Share

Astăzi va avea loc cea de-a doua probă din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv proba scrisă la Matematică, iar pe 22 iunie se va desfășura proba la Limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Probele încep de la ora 09.00 și țin până la 11.00.  

În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/comisia municipiului București verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise.
Dacă la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau dacă există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.
La prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv proba de Limba şi literatura română, dintre cei 144.928 de candidaţi înscrişi, au fost prezenţi 141.104 (97,33%), potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

“Au absentat 3.824 de candidați (2,67%), în timp ce 4 candidați au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1”, arată sursa menționată.

Rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie până la ora 16.00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi între orele 16.00 și 20.00.

A fost abolită regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații

Lucrările vor fi evaluate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.

În conformitate cu noile prevederi metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.” 
Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.
Reamintim că media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat.
Potrivit normelor metodologice în vigoare, media de admitere în liceu este media ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (reprezentând 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (reprezentând 20%).

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ