Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, de miercuri, de la Bruxelles, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE

”România are în faţă atribuţii extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu asupra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă.

Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activităţile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului şi a Consiliului”, a afirmat Juncker.

Președintele a precizat că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală.

”Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergenţe în ceea ce priveşte statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu priveşte preşedinţia Consiliului UE, ci ţine de relaţia bilaterală cu Comisia Europeană. Sunt convins că până la finalul mandatului actualei Comisii vom primi România în spaţiul Schengen, dar mai sunt eforturi de făcut”, a afirmat Juncker, în conferinţa de presă comună cu premierul Dăncilă.

Ea a precizat că în 10-11 ianuarie 2019 Colegiul comisarilor va veni la Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ