Share

Moneda euro a scăzut luni în favoarea dolarului după rezultatul referendumului din Italia, ajungând la cel mai mic nivel înregistrat din martie 2015, de 1,0507 dolari, potrivit BBC.

Scăderea monedei euro a continuat după ce prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat că va demisiona.

Analiştii susţin că desfăşurarea evenimentelor este privită cu precauţie de către investitori, dar nu cu panică. “Fie pieţele au devenit imune la riscul politic, fie acestea cred că problema italiană va mocni; chiar dacă preşedintele nu poate forma un guvern, el are la dispoziţie 70 de zile pentru a încerca, iar acest lucru pare îndepărtat în acest moment”, a spus Kathleen Brooks, director de cercetare la City Index Direct.

Totuşi, economia italiană este într-un punct sensibil, iar o perioadă de incertitudine politică ar avea un impact semnificativ.

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

Analiştii sunt îngrijoraţi de industria bancară din Italia, care prezintă vulnerabilităţi din punctul de vedere al credibilităţii. Multe bănci se confruntă cu datorii şi au nevoie de refinanţare, iar aceasta ar fi îngreunată de o criză politică.

Mai mult, dimensiunea datoriei guvernamentale reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Împrumuturile guvernamentale sunt unele dintre cele mai mari din zona euro, în funcţie de datele analizate.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a anunţat demisia în această noapte ca urmare a eşecului la referendumul privind reforma constituţională. Aceasta a fost respinsă masiv la consultarea populară, sondajele de opinie la ieşirea de la urne dând câştigătoare tabăra NU cu procente între 55 şi 60%. „Experienţa guvernului meu se sfârşeşte aici”, a spus Renzi într-o conferinţă de presă, imediat după miezul nopţii.

Citeste si   Primarul general Nicușor Dan, anunț despre testarea bucureștenilor 

„Am pierdut şi o spun cu voce tare. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această înfrângere. Cine luptă însă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu”, a spus Renzi, comentând că a vrut să reducă numărul „scaunelor de parlamentari”, însă el este cel care şi-a pierdut scaunul.  El a anunţat că-şi va depune luni demisia pe masa preşedintelui.

„Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face”, a mai spus el.

Între 55% şi 60% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru varianţa NU, potrivit exit-poll-urilor prezentate de televiziunile italiene. Prezenţa la urne a fost de peste 68%, conform datelor Ministerului de Interne.

Italienii au fost chemaţi duminică la urne pentru a vota în privinţa unor reforme constituţionale, scrutin solicitat de premierul Matteo Renzi, pe fondul crizelor politice din ultima perioadă. Startul la vot s-a dat la ora locală 7:00 (8:00 ora României), peste 51 de milioane de italieni fiind eligibili să voteze.

Citeste si   TREI persoane rănite și ȘAPTE mașini avariate după un JAF și o urmărire ca-n filme în comuna Jilava

Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul şi energia.

Reforma viza şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.

Printre propuneri se număra desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Afaceri Economice şi Muncă (CNEL), precum şi dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ