Share

În această săptămână, în cadrul rubricii ,,Interviul Săptămânii” discutăm cu domnul avocat, Daniel Atasiei. Daniel Atasiei a absolvit Facultatea de Drept a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza din Iași” în anul 1999, în același an fiind admis în Baroul Iași. În anul 2007 este doctor în drept penal cu tema” Infracțiuni în domeniul informatic” în cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București.

În anul 1999, proaspăt absolvent, Daniel Atasiei a fost ales să facă parte din corpul profesoral al Facultății de Drept a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza din Iași”, fiind pe rând preparator universitar, asistent universitar, în acest moment fiind lector universitar, titular al cursului de Drept Procesual Penal și Criminalistică la nivel de studii de licență și al cursului Tehnici de identificare a comportamentului simulat, la nivel de Master.

Scurtă carte de vizită, cine este Daniel Atasiei? 

Av. Daniel ATASIEI: Daniel Atasiei: 43 de ani, căsătorit, un copil de 11 ani, lector universitar la Facultatea de Drept a universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, titular al cursurilor de procedură penală și tehnici de identificare a comportamentului simulat; avocat în Baroul Iași specializat în cauze penale ; și membru în Consiliul Baroului Iași, membru în Consiliul Facultății de Drept și totodată membru al Comisiei de etică a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Ce v-a atras la meseria de avocat? 

Av. D. ATASIEI: La profesia de avocat m-a atras libertatea pe care aceasta mi-o oferă, libertatea de a face lucrurile așa cum cred de cuviință, libertatea de a fi creativ, de a concepe sau alege strategii de apărare; în egală măsură, m-a atras posibilitatea de a ajuta oameni, de a le proteja drepturile,  de a le oferi un sprijin real în lupta cu problemele cu care se confruntă, uneori puterea de a le salva cariera, de a le schimba chiar cursul vieții.

Citeste si   Turismul din Județul IAȘI continuă să fie AFECTAT grav de CRIZA sanitară: ”Sosirile ÎNREGISTRATE în structurile de primire TURISTICĂ în luna mai 2020 au însumat 1729 PERSOANE”

Cu ce probleme se confruntă sistemul de justiție din Iași? 

Av. D. ATASIEI: Legat de problemele sistemului de justiție la Iași, aș spune că nu e vorba de probleme specifice ale sistemului în Iași, e vorba de probleme ale sistemului judiciar în general. Fiind avocat specializat în cauze penale, pot face anumite constatări strict legat de justiția penală: numărul foarte mare de dosare penale ceea ce determină prelungirea procedurilor; condiții uneori improprii de lucru pentru colegii avocați , colegii magistrați (procurori sau judecători), polițiști și grefieri; o continuă schimbare a legisiației penale și procesual penale (atât modificări legislative, cât și decizii ale curții constituționale, decizii interpretative ale Înaltei Curți ș.a.) – toate acestea necesitând un efort continuu din partea profesioniștilor dreptului de a fi la curent cu dispozițiile legale și jurisprudența în materie; în unele cazuri, am observat și situații de lipsă de colaborare și chiar lipsă de respect pentru munca desfășurată de ceilalți actori implicați în desfășurarea justiției penale.

Cum se îmbină activitatea de cadru didactic cu cea de avocat? 

Av. D. ATASIEI: Aș spune că e combinația fericită a teoriei cu practica; profesia de avocat mă ajută să fiu un mai bun cadru didactic, mă ajută prin capacitatea de a le furniza studenților o perspectivă reală , practică, a dimensiunii dreptului penal și procesual penal;  profesia de cadru didactic mă ajuta să aduc plus valoare activității de avocat prin posibilitatea de a oferi perspectiva teoretică în cazuri concrete, de a susține cauzele în care pledez cu argumente de teorie și jurisprudență.

Citeste si   CURSURI de DANS pentru ADOLESCENȚI

Cum vă descrieți studenții și cum vedeți viitoarea generație de oameni ai legii? 

Av. D. ATASIEI: Mi-e dificil să spun  – de o manieră obiectivă – cum mă vad studenții; cred că apreciază perspectiva practica pe care le-o feri prin cursurile ținute, deschiderea în discuțiile cu aceștia, lipsa de rigiditate; probabil că nu sunt la fel de fericit cu privire la exigențele pe care le am la examenele de final de semestru, pretenții rezultând din seriozitatea pe care consider că trebuie să o manifeste studenții față de materia dreptului procesual penal.

Care considerați că ar trebui să fie principalele atuuri ale unui avocet de succes? 

Av. D. ATASIEI: Nu pot da sfaturi despre ce e necesar pentru a fi un avocat de succes și nu știu dacă eu însumi pot fi încadrat în categoria avocaților de succes. Cred că sunt perceput ca fiind  un avocat de bună calitate și un avocat respectat de profesioniștii dreptului. În cazul meu, munca susținută și seriozitatea acordată fiecărui caz în parte sunt constantele care m-au adus aici unde sunt după 20 de ani de activitate avocațială. Suplimentar aș adăuga formarea pe care mi-au transmis-o părinții și formarea pe care mi-a transmis-o maestra mea în primii ai profesiei,  doamna avocat Natalia Moșneguțu, ambele contribuind semnificativ la devenirea mea ca avocat.

Citeste si   Bugetarii comunei TIGĂNAȘI pleacă în VACANȚE de lux mascate, PLĂTITE din bani PUBLICI

Care sunt, din perspectiva dumneavoastră, dificultățile pe care le întâmpină absolvenții de Drept?

Av. D. ATASIEI: Legat de dificultățile absolventului de drept legat de integrarea pe piața muncii, probabil ca acestea sunt comune oricărei profesii  – anume, lipsa experienței practice a acestora la finalizarea studiilor. Pe de altă parte, pentru accesarea profesiilor juridice, aceștia sunt nevoiți cel mai adesea să susțină examene foarte dificile, fără ca recompensele promovării acestor examene să se facă resimțite imediat. Desigur, unele diferențe în privința veniturilor și a statutului social la începutul drumului profesional există între cei ce aleg profesia de magistrat, de notar,  profesia de avocat ori profesia de  consilier juridic.

Aveți un gând pentru cei care își doresc să urmeze o posibilă carieră în acest domeniu? 

Av. D. ATASIEI: Pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în profesia de avocat ori, generic, să urmeze o carieră juridică, îI încurajez , ca prim pas, să urmeze studiile Facultății de Drept. Cred că e o facultate nu foarte dificil de urmat deși necesită munca susținută, dar e o specializare frumoasă, interesantă, cu capacitatea de a oferi felurite perspective asupra vieții sociale și cu reale valențe practice. În al doilea rând, aș spune că avocatura de calitate necesită răbdare și munca susținută. Numele și renumele în avocatură nu se dobândesc peste noapte, ci se clădesc în timp. Dar totodată, profesia de avocat îți oferă libertatea pe care, cel mai probabil, nu ți-o oferă celelalte profesii juridice.

Domnule avocat,  vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre. Vă urăm mult succes în continuare!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ