Share

Astăzi, în cadrul rubricii „Pacient în Iași”, o avem alături de noi pe Prof. Dr. Diana Bulgaru ILIESCU, managerul Institutului de Medicina Legală Iași.

Reporter: În primul rând, aş dori să ne explicați cu ce se ocupă Institutul de Medicină Legală din Iași?

Diana Bulgaru ILIESCU: Institutul de Medicină Legală Iași (IML Iași), la fel ca și celelalte 5 Institute din țară, se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

Institutul are drept scop, desfășurarea activităților de medicină legală și de a coordona metodologic și științific activitatea serviciilor de medicină legală din regiunea de Nord-Est, având în subordine 2 județe şi 9 servicii de medicină legală din zona Moldovei.

Rep: Ce înseamnă pentru dvs. să manageriați o instituție de acest profil în România?

„Am reușit să duc la bun sfârșit, în primii 2 ani de mandat, toate rezoluțiile cuprinse în acesta”


D.B.I: În perioada 2010 – 2012, am asigurat interimatul acestei funcții, din cadrul IML Iași, iar începând cu anul 2012, am devenit manager al Institutului. Activitatea de manager nu m-a surprins în niciun fel, și asta pentru că, pe perioada interimatului meu, am avut în subordine întreg departamentul de prosectură medico-legală și am contribuit la diverse proiecte și activități pe care le continui și astăzi în calitate de manager.

Citeste si   Utilaje DONATE în scop didactic STUDENȚILOR de la USAMV IAȘI

Rep: Având în vedere experiența dvs., cu ce așteptări ați început mandatul de management și câte dintre ele s-au materializat până în momentul de față?

„Institutul a realizat prima rețea informativă medico-legală la nivel național”

D.B.I: În primul rând, bucuria mea este că de la preluarea mandatului, atunci când am prezentat comisiei de concurs un plan managerial, care viza activitatea și buna desfășurare a Institutului, am reușit să duc la bun sfârșit, în primii 2 ani de mandat, toate rezoluțiile cuprinse în acesta.

În decursul acestor ani, clădirea IML Iași, a fost modernizată și de asemenea, serviciile de prosectură medico-legală au fost îmbunătăţite. Pe lângă acestea, Institutul și-a îmbunătățit comisiile și fluxul documentelor și a realizat prima rețea informativă medico-legală la nivel național.

Citeste si   Un bărbat din comuna VOINEȘTI este CERCETAT pentru PĂRĂSIREA locului ACCIDENTULUI

Pot spune că printre marile realizări, de când dețin această calitate de manager al Institutului, se numără constituirea departamentului de genetică medico-legală, care se ridică la cele mai înalte standarde europene, fiind poate primul acreditat RENAR.

Rep: Câți angajați are Institutul de Medicină Legală din Iași? Există un deficit de personal? De câți specialiști ar fi nevoie pentru a se ajunge la un raport corect?

D.B.I: IML Iași are la momentul actual 49 de angajați. Pe lângă aceștia, Institutul a mai încheiat contracte de colaborare cu alți medici și specialiști, dat fiind deficitul de personal cu care ne confruntăm. Să vă puteți face o idee, în cadrul departamentului nou creat, activează personal redistribuit și respecializat și nu personal nou angajat. Din păcate, nu am putut modifica statul de funcții, ultima restructurare fiind realizată în anul 2008 – 2009.

„Am solicitat crearea a 15 posturi pentru medici și 20 pentru asistenți”

Chiar și așa, în ultima adresă, înaintată de IML Iași, Ministerului Sănătății, am solicitat crearea a 15 posturi pentru medici și 20 pentru asistenți. Cam de acest număr de angajați Institutul ar avea nevoie pentru a putea funcționa la capacitate maximă, fără a dubla sau îngreuna activitatea medicilor deja existenți.

Citeste si   Alte 2.520 de DOZE au fost distribuite către 15 centre de VACCINARE în județul IAȘI

Rep: Câţi studenţi fac practică în cadrul IML Iași și care este feedback-ul primit de la aceştia?

D.B.I: Anul acesta, IML Iași colaborează cu 2 rezidenți în anul I, eu fiind și coordonator al acestora. În general feedback-ul rezidenților este unul bun, aceștia reușind să acumuleze pe perioada rezidențiatului, o cantitate de informație suficientă pentru activitatea lor de viitor medici.

Rep: Aveți vreun mesaj pentru colegii dumneavoastră sau pentru viitori medici care intenţionează să îmbrățișeze o astfel de carieră, de medic legist?

D.B.I: Îmi doresc ca în cadrul Institutelor de Medicină Legală din România, să activeze medici legiști pregătiți, care să își iubească efectiv activitatea. Această profesie este una foarte grea, iar dacă nu există chemare, există posibilitatea realizării unor erori de practică medicală și de consemnare medico-legală grave, care pot compromite total cariera medicului


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ