Share

În ediția de săptămâna aceasta a Raportului Parlamentar, discutăm cu un tânăr deputat ieșean, membru al Partidului Social Democrat, aflat la primul mandat în Parlamentul României. 

Din calitatea de parlamentar, ce aţi reuşit să întreprindeți pentru cei care v-au ales?

Trebuie spus de la bun început că un parlamentar nu poate construi șosele sau să rezolve iluminatul public. Influența noastră este doar în procesul legislativ.

Însă, ca să vă răspund concret și punctual:

  • susținerea necondiționată prin toate mijloacele a proiectului Autostrăzii Unirii (A8);
  • am cerut un fond guvernamental special pentru autorizarea ISU și DSP a tuturor școlilor și grădinițelor;
  • implicare activă în readucerea regionalei CFR Marfă de la Galați înapoi la Iași;
  • am urmărit și susținut activitatea Tarom și am mediat preluarea de către Tarom a cursei Iași-Cluj Napoca-Timișoara (după plecarea Blue Air);
  • am solicitat ca Fondul Suveran de Investiții să prioritizeze finanțarea proiectelor din zonele defavorizate;
  • inițiativă legislativă pentru interzicerea achiziției de alcool, cafea și tutun cu banii din alocațiile copiilor;
  • nu în ultimul rând, m-am implicat în redeschiderea Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, atât prin discuțiile la Guvern, cât și prin campania umanitară „Salvăm Inima Moldovei”.

Cum ați putea descrie situația politică din România în acest an puternic marcat de mize electorale, preponderent externe?

În primul rând, pe plan intern, situația politică este foarte tensionată în mare parte din cauza lipsei unui mediator politic. Acesta ar trebui să fie Președintele României, conform Constituției, însă dl. Iohannis, care ocupă temporar această funcție, se află în campanie electorală. Din această cauză, dl. Iohannis face tot ce poate pentru a bloca activitatea Guvernului PSD-ALDE și de a favoriza acțiunile politice ale unor partide din opoziție.

Pe plan extern, consider că România face o figură bună la Bruxelles în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene mai ales în dosarele complicate din acest mandat. Este suficient să vedem dificultățile pe care le întâmpină însăși Marea Britanie în procesul Brexit-ului ca să ne dăm seama de provocările pe care le are de gestionat România.

Ce părere aveți despre discuțiile tot mai aprinse cauzate de lipsa unei autostrăzi care să asigure o infrastructură rutieră comună între Moldova și Transilvania?

Am fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai proiectului Autostrăzii A8, încă de la început. Toate acțiunile mele publice au dovedit acest lucru, nu mai trebuie să detaliem. Este un proiect complicat, care cere foarte multe resurse de timp și de bani. Însă, sub nicio formă nu trebuie să slăbim atenția acordată construirii efective a autostrăzii A8. Această autostradă este vitală pentru Nord-Estul României și ea va trebui construită cât mai repede!

Cum apreciați situația politico-administrativă de la nivel local?

Nu este rolul meu să fac o analiză a întregii situații politice și administrative la nivel local. Consider că cine își respectă funcția și mandatul își vede de treaba lui, iar rezultatele sunt cele care vor da măsura eficienței fiecăruia.

Considerați că proiectele Iașului sunt puse mai presus decât mizele și orgoliile politice?

Sincer, mi-ar plăcea să fie așa. Din fericire, jocul democratic presupune mize și, câteodată, și orgolii politice sau chiar personale. Din nou, cred că cetățenii pot judeca cu mintea limpede cine aduce bani în Iași, cine face proiecte, cine le implementează și cine, de partea cealaltă, pune piedici doar de dragul de a câștiga ceva capital de imagine.

Dar nu vreau să acuz opoziția politică din Iași că acționează doar din orgoliu politic. Până la urmă, când tragi linie, se poate observa cine doar a vorbit și cine a obținut rezultate efective, concrete.

Sunteți mulțumit de valoarea şi importanța proiectelor atrase la Iași de către Administrația Publică Locală în perioada 2016 – 2019?

Cred că cifrele absolute exprimă cel mai bine realitatea: în actuala guvernare PSD-ALDE, la Iași au ajuns peste 800 milioane de euro pentru investiții. Majoritatea banilor au mers în proiecte foarte importante din mediul rural.

Știm că zona Moldovei este cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, iar mediul rural este cel mai afectat. Deși sumele sunt semnificative, personal îmi doresc mai multe investiții, mai multe locuri de muncă și mai multe motive pentru care românii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă.

La capitolul activități extraparlamentare deputatul Macovei demonstrează un real interes față de proiectele sau evenimentele desfășurate în sânul comunităților locale din mediul rural, indiferent că sunt de natură cultural-artistică, sportive sau administrative.

“Sâmbătă (25 martie – n.r.) am participat la un eveniment de suflet pentru mine, ca orice manifestare care implică tineri și copii inimoși! Etapa finală pe județ la „Cupa satelor” la fotbal pentru copii sub 13 ani și-a desemnat câștigătorii. Astfel, am avut onoarea ca împreună cu dl. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, să premiez pe noii campioni la fotbal ai județului nostru: copii din Ruginoasa care i-au învins pe cei din Tomești cu 1 la 0. 

Copiii au primit medalii și dulciuri, iar fiecare echipă participantă s-a întors acasă cu diplome de participare și cupe

Am salutat cu multă bucurie proiectul „Cupa Satelor” la fotbal inițiat de Federația Română de fotbal. La Iași această competiție pentru copii sub 13 ani este un real succes fiind organizată în parteneriat și cu Asociația Județeană de Fotbal și Consiliul Județean. În etapa județeană s-au înscris 42 de echipe din 40 de comune ieșene, peste 700 de copii întrecându-se în „Cupa satelor”.
Nu în ultimul rând, trebuie să subliniez că aceste rezultate ale copiilor din Ruginoasa nu au picat din senin, ci sunt consecința pozitivă a activității Centrului de excelență în fotbal din această comună ieșeană. Acest centru este un proiect al CJ Iași pentru revitalizarea fotbalului în mediul rural și mă bucur foarte mult că am reușit să îl deschidem chiar dacă reprezentanții partidelor din opoziție au votat, ireal, contra acestui proiect. Dar, iată că rezultatele acestor copii inimoși vorbesc de la sine!”


Share
Citeste si   Premierul Ludovic Orban, despre numărul mare de persoane care au primit vize de flotant: "După alegerile parlamentare vom modifica legea”
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ