Share

Oamenii de știință spun că motivul pentru care dormim prost în medii necunoscute se datorează unui mecanism de apărare. Adică, în momentul în care încercăm să ne odihnim, o emisferă a creierului rămâne mai alertă decât ar fi normal.

„Dacă nu știm sigur cât de în siguranță suntem când dormim într-o cameră, avem acest sistem capabil să detecteze orice e în neregulă”, a explicat Masako Tamaki, expert în somn la Universitatea Brown.

Citeste si   Zodiile cu noroc uriaş în următorii 3 ani. Perioada favorabilă începe în noiembrie 2020

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un studiu la care au participat 35 de voluntari, ale căror obiceiuri de somn au fost examinate cu ajutorul electroencefalogramei, magnetoencefalogramei și RMN-ului. În cadrul studiului, participanții au dormit în prima noapte în laborator, astfel cercetătorii au observat o activitate mult mai intensă în emisfera stângă a acestora, comparativ cu cea dreaptă.

Citeste si   Povestea înfiorătoare din spatele acestei fotografii. Misterul, nedezlegat de peste 30 de ani!

De asemenea, cercetătorii au emis mai multe sunte neregulate în urechea participanților în timp ce aceștia dormeau, iar rezultatele au arătat că atunci când aceste sunete au fost percepute de urechea dreaptă, emisfera stângă s-a activat imediat, astfel aceștia au manifestat o probabilitate mult mai mare de a se trezi.

Însă, în cea de-a doua noapte pe care participanții au dormit-o în laborator, cercetătorii nu au mai ănregistrat manifestări notabile în emisferele cerebrale ale acestora, semn că activitatea cerebrală a fost vizibil redusă.

Citeste si   Cea mai puternică zodie. Cei mai reci şi calculaţi oameni din horoscop

Așadar, studiul efectuat de oamenii de știință arată că efectul „prima noapte” este ceva cât se poate de real și că majoritatea oamenilor îl experimentează atunci când pleacă în concedii sau pur și simplu când dorm la rude.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ