Share

Documentul elaborat la Vatican prevede că Biserica romano-catolică ar trebui să ia în considerare hirotonisirea preoților bărbați căsătoriți 

În urma problematicii expuse pentru aplicarea acestei noi legi, s-au impus primele cerințe pe care trebuie să le îndeplinească aceștia.

Bărbații trebuie să aibă o familie deja stabilită și o bună reputație în comunitățile din care fac parte. De asemenea, aceștia trebuie să fie în vârstă. 

Măsura ar urma să fie aplicată în regiunea Amazonului unde există un deficit de preoți, dar ar putea deschide calea către renunțarea graduală a obligativității celibatului pentru clerul catolic. 

”Deși afirmăm că celibatul este un dar pentru Biserică, au fost solicitări ca, pentru cele mai izolate regiuni, Biserica să studieze posibilitatea conferirii preoției bărbaților în vârstă, de preferință indigeni, respectați și acceptați ca membri ai comunităților lor”, informează Asociația Catolică.

De altfel, posibilitatea renunțării la celibat a fost invocată chiar de Papa Francisc încă din 2017, atunci când a afirmat într-un interviu acordat unui ziar german faptul că această soluție poate fi aplicată regiunilor izolate. Acesta raportându-se la Insulele din Pacific, dându-le exemplu.

Această dispensă de la celibat care ar putea fi acordată regiunii Amazonului are drept cauză faptul că mulți credincioși din comunitățile izolate nu au posibilitatea de a participa la liturghie sau Sfânta Spovedanie. Din cauza faptului că doar un preot are dreptul să oficializeze mesa.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ