Share

PROBLEME mari pentru HARAGA și PLACINSCHI

Mihai HARAGA

Doi fermieri importanți din județul Iași s-au îngropat în datorii! Este vorba despre Mihai HARAGA și Aurel PLACINSCHI. Cei doi sunt asociați în AGRICOLA 96 SA TIGANASI, deținând după cum urmează: Mihai HARAGA – 60%, PLACINSCHI AUREL – 10.51% și PLACINSCHI ELENA – 9.44 %. Restul de 20.05 % este deținut de QUALITY CROPS PRODUCTION SRL.

Placinschi Aurel este și administratorul AGRICOLA 96 SA TIGANASI.

Aurel PLACINSCHI

Cu un număr de 166 angajați, Agricola are drept obiect principal de activitate Cultivarea cerealelor. Societatea cu 22 de ani vechime, a fost preluată de către HARAGA, în ideea unei recapitalizări. Haraga s-a apucat de agricultură în 2013, moment până la care a lucrat pentru compania americană MONSANTO.

Analizând evoluția datoriilor Agricola de-a lungul anilor, putem obsera că valoarea datoriilor a început să cunoască o creștere accelerată din 2015

Din 2015, nivelul datoriilor a început să crească considerabil, de la 4.854.692 RON în 2014 ajungând la 10.788.886 RON în 2015. În 2017, cuantumul datoriilor s-a triplat ajungând la valoarea de 32.487.195 RON. În 2018, datoriile aproape că s-au dublat din nou, atingând valoarea de 57.620.309 RON.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi promotorul agriculturii de tip MONSANTO

Pe principiul “banii pe primul loc” conducerea USAMV Iași, asigurată de către rocada Vântu – Jităreanu, a ales să promoveze politica MONSANTO în regiunea Moldovei.

USAMV IASI achiziționează constant produsele comercializate de HARAGA prin Agricola Tiganasi.

Procedura Autoritarea contractata Valoare Dată contract
Cumparare directa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi 14.880 RON 30-09-2019
Cumparare directa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi 3.018 RON 30-09-2019
Cumparare directa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi 7.280 RON 24-09-2019
Cumparare directa Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi 3.136 RON 24-09-2019
Invitatie de participare Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ” Ion Ionescu de la Brad” Iasi 399.500 RON 25-03-2015
Citeste si   UMF IAȘI – locul III pe podiumul universităților din ROMÂNIA

Doar în primele luni ale lui 2020, USAMV Iași a achiziționat samânță, nitrat de amoniu și fungicid de la Agricola Trifești în valoare de peste 30.000 RON.

Printre clienții mari ai Agricola Trifesti se numără și Stațiunile de cercetare. Contracte de peste 140 milioane RON

În februarie 2018, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului “Mircea Motoc” Perieni a achiziționat de la Agricola Trifești produse în valoare de 141.430.000 RON.
Pe lista stațiunilor de cercetare din România a căror furnizor este fostul director al MONSANTO, Mihai HARAGA se numără și: STATIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE AGRICOLA SIMNIC-CRAIOVA respectiv STATIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI VINIFICATIE IASI.

DATORII IMENSE în toate firmele deținute

Mihai HARAGA este acționar principal în mai multe firme al căror obiect de activitate este cultivarea cerealelor. Pe lângă Agricola Trifești, Haraga mai deține și INTEGRASEM SRL respectiv SEMCONSULT TOP SRL.

Este urmărită aceea “rețetă de succes”!

Ingrasem SRL, cu venituri totale de 40.416.156 RON în 2018, figurează cu datorii de 32.421.394 RON, iar SEMCONSULT TOP SRL cu venituri de 45.804.459 RON, înregistrează datorii de 20.088.238 RON.

O altă firmă aflată în portofoliul familiei Haraga: GLOBAL PLANT SRL

GLOBAL PLANT SRL, cu același obiect de activitate, Cultivarea cerealelor, este deținută de HARAGA LUCIAN CONSTANTIN. Firma are 5 ani vechime și doar 11 angajați. Cu toate acestea, în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri în cuantum de 22.928.668 RON. Și în această firmă, datoriile au crescut progresiv din primul an de activitate. Astfel, în 2015 valoarea datoriilor înregistrate de către firmă a fost de 551.000 Ron, crescând în al doilea an de activitate la 4.967.529 RON, al treilea an 8.577.446 RON iar în al patrulea an de activitate ajungând deja la 12.986.010 RON.

Proteste masive în întreaga lume față de activitatea Monsanto

Haraga și-a construit imperiul pe sănătatea românilor. Năpasta a căzut greu tocmai în Moldova unde autoritățile nu au beneficiat de expunerea informațională existentă în Transilvania. La nivelul USAMV IAȘI sunt binecunoscute scandalurile create de activitatea MONSANTO la nivel mondial. Cu toate acestea, fostul rector Vasile VÂNTU și actualul Gerard JITĂREANU au preferat să implice Universitatea în activități comune cu fostul director al MONSANTO, Mihai HARAGA.

Citeste si   Cristian NECHIFOR, ”groparul” MOLDOVA TRICOTAJE trebuie să achite 207.386 LEI pentru acoperirea PASIVULUI firmei N & G CONS INVEST SRL

Trebuie menționat faptul că, în mare parte, companiile americane asociate MONSANTO sunt cele care susțin activitatea lui HARAGA în România. 

Potrivit greenreport zeci de mii de persoane s-au alăturat la nivel mondial unei mișcări globale protestând față de activitățile companiei americane Monsanto. Activiștii din peste 400 de orașe își ridică glasul împotriva OMG-urilor și monopolului Monsanto asupra aprovizionării cu alimente.

Acestea sunt denumite marșuri anuale global împotriva Monsanto („March Against Monsanto”, MAM). Potrivit organizatorilor, 48 de țări s-au înregistrat pentru a participa la o adunare globală masivă.

Eurodeputaţii au revizuit reglementările privind cultivarea organismelor modificate genetic în UE

Din acest moment, statele membre vor putea motiva refuzul de a cultiva OMG-uri pe teritoriul lor, chiar atunci când autorităţile europene au dat undă verde. După ce un anumit OMG a fost autorizat spre cultivare, statele mai au posibilitatea de a invoca o serie de argumente, pe care noi le-am consolidat, legate de mediu, de calitatea solului, de biodiversitate, ba chiar de politici publice, argumente contra cultivării de OMG-uri pe teritoriul lor. 

Deşi statele au posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor, activiştii anti-OMG sunt dezamăgiţi

Suntem pe punctul de a ne izola şi de a destrăma politica europeană. Deşi ne trebuie o Europă mai puternică, pentru a proteja cetăţenii de riscurile OMG, noi suntem pe punctul de a-i slăbi forţele. Singurul OMG care încă mai poate fi cultivat în UE este porumbul Monsanto 810. Acesta este obţinut în Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia şi România.

Porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului. Asta sustin cercetatorii francezi dupa doi ani de experimente pe sobolani

Rozatoarele, hrănite cu porumb modificat genetic, au dezvoltat tumori de mărimea unei mingi de ping pong. Vestea a provocat un șoc în toata lumea, iar acum s-a discutat în Parlamentul European posibilitatea excluderii acestor produse de pe piață.

Citeste si   Românii FUG la sate pentru a SCĂPA de IZOLARE! Ioana: ”Să stai ÎNCHIS la bloc e GROAZNIC, în schimb, la curte nici nu SIMȚI că treci printr-o IZOLARE”

Vestea bombă vine după ce timp de doi ani cercetătorii francezi au făcut un studiu pe 200 de șobolani de laborator.

Cei hrăniți cu porumb modificat genetic au dezvoltat tumori mamare, leziuni hepatice și renale severe, iar rata mortalității a fost mai mare cu 70% decât la cei hraniți normal. Studiul a fost făcut de cercetatorii Universității din Caen.

Primele tumori apar din a patra lună de tratament, adică la o lună după ce companiile încetează să mai testeze organismele modificate genetic. Tumorile au fost în principal mamare în cazul femelelor, la piele în cazul masculilor”, spune Gilles-Eric Saralini, cercetator Universitatea din Caen.

La vremea la care Comisia Europeana a aprobat culturile modificate genetic nu existau suficiente studii care să arate că aceste produse ar fi nocive

Odată cu apariția acestui raport se schimbă însă datele problemei.

Cercetatorii vor înainta către EFSA toate datele științifice pe care le-au folosit pentru a ajunge la aceste concluzii.

Porumbul folosit pentru studiu aparține companiei americane Monsanto, care vinde astfel de produse și în Romania. Contactati, reprezentantii companiei spun ca vor face verificari.

“La acest moment o echipă Monsanto analizează în mod sistematic și meticulos acest studiu, așa cum se procedează cu toate studiile pe care noi le efectuam pentru produsele și tehnologiile noastre. Acestea au confirmat în mod continuu sigurața acestor produse”, a declarat un reprezentant al companiei.

Unii specialiștii sunt de părere ca efectele apărute la șobolani pot apărea și la oameni

“La om poate să producă ca și la mamiferele de experiență tumori maligne, reducerea duratei de viață, afecțuni ale ficatului pancreasului, a glandelor endocrine”, a declarat Alexandru Maxim, conferențiar doctor USAMV.

Studiul a fost dezbătut și in Parlamentul European, iar măsurile ar putea fi drastice, ducând chiar la scoaterea de pe piață a produselor modificate genetic.

Autoritatea Europeana pentru siguranța alimentelor a declarat ca va examina atent acest nou studiu.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ