Municipalitatea ieșeană va obliga dezvoltatorii imobiliari să adopte o serie de măsuri pentru reducerea poluării cu praf.

Primarul Mihai Chirica a anunțat că a fost lansat în dezbatere publică un regulament privind respectarea condiţiilor de protecţie a mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii. Documentul va intra în vigoare după ce va fi adoptat de către Consiliul Local.

„Am lansat în dezbatere publică regulamentul care va însoți autorizațiile de construcție. Sper să îl aprobăm în următoarea ședință a Consiliului Local. Măsurile nu sunt inchizitorii, nu vrem să devenim un organ polițienesc. Sunt măsuri care reglementează activitatea de zi cu zi a fiecărui investitor. Măsurile sunt necesare întrucât cea mai presantă problemă cu care se confruntă municipiul Iaşi în privinţa protecţiei atmosferei este creşterea emisiilor de particule în suspensie, o cantitate majoră de astfel de particule provenind din activitatea de construcţii”, a afirmat edilul ieri, într-o conferință de presă.

Conform documentului amintiti, șantierele au fost împărţite în trei categorii în funcţie de posibilul impact asupra mediului: cu risc scăzut (construire/demolare casă familială cu maximum două apartamente), cu risc mediu (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de până la 2.000 metri pătrați, zone rezidenţiale cu locuinţe colective şi/sau funcţiuni complementare zonei de locuit) şi risc ridicat (proiecte de dezvoltare implementate pe o suprafaţă de teren de peste 2.000 metri pătrați, construirea de ansambluri rezidenţiale sau industriale).

În acest sens au fost prevăzute măsuri, recomandări şi obligaţii. Astfel, pentru fiecare tip în parte sunt stabilite mai multe măsuri printre care ridicarea de bariere în jurul activităţii cu praf, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, interzicerea focului în aer liber, elaborarea unui plan pentru şantier, curăţarea şi spălarea roţilor vehiculelor la plecarea din şantier sau acoperirea cu prelate a vehiculelor descoperite.

În cazul șantierelor cu risc ridicat de poluare regulamentul prevede existenţa unor aparate de măsurare a poluării cu praf, atât în interiorul, cât şi în exteriorul şantierului.

Instrumentele menționate vor furniza date care vor putea fi descărcate în timp real de municipalitate. Zonele cu depăşiri ale emisiilor particulelor de praf se vor marca cu panouri vizibile marcate „Zonă periculoasă”, unde se va menţiona tipul de poluant şi impactul asupra sănătăţii populaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ