Asistenții sociali din Iași se vor întâlni în luna martie pentru a putea colabora în vederea îmbunătățirii reabilitării deținuților

Penitenciarul Iași, prin Serviciul Educație și Asistență Psihosocială, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, organizează prima ediție a CONFERINȚEI NAȚIONALE DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ PENITENCIARĂ, cu participare internațională, eveniment care va avea loc în perioada 14-16 martie 2019, începând cu ora 09.00, în cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Sala Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Evenimentul vine în întâmpinarea problemelor actuale cu care se confruntă societatea în domeniul criminalității/infracționalității.

Vor participa specialiști și practicieni din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, lectori din Universitățile din Iași, Cluj, București, Timișoara, membri ai Academiei Române, Primăriei și Consiliului Județean Iași. Reprezentanți de la numeroase instituții publice și ONG-uri colaboratoare, precum și a unor invitați de marcă din Suedia, Republica Moldova și Italia vor fi, de asemenea, prezenți.

În cadrul acestei manifestări, participanții se vor bucura de prezența invitatei speciale, Andreea Marin, în calitate de speaker și Președinte al Fundației Prețuiește Viața.

„Conferința face parte din formarea continuă a personalului din penitenciare. Faptul că se vor reuni foarte mulți specliști este un prilej de a schimba opinii, de a-și actualiza anumite informații și de a aborda anumite aspecte privind practica asistenței sociale cu precădere a celor care se află în slujba penitenciarelor. Avem foarte mulți deținuți cu probleme sociale. Fără ajutorul acestor asistenți, nu am reuși o reabilitatea a acestora.

Mulți au familii acasă care poate depindeau de ei, era singura persoană care aducea un venit în cadrul respetivei familii.

Au copii care trebuie susținuți în continuare, care să meargă în continuare la școală. Noi încercăm astfel să menținem o legătură cu asistenții sociali din comunitate și de a impune un schimb de bune practici. De asemenea, se pot implica și voluntari, este chiar de dorit. Este vorba de o muncă amplă și anevoioasă. Ne concentrăm atenția în special pe reabilitatea deținuților. Dincolo de aceste acte infracționale se află persoane cu probleme reale” a explicat Subcomisarul de penitenciare, Gabriela Topoliceanu.

Scopul conferinței este, în fapt, o provocare în identificarea unor soluții viabile de construire a unei societăți mai sigure pentru noi și copiii noștri.

Vor fi abordate și aspecte privind originea și tipologia comportamentelor infracționale, elemente din teoria și practica asistenței sociale a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, mecanismul și importanța cooperării instituționale în procesul reintegrării sociale și prevenirea recidivei și vor fi expuse exemple de bune practici din aria asistenței sociale.

Evenimentul este acreditat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.

LĂSAȚI UN MESAJ