Evenimentul  ”SCÂRȚ – UMOR” se află la prima ediție și are loc vineri, 14 iunie 2019, începând cu ora 10:00,  în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași

Acest festival se prezintă ca fiind un Festival-Concurs Internațional de grafică satirică și literatură umoristică “SCÂRȚ – UMOR”. Iașul va avea cu această ocazie un Festival de Umor și un Salon de Grafică Satirică, cu deschidere internațională.

Reușim într-un an important pentru Ateneul Național din Iași să  împlinim o dorință mai veche a oamenilor de cultură, care cred într-un umor de calitate. Aici îl aduc aminte pe maestrul Dumitru Grumăzescu. Așadar, acest festival reușește să aducă un umor de bună calitate. Președinte de onoare al festivalului, pe care l-am reușit să-l convingem și să-l aducem cu mare drag, este Ștefan Popa Popas și va primi din partea municipalității Premiul OMNIA”, a declarant directorul Ateneului Național Iași, Andrei APREOTESEI.

Totodată, 2019 este un an cu o semnificație aparte pentru Ateneul  Național din Iași deoarece, sărbătorește 100 de ani de la înființarea Societății Literar Umoristice, oferă contextul și prilejul  ca orașul Iași să fie plasat pe harta internațională a festivalurilor de umor și satiră.

Acest festival a plecat de la textele pline de umor publicate în revista Scârț, singura revistă de acest gen cu apariție lunară în România

Inițiatorii revistei sunt membri Academiei Libere Veche Păstorel. Revista conține cea mai mare varietate a mijloacelor de expresie artistică, de la epigramă la interviu, de la eseu la poezii cu formă fixă, de la „Portret la zi” la „Fapt divers”, de la fabulă, baladă și elegie la proză scurtă umoristică, de la aforism la jocuri, de la impresii de călătorie la documente literare inedit.

Revista conține 60 de pagini în format academic, apare într-un tiraj de 200 de exemplare și se distribuie în toate cenaclurile de umor din țară, precum și în Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Germania, Italia, Spania, Israel, Statele Unite ale Americii și Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ