Share

De la VIOLENŢA împotriva ANIMALELOR la cea asupra OAMENILOR este doar un pas

Psihologul ieşean Liliana Luca: „În Judeţul IAŞI, actele de violenţă sunt în continuă creştere”

     Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la violenţă. După ultimele cazuri de cruzime împotriva animalelor, de la violența manifestată împotriva animalelor până la cea îndreptată asupra oamenilor este doar un pas.

     Precizările vin, după ce mai multe cazuri de violenţă au fost înregistrate în ultimul timp, manifestări care au fost realizate de către persoane de toate vârstele, inclusiv copii. Cele mai multe acte de violenţă sunt cu privire la agresarea animalelor, însă nici cele referitoare la persoane nu sunt excluse din contextul dat.

Un exemplu recent de agresiune asupra animalelor, este cel în care un căţel a fost grav rănit, după ce nişte copii, ar ar fi pus în mod intenţionat, în gura acestuia, un material cu un conţinut pirotehnic, dosarul fiind preluat ulterior de către oamenii legii, pentru a acţiona în consecinţă.

Citeste si   February’s Moonstruck! Ediția a V-a a concursului de FELICITĂRI și scrisori de DRAGOSTE în limba engleză

Persoanele care au un comportament nepotrivit cu animalele, vor avea acţiuni antisociale, fie ca formă directă asupra semenilor, fie sub forma altor infracţiuni

     Psihologul Liliana Luca, de la „Institutul de Psihiatrie Socola”, Iaşi, susţine că raportat anilor precedenți, „în judeţul Iaşi, actele de violenţă sunt în continuă creştere”, motivele fiind diverse, precum problemele financiare, şomajul, problemele din cadrul familiei, divorţul, anturajul toxic etc. Soluţia prevenirii acestor acte de violenţă ar fi: informarea cu privire la problemele comportamentale, promovarea sănătăţii mintale de către psihologi sau alte persoane capabile, profesioniste şi un model de conduită adecvat al părinţilor.

Citeste si   Mihai ”danone” CHIRICA ia fața lui Emil BOC! TELEGONDOLE la Iași VS metrou la CLUJ

    Factorii care duc la orice tip de violenţă 

Factorii care duc la orice tip de violenţă se află, în principiu, în strânsă legătură cu trăirile interioare ale fiecărei persoane, însă nu lipsesc nici factorii sociali şi genetici, care pot conduce la acte comportamentale violente. Principalele motive care duc la agresiuni, sunt date de anxietate, de situaţia familială pe care o au unele persoane, de factorii sociali, precum lipsuri materiale, inegalităţi, abuzuri şi dependenţe, însă aceste acte pot apărea şi prin imitarea persoanelor care manifestă un comportament agresiv.

     În cazul în care o persoană manifestă acte de violenţă împotriva animalelor, în unele cazuri, aceste acte se pot transforma în manifestări agresive şi împotriva oamenilor. Există situaţii dovedite, în care şi persoane cu o vârstă fragedă, minori, au fost întrebaţi de ce au comis aceste acte, unii au susţinut că au fost făcute de plăcere, alţii însă, nu au avut un răspuns concret. În aceste cazuri, de multe ori, actele de violenţă pot apărea şi la maturitate, transformându-se în violenţă împotriva persoanelor din jur.

Citeste si   USL–ul renaște la IAȘI! Mihai "danone" CHIRICA reprezintă atât PNL cât și PSD în Consiliul Local

     „Persoanele care au manifestat acte de violenţă, indiferent de vârstă, le pot stopa, cu ajutorul specialiştilor”, susţine psihologul Liliana Luca, însă doar atunci când se conştientizează faptul că acest tip de comportament este cu totul eronat şi că persoana în cauză are nevoie de ajutor. Din păcate, de cele mai multe ori, apare stigmatizarea sănătăţii mintale, iar oamenii, deşi conştientizează că au o problemă, nu o recunosc şi astfel, nu au curajul necesar pentru a cere ajutor specializat.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ