Share

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii” discutăm cu Daniel BUDEANU, alias Profu’ de râs. 

REP: Scurtă carte de vizită, cine este Daniel Budeanu, alias Profu’ de râs?

Daniel BUDEANU: ”Profu’ de râs” înseamnă umor, comedie, înseamnă un altfel de stand-
up care prinde foarte bine la publicul din Moldova. Eu m-am transpus într-un personaj pe care l-am creat, Prolea, care trece prin mai multe întâmplări. Astfel a apărut Profu’ de râs, în cadrul unui grup umoristic înființat în anii 2000. 

Care sunt sursele de inspirație pe care le valorificați cel mai des?

Se spune că ”Veșnicia s-a născut la sat”, eu aș sublinia faptul că și umorul își are originea tot acolo

D. BUDEANU: Principala mea sursă de inspirație este țăranul român. Tot ce se întâmplă în
mijlocul satului este fascinant pentru spectacolele mele, este atât de mult umor în mijlocul
satului, încât aș putea să am material pentru un an întreg. Se spune că ”Veșnicia s-a născut la sat”, eu aș sublinia faptul că și umorul își are originea tot acolo, pentru că glumele bune pleacă de la o idee din mijlocul satului.

Publicul este într-o continuă schimbare, cum îl percepeți pe al dumneavoastră?

D. BUDEANU: Fiecare artist are publicul său, eu pot spune că am nișa mea, în special în mediul rural. Spre surprinderea mea am constatat că lumea de la sat gustă gluma. Un artist de stand-up nu este complet doar dacă spune gluma, trebuie să fie original. Eu am încercat să aduc elemente noi și am observat că sunt apreciate.

Care sunt elementele pe care ar trebui să le dețină un comediant? 

D. BUDEANU: În primul rând este nevoie să ai acel ”fler” în fața publicului care se activează din mers, poți să ai și două spectacole în aceeași zi, trebuie să știi cum să schimbi modul de interpretare, pentru că este necesar să-ți simți publicul și să-ți dai seama care este stilul accesibil lui.

Un alt element este să fii artist, să ai anumite elemente precum: tonalitate, gestică, expresie facială. Poate din această cauză stand-up-ul s-a îndreptat în altă zonă, deși am întâlnit tineri cu potential, din cauza faptului că nu au aceste noțiuni nu se pot afirma și nu pot să-și clădească o carieră.

Eu știu că orice faci te pune în fața faptului de a interpreta mai multe roluri, pentru că un comediant trebuie să se adapteze de fiecare dată, trebuie să-și pună masca aferentă fiecărei situații.

Aveți un mesaj pentru tinerii artiști ieșeni? 

Învățați, dragi artiști, de la toți cei din jurul vostru, orice om este o sursă de inspirație, chiar și un copil sau un nebun

D. BUDEANU: Tinerii artiști ieșeni trebuie să învețe să nu se oprească din a acumula informații, să fie autodidacți. În ceea că mă privește, am avut ce învăța și de la un copil care s-a confruntat pentru prima data cu un rol.

Un artist înseamnă evoluție, zbor către vise, înseamnă să nu fii tu, ci să fii ce își dorește publicul de la tine. Un artist completat trebuie să evolueze din numeroase puncte de vedere, în plan spiritual, social și nu numai. Învățați, dragi artiști, de la toți cei din jurul vostru, orice om este o sursă de inspirație, chiar și un copil sau un nebun.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ