Share

În această dimineață, pe site-ul Aeroportului Iași nu exista nici o cursă aeriană, deși săptămâna trecută, TAROM a făcut declarații cu privire la reluarea zborurilor și a specificat că va exista o singură cursa pe zi (dus-întors) spre București, în loc de patru câte erau înainte de pandemie.

În ceea ce privește călătoria spre țările europene, OMS și ECDC au întocmit o listă privind țările cu risc ridicat de infectare cu noul Coronavirus, listă ce este actualizată frecvent. TAROM a mai precizat și că zborurile externe vor fi reluate din 28 mai, atât timp cât starea de alertă nu va fi prelungită, iar odată cu ieșirea altor țări europene din zona de risc, cu siguranță și zborurile se vor înmulți.

La data de 22 mai, conform EASA, un număr de 10 țări din Europa sunt situate în zone de risc iar aeroporturile sunt restricitonate, astfel încât se operează zboruri parțial sau, în anumite țări, deloc.

Citeste si   FOTO | Protest masiv anti-Covid la Londra: ”Frica voastră duce la pierderea libertății noastre”

În ce condiții se zboară și cât de des este igienizat terminalul, ne spune Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași, de la care avem informații oficiale

TAROM a dat drumul la cursele către București pe un traseu care are foarte puțini pasageri, via Cluj, ceea ce face ca cererea de bilete să nu fie foarte mare. Drept pentru care, TAROM anulează foarte des cursele de seară, nu mai sunt în fiecare zi.

Dacă ei ar fi făcut un orar normal, cu o cursă care pleacă dimineața și una seara, ar fi fost plin avionul. În momentul de față, pentru un astfel de orar, cererea de bilete este mică.”- directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu. 

Pe toată perioada pandemiei a fost operațională cursa internațională, Iași-Billud, care a mers de două ori pe săptămână, permanent

“În ceea ce privește terminalul de la Iași, el este autorizat pentru 320 de pasageri. Prin măsuri de distanțare putem oferi condiții foarte bune pentru peste 200 de pasageri, asta înseamnă că la un trafic de genul acesta, care se vehiculează în perioada imediat următoare, nu sunt probleme de distanțare.

În ceea ce privește dezinfectarea, am avut proceduri și înainte de a se suspenda zborurile, când încă veneau zboruri din toate zonele care erau declarate roșii. Avem tot ceea ce este necesar, dezinfectăm după fiecare cursa. Vom vedea dacă în mometnul în care se reiau cursele, vom avea timpul necesar să facem nebulizarea pe care o făceam și până acum. Pentru acestea, spațiul trebuie să fie fără trafic de persoane o perioada de timp. Vom creea și un program de igienizare.” – directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu. 

Accesul în aeroport se face doar prin purtarea obligatorie a măștii de protecție și respectând distanțarea fizică între călători. De asemenea, pentru a nu aglomera terminalul plecări, unii dintre aceștia  sunt rugați să aștepte îmbarcarea înafara incintei, dacă este cazul.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ