Delphi, cea mai mare firmă din Iași afectata economic din cauza lipsei autostrăzii

0
Share

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi, Gheorghe Pleşu a povestit joi seară, situatia in care putea ajunge firma Delphi Diesel Systems din cauza lipse autostrazii :”Într-o iarnă Delphi era să o păţească din cauza drumurilor. Dacă nu avem autostradă…”

Episodul e puţin ştiut public, insa din cauza blocării drumurilor înguste ce leagă Moldova de Transilvania, Delphi a pierdut două contracte foarte mari pentru că nu a putut livra la timp comenzile.

Şeful AOAI a comentat sarcastic prezenţa a doar 3 firme din Iaşi în top 500 naţional: “bine că le avem şi pe-alea”. Pleşu laudă însă oraşele din Vest: “Clujul este deja nr 1 naţional, dar văd că şi Oradea se dezvoltă foarte mult. Noi nici nu visăm asemenea dezvoltare”.

Citeste si   Se prelungesc programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus” pentru persoanele juridice

“PIB-ul Iaşului în 2015 a depăşit Argeşul şi Ilfov-ul, este o performanţă f mare. A crescut mult la noi industria şi industria IT. Asta e partea plină a paharului, partea goală e că nu avem firme foarte mari. NU mai vorbim de lipsa infrastructurii, a investiţiilor. Anul trecut doar 2,6% din investiţiile totale făcute în România au fost făcute în Regiunea de Nord Est. Deci cum să avem mai multe firme în top500?“, a spus şeful Camerei de Comerţ Iaşi, Paul Butnariu.

El acuză autorităţile centrale că “discriminează Iaşul şi Moldova”, teorie susţinută şi de şeful AOAI.

Citeste si   VIDEO Gina Pistol și Smiley au anunțat că vor deveni părinții unei fetițe

“De la Bucureşti Moldova e folosită doar ca bazin electoral”

“Eu văd că de la Bucureşti Moldova e folosită doar ca bazin electoral după care este abandonată. Iar asta în primul rând pentru că avem politicieni slabi. Vasile Lupu a fost o glumă. Vosganian a fost puternic, a fost ministrul Economiei, dar el nu a ajutat cu adevărat Iaşul. Solcanu a fost şi el puternic dar nu avea treabă cu economia. Simirad nu avea nici măcar formal vreo legătură. A venit Nichita dar el avea interesele lui în fondurile europene”, a mai spus şeful afaceriştilor ieşeni.

El i-a avertizat pe şefii instituţiilor că “dacă nu înţeleg să sprijine Iaşul chiar şi ei vor trăi mai prost. Dacă nu ai economie reală de unde să iei bani”?

Citeste si   O angajată a primăriei Săliștea, din Alba, depistată cu Covid-19. Instituția se închide miercuri

Laude şi critici pentru Maricel Popa

Şeful AOAI l-a lăudat copios pe preşedintele CJ: “provine din mediul de afaceri şi am aşteptări foarte mari de la el. A performant în mediul de afaceri, aştept să-l înveţe şi pe Mihai Chirica să mişte lucrurile”, a afirmat Gheorghe Pleşu. EL a admis însă că Popa greşeşte blocând activitatea Aeroportului prin şicane administrative: “când ai asemenea afacere care creşte mai repede decât Iaşul să nu o ajuţi e grav”


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ