Cum a ajuns VFM INTERCOM SRL, furnizor de produse metalurgice

Societatea ieșeană VFM INTERCOM SRL, deținută de Viorel DELIANU, are drept obiect de activitate codul 4690 ce prevede practicarea comerțului cu ridicata nespecializat. 

Este important de precizat faptul că Viorel Delianu, asociat unic și administrator al VFM INTERCOM SRL, a fost un angajat de bază al familiei Prisecaru, deținătoare a CONEX DISTRIBUTION SA.

În lumina scandalurilor care au zguduit CONEX DISTRIBUTION SA, presa locală l-a identificat pe Viorel Delianu ca fiind un angajat cu state vechi al soţilor Prisecaru. Colaborarea acestora se pare că a debutat dinainte de anul 2000, pe când Delianu lucra la Fortus, fostul Combinat de Utilaj Greu.

Concomitent cu problemele de ordin penal născute în jurul acționarilor CONEX DISTRIBUTION SA, i-a naștere și VFM INTERCOM SRL în 18.07.2016

În vederea unei înțelegeri mai exacte a situației, dar și a proporțiilor, vom prezenta câțiva indicatori de natură economică, însă nici aspectele de juridice și de legalitate nu ar trebui neglijate.

Cu 4 angajați, firma care figurează pe numele lui Delianu, a generat o cifră de afaceri în 2018, de 3.250.137 RON cu un profit de 480.970 RON.

Tot în 2018, CONEX DISTRIBUTION SA, firma din care s-a desprins Delianu, sau pentru care a lucrat o perioadă îndelungată deținând o funcție de conducere, a avut o cifră de afaceri de 280.791.555 RON. Profitul CONEX DISTRIBUTION SA în 2018 a fost de 10.184.699 RON, generat cu 580 de angajați.

Citeste si   Miron Mitrea a analizat criza din SUA - Ce a generat revoltele de stradă

Deși proporțiile indică clar că cele două entități se diferențiază în privința ordinului de mărime, totuși, VFM INTERCOM SRL încă mai poate trece neobservată, avantaj de care Conex Distribution nu se mai poate bucura.

Implicarea acționariatului Conex Distribution SA în numeroase controverse de ordin legal

 

 

 

 

 

 

 

Ramificațiile din jurul acestei societăți sunt foarte numeroase și o analiză detaliată necesită în mod evident o abordare separată.

Iată câteva idei centrale din care reiese caracterul controversat al acționariatului acestei entități economice :

  1. Tereza Prisecaru

A fost condamnată pentru implicarea într-o afacere derulată între anii 2003-2005. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), directorii Nuclearelectrica Ioan Rotariu și Traian Cezar Irimei ar fi semnat trei contracte de achiziții publice, fără a respecta legislatia, în urma cărora firma Tess Conex ar fi obținut ilegal 12,8 milioane de lei (4,5 milioane de euro, la momentul trimiterii in judecata – in 2010).

“… Ispas Gheorghe, în calitate de director de investiții în cadrul S.N.N. S.A. Bucuresti – Direcția Investiții Dezvoltare, a avizat un contract de achiziții în cursul anului 2003 încheiat în mod nelegal cu S.C. TESS CONEX S.R.L. De asemenea, acesta a emis mai multe note justificative privind achiziționarea din sursă unică de țevi din inox cu încălcarea procedurilor privind achizițiile publice, societatea favorizată fiind S.C. TESS CONEX S.R.L.“, au precizat procurorii DNA.

La acest moment, Tereza Prisecaru a plătit partea sa din prejudiciu, sperând să scape de închisoare. Acum, așteaptă eliberarea condiționată.

Citeste si   Coronavirus, Olt: Test pozitiv pentru trei asistente de la Spitalul Slatina

2. Eugen Martoncă

Fratele Terezei Prisecaru deține 10% din acțiunile CONEX DISTRIBUTION SA. În mod cu totul și cu totul de neînțeles, această persoană se află în libertate. Asupra spețelor care îl privesc pe Martoncă, dar și pe Rediu Marcel (cumnat al Terezei Prisecaru) vom reveni într-un material viitor. La acest moment precizăm că ramificațiile celebrului scandal “Panama Papers” a ajuns la Iaşi “mulțumită” aceluiași trio celebru.

3. Strategiile de la începutul anilor 2000

La începutul anilor 2000, profitând de slăbiciunile sistemului de stat, unii oamenii de afaceri prosperi finanțau direct politicienii pentru a se folosi de influența acestora în administrația publică. Un asemenea mod de acțiune se pare că a practicat și familia Prisecaru. Consilieri locali și județeni, prefecți și parlamentari s-au aflat la propriu pe statele de plată ale acestei familii.

Prin astfel de metode și-a consolidat averea familia Prisecaru, iar diminuarea influenței politice, a condus în cazul afacerilor pe care le patronează la o diminuare a cifrei de afaceri.

Relația cu statul, a fost recuperată prin firme de genul VFM INTERCOM SRL care are contracte cu instituțiile subordonate ale PRIMĂRIEI IAȘI și cu Compania Natională de Cai Ferate CFR – SA

În 13 iunie a.c., societății VFM INTERCOM SRL i-a fost atribuit un contract pentru furnizarea de produse metalurgice de către SALUBRIS S.A.

Valoarea totala a achizitiei (fara TVA): 445.183,98 RON.

Citeste si   Vești bune la redeschiderea restaurantelor: "Notele de plată vor fi mai mici decât în trecut"

Un contract asemănător a fost derulat și anul trecut, în luna mai, între VFM INTERCOM SRL și SALUBRIS S.A., același obiect al achiziției la o altă valoare: 241,000 RON (fara TVA). 

Un alt client constant al acestei firme este și societatea Servicii Publice Iași.

Grosul contractelor vine de la Compania Nationala de Cai Ferate “CFR” – SA.

Spre exemplu, în mai 2019, Compania Nationala de Cai Ferate “CFR” – SA. a cumpărat de la VFM INTERCOM SRL, ECLISE METALICE pentru sina tip 49, 60 si 65 în valoare de 798.473,81 RON,.

Tot de la Delianu, a mai cumpărat Suruburi verticale cu piulita și SRCF Galati. Valoarea contractului a fost de 219.952 RON. Au fost achiziționate 37.200 buc. șuruburi verticale cu piulițe (din care 22.000 buc. șuruburi verticale cu piuliță tip M22*65 și 15.200 buc. șuruburi verticale cu piulițe tip M22*75), necesare pentru executarea unor lucrari de reparație a prinderilor necorespunzatoare prin înlocuirea şuruburilor verticale uzate.

Lista acestor achiziții este una destul de lungă.

Contactați de către redacția Ziarului Bună Dimineața Iași, reprezentanții VFM INTERCOM SRL nu au dorit să ofere nici un comentariu referitor la speța în discuție.

De un refuz asemănător ne-am lovit și în cazul conducerii SALUBRIS, al cărui director Cătălin NECULAU a preferat să treacă totul la secret, alegând să nu ofere nici un fel de comentariu referitor la licitațiile câștigate de către VFM INTERCOM SRL.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ