Share

De ce au fost concediați cei 80 de asistenți și infirmieri de la Institutul Socola Iași?

Manipularea celor aflați la conducerea Institutului de Psihiatrie Socola Iași a atins noi culmi, luni (30.03 – n.r.) prin afirmațiile declarate de juristul Corneliu Prepeliță, dar și prin scuzele prezentate atât de managerul numit de fostul Ministru al Sănătății, Viorel Costache cât și de cel care este plătit din banii angajaților pentru a se lupta în spiritul și litera legii pentru drepturile celor din subordinea sa pentru a beneficia de servicii medicale cât mai calitative.

 Istoria din spatele deciziei din 30.03.2020 prin care 80 de asistenți și infirmieri au fost concediați

Concursul a fost anunțat și aprobat de Guvernul României cu un număr de 93 de posturi, conform site-ului Guvernului României.

În septembrie cineva a făcut o plângere la DNA Iași prin care anunța că are informații prin care concursul este viciat.

DNA Iași a făcut descindere, a anchetat, concursul s-a suspendat, iar în decembrie oamenii  au fost angajați cu acte în regula. În februarie este demis managerul Gabriel Oprișanu si vine un nou manager Bogdan Adrian Saramet care încercă sa ii dea afara în cursul lunii martie de doua ori pe angajați și a treia oara reușește.

Citeste si   Doctorandă a USAMV IAȘI oferă CONSULTANȚĂ personalizată online micilor FERMIERI

Acțiunile juristului Corneliu Prepeliță în cadrul Institului de Psihiatrie ”Socola” Iași

1.  Bugetul de salarii este de 97% conform unei publicații media iar conform altei publicații media este de 92,57 %, diferența de 5% raportata la bugetul Institutului de Psihiatrie Socola Iași e de 400 000 ron intre prima și a doua variantă.

2. Posturile nu au fost bugetate de Ministerul Sănătății. Având în vedere ca posturile au fost scoase la concurs prin Guvernul României pana la apariția unui hotărâri judecătorești definitive prin care concursul se anulează, posturile sunt bugetate. Nu poate nimeni înafara de instanta sa anuleze un concurs organizat oficial.

Perioada de proba de 90 de zile

3. Oamenii au avut o clauza ,”nevinovata” in contract pusa de Ec. Adriana Tărăboanță prin care aveau o perioada de proba de 90 de zile. Aceea clauza este ilegala pentru ca oamenii au susținut un concurs, proba dosarului, proba scrisa și proba orala. Aceea clauza se folosește in privat in conditiile in care tu ca privat angajezi pe baza de CV/interviu si e posibil ca angajatul sa nu faca ceea ce spune si pentru a da o libertate atat angajatului cat si angajatorului.

4. Acel concurs a fost organizat pentru ca este o lipsa de personal în Institutul de Psihiatrie Socola Iași conform normelor de la ANMCS si Casa de Asigurări. Numar de infirmieri/asistenti raportat la numarul de pacienti. Fara acest raport nu se puteau scoate la concurs de catre Ministerul Sănătății si Institutul de Psihiatrie Socola Iasi posturile de mai sus.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,55 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

De ce nu au asteptat verdictul Instantei cu privire la veridicitarea concursului si s-au grabit sa ii dea afara?

5. Daca domnul Corneliu Prepelita recunoaște fără nici o jena ca oamenii nu au gresit cu nimic, care sunt criteriile pentru care au dat afara doar 82 de persoane din cele 93 care au trecut concursul ? Pe ce motiv au fost pastrati 11 angajați din cei 93 ? Nu e logic si corect sa existe o transparenta si motivele sa fie publice ? Cei 11 au avut dosar plic iar restul dosar cu sina ?

6. Daca domnul Corneliu Prepelita sustine ca inca se cerceteaza de catre DNA concursul de atunci si exista suspiciuni de fraudare cum explica el faptul ca a incercat sa transfere pe cei care au dat concursul la alte spitale din Iasi cu ajutorul Prefecturii Iasi si a Directiei de Sanatate Publica Iasi. Daca se transfera in alta parte  cei demisi nu mai sunt suspiciuni de frauda ?

7. De ce nu au asteptat verdictul Instantei cu privire la veridicitarea concursului si s-au grabit sa ii dea afara ?

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

8. De ce doar cei 93 de noi angajati din 1100 au aceasta mentiune in contract ,,perioada de proba de 90 de zile ” ?

9. Cine plateste despagubirile când oamenii vor câștiga procesele contra Institutului de Psihiatrie Socola ?

Ei au premeditat toată acțiunea de acum începând cu luna decembrie 2019

Pentru a veni sa întăresc cele de mai sus cum ca juristul Corneliu Prepelița împreuna cu Ec. Adriana Tărăboanță au pus la cale acest plan din decembrie 2019, pentru ca ,”pilele lor” nu au reusit sa treaca concursul si trebuie sa returneze dosarul plic atașez dovezile.

Marta Ghiorghiu se înscrie la concurs, trece proba dosarului, dar pica proba scrisa. Coincidenta a doua zi după demiterea managerului ea depune în Instanta o solicitare de a anula concursul din septembrie 2019, dosar 1001/99.2020.

De ce nu a depus în decembrie, ianuarie, ci tocmai pe 19 februarie a doua zi după demiterea managerului?

Pentru ca se știa din decembrie ca managerul va fi demis și ei își vor face demersurile. Dar datorita presei au amânat pana în 30.03.2020 ultima zi când ii putea da afara conform prevederii celor 90 de zile de proba


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ