Share

Despre locurile de muncă și veniturile ieșenilor  

Eforturile de atragere a investițiilor, în special a celor străine, au constituit o preocupare constantă în activitatea administrației publice locale la nivelul Iașului.

De la începutul anilor 2000, mai exact de prin 2005, exponenții cu responsabilitate în plan politico-administrativ au căutat mijloace prin care să cointereseze mediul de afaceri extern în dezvoltarea unor inițiative private la Iași.

Cu toate aceste eforturi totuși ceva nu s-a legat

Au existat chiar și inițiative conjugate între administrația publică, mediul universitar și mediul de afaceri în vederea realizării unei strategii comune de dezvoltare durabilă din punct de vedere economic și social a Iașului.

Deși nimeni nu se aștepta la rezultate miraculoase obținute peste noapte totuși NIMIC nu s-a întâmplat.

Desigur, aspectele economice în general plictisesc. Dar economia are două abordări: partea de servicii și producția.

O economie PUTERNICĂ se bazează pe PRODUCȚIE. La Iași, sectorul economic la nivelul producției este subdezvoltat.

Acest insucces major al mediului politic și administrativ este pur și simplu inexplicabil la prima vedere.

Însă, la o privire mai atentă apare foarte clară motivația principală a acestei aparente incapacități de dezvoltare a economiei de producție a Iașului.

Iașul suferă de pe urma unei cangrene puternice. Un cancer care îl mănâncă de viu

 

Au existat corporații care și-au exprimat interesul de a investi la Iași. Forța de muncă calificată și ieftină au fost principalele argumente care i-au atras pe investitori la Iași.

Dar ceva i-a descurajat. Și nu este vorba de lipsa autostrăzii sau alte discuții legate de infrastructură. Nu. Ceva local.

Toată lumea s-a gândit că era vorba de Nichita. Dar iată că și Nichita a plecat și noul primar nu reușește nici el să rezolve problema.

Ne place să credem că suntem nedreptățiți din punct de vedere geografic. De aceea toate investițiile se opresc la Cluj. De aceea șomajul aproape nu există la Cluj și la noi se rezolvă doar prin emigrare. De aceea veniturile clujenilor sunt net superioare celor pe care ieșenii le încasează.

Dar are oare Clujul un sistem de presiune la adresa mediului privat?

Există acolo posibilitatea de a șantaja diferiți oameni de afaceri în presa locală? În funcție de interese, în funcție de criteriile de “asigurare a protecției”?

Nu are!

În schimb la Iași, un așa-zis ziar care ne dă “bună ziua” zilnic nu face altceva decât să bage mâna în buzunarul fiecăruia dintre. Atâta timp cât ei își vor desfășura nestingheriți activitățile ilicite, un întreg oraș va avea de suferit.

Orice fel de strategie de dezvoltare a comunității este inutilă.

Organismul își va reveni atunci când celulele canceroase vor fi extirpate. Din fericire problema a fost conștientizată. Urmează extirparea și apoi procesul e vindecare.

Felicităm pe această cale inițiativele de impulsionare a dezvoltării economice a Iașului.


CITEȘTE ȘI …

Ce modalități de atragere a INVESTIȚIILOR are la dispoziție IAȘUL?


Și atragem atenția organelor abilitate să urgenteze procedurile de STOPARE a campaniilor de denigrare a unor exponenți ai mediului de afaceri ieșean.

Un mesaj îl adresăm și acelor șefi de instituții din Iași care, poate nu știu la ce presiuni sunt supuși funcționarii publici de către un anumit așa-zis ziar din Iași, al cărui patron a fost condamnat pentru șantaj.

Surse din cadrul anumitor instituții publice locale ne-au informat că au sesizat dispariția unor documente. Prezența reporterilor de la ziarul de șantaj le creează mari neplăceri lucrătorilor publici.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ