaje:

  •  este mai rapid decât cuptorul clasic
  •  este mai curat decât metoda fierberii sau prăjirii (și nu are nevoie de atâta ulei)
  •  păstrează nutrienții naturali ai alimentelor
  •  se adaptează bine necesității unei familii urbane moderne
  •  este o metodă sănătoasă și săracă în grăsimi pentru că alimentele se gătesc în suc propriu

Totuși, ca orice alt stil de gătire, are și dificultăți. De aceea, câteva sfaturi te ajută să scoți maximul din gătitul la cuptorul cu microunde.

Mulți bucătari cred că se pierd nutrienții și vitaminele atunci când mâncarea se prepară la microunde și dacă alimentele se gătesc la temperaturi înalte își pierd proprietățile. Totuși, gătitul într-o oală și gătitul la microunde nu sunt atât de diferite.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

Pare simplu, dar, în funcție de complexitatea dispozitivului, ai mai multe sau mai puține opțiuni de gătire. Există cuptoare microunde cu diferite puteri, cu sau fără funcție de decongelare, cu opțiune grill, convecție și multe altele.

Dacă ai deja un cuptor cu microunde, află totul despre el. Citește manualul și instrucțiunile de folosire. Vei fi surprins să afli câte poate face cuptorul tău cu microunde. Dacă nu ai unul, gândește-te la cumpărarea unuia și alege unul care să se adapteze cel mai mult la necesitățile tale.

Funcția grill vs. funcția convecție

Principala diferență dintre cele două este că, în timp ce funcția grill prăjește și gratinează, funcția convecție coace, la fel ca un cuptor tradițional.

Să găsești un cuptor microunde cu funcție grill este simplu, însă funcția de convecție o găsești doar pe cuptoarele cu microunde mai scumpe. Această funcție îți permite să gătești la fel ca la un cuptor tradițional.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

Decongelează alimentele înainte de a le găti

O eroare comună este decongelarea alimentelor la microunde și servirea lor la masă direct. Asta nu ar trebui să se repete niciodată.

Pasul corect este decongelarea mâncării, iar apoi, odată decongelată complet, utilizează funcția microunde pentru a o încălzi. Mare atenție la alimentele crude, precum cărnurile sau peștelem dat fiind că, în măsură mai mare sau mai mică, odată decongelate marginile pot părea gătite, dar interiorul este încă negătit, crud.

Ce alimente se gătesc la microunde și ce alimente nu?

Alimente care pot fi gătite la microunde: piept de pui, pește, ouă, sosuri, orez etc.

Alimente care nu pot fi gătite la microunde: filete sau friptură (în afară de funcția de convecție), pește proaspăt fără a fi protejat în hârtie pentru cuptor sau într-un sos, legume precum fasolea sau mazărea.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ