Până acum câţiva ani această unitate spitalicească avea un singur şi competent jurist care a lăsat în urma sa profesionişti bine pregătiţi şi oneşti…

În continuarea articolelor anterioare vă propunem să analizăm cauzele dezastrului din vestitul institut de psihiatrie care, dacă până nu demult era renumit şi respectat pentru profesioniştii săi în domeniu, acum se mai face remarcat doar prin scandaluri şi comportamentul deşănţat al celor ce îl conduc.

Până acum câţiva ani această unitate spitalicească avea un singur şi competent jurist care a lăsat în urma sa profesionişti bine pregătiţi şi oneşti. Caruselul politic a adus-o însă în institut şi pe jurista Gina Grecianu, venită prin transfer de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Cunoscând foarte bine dedesubturile murdare ale sistemului sanitar, Gina Grecianu şi-a făcut imediat simţită prezenţa malefică motiv pentru care a intrat în conflict cu Daniela Rădulescu, directoarea economică la acel moment. Şmecheriile şi intervenţiile dubioase ale juristei au dus la îndepărtarea tuturor celor ce au constituit obstacole în calea ascensiunii ei, astfel încât în scurt timp aceasta a devenit “cheia şi lacătul” mişmaşurilor din institut. Păcatele acelor vremuri aveau să o ajungă peste ani, prin condamnarea penală definitivă în 2017.

Tot în aceeaşi perioadă Gina Grecianu a cunoscut-o pe asistenta medicală Amalia Iuraşcu, care după o tinereţe plină de picanterii celebre încerca cu disperare să iasă din conul de umbră în care se afla de mai multă vreme.

În lunile şi anii ce au urmat cele două aveau să formeze un cuplu “mortal”, susţinându-se şi promovânu-se reciproc

Şi, aşa cum li se întâmplă prea des pe mioritice plaiuri fiinţelor de teapa lor, momentul ascensiuni avea să apară odată cu mandatul actualului manager, medicul oftalmolog Ovidiu Gabriel Oprişanu.

Orbul găinilor sau poate săptămâna chioară aveau să îl arunce pe acesta în braţele Amaliei Iuraşcu, legătura lor ajungând de notorietate în urma unui scandal de presă ce avea să ducă la destrămarea căsniciilor celor doi amorezi.

Pentru păţania lor avea să fie “declarată vinovată” chiar colega şi cumătra Amaliei Iuraşcu, asistenta medicală Mirela Popeanu, care a devenit indezirabilă şi a fost “executată” prin desfacerea contractului de muncă în urma judecatei sumare în comisia de disciplină numită şi sesizată chiar de vajnicul amorez Oprişanu. Dar această poveste va fi un alt capitol în povestea noastră şi vă va fi relatată separat, mai pe larg, la momentul oportun.

Întorcându-ne la juriştii Socolei, în mandatul actualului manager aceştia au început “să puiască şi să se înmulţească” pentru a deveni, alături de alte personaje dubioase şi obediente, scut în faţa managerului buclucaş.

Mai întâi a apărut fostul avocat Corneliu Prepeţiţă, despre care vă spuneam că este soţul unui mai vechi cadru medical al institutului

Întâmplător sau nu, nou-venitul fusese coleg de clasă în liceul sanitar cu … Amalia Iuraşcu. Iţe încurcate şi nevăzute aveau să fie trase pentru ca juristul să ajungă şeful serviciului de personal (RUNOS) şi din această funcţie să aibă în mână posturi, concursuri de angajare şi dosarele presonale ale angajaţilor.

Pentru aceasta avea să fie sacrificată economista Adriana Tărăboanţă, care ocupa funcţia în urma unui concurs şi care tocmai trecuse cu bine prin furcile caudine cu ocazia acreditării institutului. Dar şi această poveste urmează să o aflaţi mai târziu.

La sfârşitul anului 2016 Bogdan Asachi, şef de tură la bucătăria institutului avea să fie prins furând noaptea, împreună cu un subordonat pe care ar fi trebuit să îl controleze şi coordoneze în activitate.

Cadrele Secţiei V Poliţie Iaşi au fost chemate să îi ridice pe cei doi infractori şi să le întocmească dosare penale pentru furt calificat dar, pentru că Agachi nu este nimeni altul decât frăţiorul … Amaliei Iuraşcu, lucrurile aveau să ia o întorsătură nefirească: intră în scenă avocatul fără procese Lucian Ionel Sandovici, prea-bunul prieten al Ginei Grecianu, care, din dispoziţia expresă a managerului, îl scoate pe Asachi din încurcătura penală. Drept recompensă, Sandovici ajunge şi el, în câteva luni, mare jurist la Socola. Tot ca recompensa, dar nu pentru “meritele” personale ci pentru ale sorei sale, Asachi a fost mentinut pana in prezent sef de tura.

Crezându-şi spatele asigurat de noii căţei de pază, Oprişanu a continuat să îşi facă nestingherit mendrele, atât în ceea ce priveşte politica de achiziţii cel puţin dubioase, cât şi cea de personal

Mare greşeală, pentru că oamenii au învăţat să îşi apere drepturile în instanţă şi, pentru că eşecurile juristului sau l-au dus pe manager la exasperare, acesta a ajuns, în disperare de cauză, să apeleze la servicile unei celebre avocate, Livia Dana Drugă, pentru a apăra interesele institului! De ce spunem că este celebră această avocată?

În primul rând pentru că este soţia mult mai celebrului prorector al UPA, Drugă Dan Florin, condamnat de către Curtea de Apel Iaşi, în anul de graţie 2018, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Astfel hora infractorilor pare a fi desăvârşită.

Se nasc însă mai multe întrebări de bun simţ:

      1. Dacă juristul Corneliu Prepeliţă nu îndeplinea, la data numirii în funcţia de şef RUNOS, condiţiile de vechime impuse de actele normative, cine şi din ce motiv l-a impus totuşi în această fucţie ?
      1. Dacă jurista Gina Grecianu a fost condamnată definitiv la 28.06.2018, cu recunoaşterea vinovăţiei, în dosarul 287/45/2018, la 6 luni de închisoare cu amânarea executării şi aflată sub supraveghere pentru 2 ani de la data sentinţei, cine şi cu ce motiv a impus-o în funcţia de şef Serviciu Tehnic-Administrativ, punând lupul paznic la oi ?!
    1. Dacă institutul avea deja jurişti angajaţi, oneşti şi competenţi în dreptul muncii aşa cum cu siguranţă au dovedit la angajare, de ce a fost nevoie să se apeleze la serviciile unei “mercenare”, Druga Dana Livia şi mai ales cu ce temei legal a fost plătită acesta şi din ce fonduri ?!

Toate firele duc la cuplul Oprişanu-Iuraşcu, care promovează şi menţine infractori în funcţii de conducere, deşi regulamentul intern al institutului în art. 166 precizează că faptele lui Agachi şi Grecianu constituie abateri disciplinare grave şi se sancţionează cu desfacerea contractului de muncă, în urma cercetării disciplinare. De ce îi ocroteşte pe aceşti infractori?

Organele judiciare, timpul sau măcar articolele noastre următoare vor încerca să vă aducă noi clarificări.

2 COMENTARII

  1. 1. Cum explica zvonul ca ar fi luat de la diverse persoane- din luna iulie 2018- cam 20 de persoane ( asistenti si infirmieri) peste 150.000 euro si nu i-a angajat ? 2. Este adevarat ca a inceput procedura de achizitii de servicii medicale- asistenti, medici si infirmieri – pentru a le inchide celor care au dat banii razmerita ? 3. Cum se poate ca la o procedura de achizitii sa pui ca si conditie data depunerii cererii de oferta iar contractarea sa o faci inainte de a expira termenul de depunere a ofertelor ? Cine a intocmit caietul de sarcini ce este publicat pe siteul spitalului la ,, Anunturi diverse,, . A mai fost publicata aceasta achizitie in alta parte ?

  2. 4. Banii- 150.000 euro – ar fi fost colectati de Dinu Claudiu, Gina si dati mai departe . 5. Este adevarat ca o parte din acesti bani i-ar fi dat comisiei de concurs ? Cum se explica ca indata ce s-a publicat procedura de achizitii imediat au sosit( a doua zi ) candidati- asistenti si infirmieri-

LĂSAȚI UN MESAJ