Share

Deputatul PSD de Iași,  Petru Bogdan Cojocaru, lider al Tineretului Social Democrat (TSD) a început anul politic 2020 cu o declarație în care atacă frontal Guvernul Ludovic Orban

Această declarație se încadrează în logica oricărui parlamentar din Opoziție, în sensul că, dacă nu ești la guvernare, ataci tot ce face Guvernul, fiindcă, așa cum știm, 2020 este an electoral, cu alegeri locale și legislative.

Declarația deputatului Petru Bogdan Cojocaru începe folosind un ton dur și așteptat de la un politician din opoziție, calificând atitudinea Guvernului față de pensii, ca fiind lipsită de suport logic: ”Aşa cum ar fi bănuit orice cetăţean al României interesat de situaţia țării, Partidul Naţional Liberal a început represaliile împotriva pensionarilor  ameninţând ba prin ministrul de finanţe, domnul Câţu ba prin doamna viceprim-ministru Turcan cu luarea unor măsuri care ar fi impuse în baza unor scenarii apocaliptice, văzute doar de către liberali, sau mai bine spus visate de aceştia.

Coşmarul pe care îl trăiesc zilnic pensionarii atunci când li se transmite că nu vor mai fi bani pentru asigurarea pensiilor nu are niciun suport logic, dacă analizăm cifrele oferite de I.N.S. specifice pentru anul 2019”.

Evident, deputatul Petru Bogdan Cojocaru uită declarațiile pe care colegii de partid ai săi le făceau zilnic

            Evident, deputatul Petru Bogdan Cojocaru uită declarațiile pe care colegii de partid ai săi le făceau zilnic, mai ales pe rețelele sociale, înainte de moțiunea de cenzură care a îngropat Guvernul Dăncilă: ”dacă vin liberalii, vă taie pensiile, noi PSD vi le-am mărit”. PSD a uitat că acest partid a acordat inclusiv primarilor  pensii speciale, în timp ce mulți români au pensii de mizerie. Un primar care zeci de ani nu a făcut decât să sifoneze bani publici, fără să-și ajute comunitatea, primește și pensie specială. Deputatul a uitat aceste amănunte.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

            Deputatul Bogdan Cojocaru contiună tonul războinic la adresa Guvernului:  ”Astfel, în trimestrul 1 al anului 2019 în România erau 5.180.000 de pensionari, în scădere cu 17.000 raportat la trimestrul anterior efectuării studiului şi cu 43.000 mai puţini decât aceeaşi perioadă din anul anterior efectuării studiului, la care se raportează 6.425.111 contracte de muncă înscrise în Revisal din care 91,5% pe perioadă nedeterminată. Însă, numarul efectiv de salariaţi se situează, la zi, undeva la 7 milioane, dacă mai adăugăm şi funcţionarii publici sau salariaţii sistemul de ordine publică şi apărare”.

Scăderea cu 43 000 a numărului pensionari într-un an,  înseamnă, evident, moartea acestora

            Scăderea cu 43 000 a numărului pensionari într-un an,  înseamnă, evident, moartea acestora (în cel mai fericit caz, plecarea peste granițele României), o moarte care putea fi prevenită dacă partidul deputatului Bogdan Cojocaru își onora promisiunile și investea în infrastructura de sănătate cum a promis, cu emfază, în 2016. Sunt 7 milioane de salariați în România, însă chiar membri ai PSD, precum fostul Ministru pentru Românii de Pretutindeni,  Natalia Intotero spunea că sunt, neoficial,  circa 10 milioane români în Diaspora. Evident, marea parte a acestora sunt salariați în statele de reședință.

Cum PSD a guvernat cel mai mult în ultimii 30 de ani (au fost județe unde PSD a avut tot timpul celor trei decenii controlul unor primării și consilii județene), este ușor de presupus cărui partid i se datorează depopularea României prin plecarea forței de muncă peste granițe. Mulți dintre cei care muncesc în afara granițelor își ajută părinții pensionari rămași acasă.

Deputatul Bogdan Cojocaru folosește acest ton războinic și când aduce în atenție propunerea ca vârsta de pensionare să crească, invocând că mulți salariați au suferințe:

Mai mult, declaraţiile iresponsabile ale celui mai iresponsabil ministru din istoria post-decembristă au fost completate şi de doamna viceprim-ministru Turcan care a precizat că Guvernul României ar trebui să se gândească serios la majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani, în prima fază ca o variantă facultativă, ulterior ca o variantă imperativă.

În aceeaşi ordine de idei, doamna Turcan insista si asupra faptului că din 2021, în doi paşi, ar trebui majorate contribuţiile la pilonul 2 de pensii la 5% respectiv 6 % dar fără să precizeze asupra căror drepturi vor fi imputate aceste creşteri de contribuţie şi dacă ele vor afecta sau nu “net-ul” fiecarui pensionar. Aceasta în situaţia în care media speranţei de viaţa la români este de 75,1 ani iar, ceea ce este şi mai grav, speranţa mediei de viaţă sănătoasă la români este de 58,8 ani la barbaţi şi 59 ani la femei, cu mult sub media europeană care se situează undeva la 64 de ani.

Cu alte cuvinte, guvernul PNL se pregăteşte să forţeze un câmp al muncii afectat de boli cronice în ultimii ani de activitate fără să manifeste vreun regret cu privire la suferinţa unor salariaţi, poate prea năpăstuiţi de soartă”.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Ba chiar mulți pensionari au ales să muncească ei înșiși peste graniță 

Să mai menționăm că în anii 90 mulți oameni au rămas șomeri și, depășind vârsta de 40 de ani nu mai erau angajați. Mulți dintre ei, având zeci de ani până la pensie, au părăsit România, fiind încă apți de muncă. Pilonul 2 de pensii a fost o soluție de depășire a crizei pentru multe economii avansate.

Sistemul a fost inițial lansat în secolul XX, în Chile. În fond, ce nu pricepe domnul deputat Petru Bogdan Cojocaru, este că acei bani din Pilonul II de pensii sunt folosiți de fondurile private la investiții în diferite instrumente, inclusiv în sectorul de stat, în faimoasele titluri de stat. Acest sistem este conceput dintr-o succesiune de plase de siguranță, pentru investiții.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Adică, fondurile private nu iau banii viitorilor pensionari și îi închid în casele de bani, nici nu îi joacă la bursă ci, îi folosesc în investiții, în special în domenii în care statul este principal beneficiar. A naționaliza Pilonul II de pensii, cum doreau unii membri ai PSD, echivalează cu a muta banii din buzunarul din stânga al hainei, în buzunarul de la spate al pantalonilor. Efectele economice ale unui asemenea demers trăznit erau nule.

Practic, Guvernul oferă șansa celor care mai pot încă să muncească, să o facă în continuare, în domenii unde este deficit de forță de muncă

De exemplu, un profesor pensionar care locuiește într-un sat deconectat de la infrastructură, să nu zic rupt de lume, poate profesa la școala din sat, fiindcă acolo, niciun tânăr nu dorește să vină la catedră, fiindcă nu are cu ce să ajungă acolo, iar dacă ar sta în sat, nu ar avea condiții de locuit. Să nu mai vorbim de zecile de mii de pensionari care lucrează cu ziua, pe unde apucă, fiindcă nu pot supraviețui o lună cu pensia aferentă acesteia.

Ar trebui ca deputatul Petru Bogdan Cojocaru să-și amintească de numărul de spitale, dispensare sătești, clinici medicale promise a fi construite, repsectiv, a fi reabilitate. Nu este de ajuns să mărești salariile medicilor, dacă ei operează în spitale care cad pe ei și pe pacienți, iar instrumentarul era eficient în spitalele de campanie ale celui de-al doilea război mondial.

Având în vedere că PSD a guvernat mai bine de 20 de ani din cei treizeci trecuți de la Revoluție, responsabilitatea stării actuale a sistemului de pensii nu poate fi pusă numai în seama unui guvern instalat cu mai puțin de trei luni în urmă.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ