Share

Părinții care primesc lapte praf sub formă de ajutor de stat de la Direcția de Sănătate Publică Iași se plâng că au fost dați uitării. Semnalul de alarmă a fost tras de mai mulți părinți din județul Iași, după ce DSP Iași nu le-a oferit vreo explicație.

Din iulie nu am mai primit absolut nimic deoarece DSP-ul nu a făcut contractul de furnizare. Medicii de familie din fiecare localitate au evidenta copiilor între 0-1 ani, aceștia având dreptul la lapte praf gratuit potrivit legii.

Medicul de familie înaintează lunar o situație către Direcția de Sănătate Publică Iași necesară pentru luna respectivă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași nu oferă vreo explicație. Suntem disperați”,  a declarat unul dintre părinții nemulțumiți.

Au trecut mai bine de trei luni de când DSP IAȘI a lăsat în plata Domnului bebelușii din toată țara ai căror părinți au dreptul să primească gratuit lapte praf. Iar motivul NU EXISTĂ!

Citeste si   CRĂCIUNUL și Revelionul în condiții de PANDEMIE la IAȘI: ”Măcar în cerc RESTRÂNS să putem sărbători Crăciunul”

Primăriile din județ nu au primit laptele praf de trei luni, iar mai mulți primari au declarat că părinții copiilor cu vârste cuprinse între 0-1 ani cer explicații medicilor de familie ori primarilor.

Cine primește lapte praf?

Acordarea gratuită de lapte praf se face în cadrul „Programului Național de Sănătatea Mamei și Copilului Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf”. În normele de aplicare a Legii nr. 32112001, sunt precizate criteriile de acordare gratuită a laptelui praf, după cum urmează:

  1. Cu mame care prezintă contraindicații pentru alăptare, boli grave: T.B.C. pulmonar activ, neoplazii, boli psihice grave, diabet zaharat, insuficientă renală, cardiacă.
  2. Copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței sau insuficienței cantitative a laptelui matern;
  3. Copil adoptat;
  4. Cu mama decedată. Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie lapte praf ,formulă pentru sugari , cu vârstă 0-12 luni, care se acordă gratuit cu respectarea criteriilor menționate.
Citeste si   (P) PSD Iași: ”Ciocoii de ieri, LIBERALII de azi! Cresc taxele și IMPOZITELE locale în primăriile CONTROLATE de PNL-iști”

Repartiția laptelui se face ținând cont de raportările medicilor de familie privind necesarul de lapte pentru sugarii înscriși pe listele medicilor de familie și care îndeplinesc criteriu de acordare. Achiziția laptelui praf să face de către Ministerul Sănătății Publice, iar distribuția se face prin  direcțiile de sănătate publică județene.

Având în vedere că medicii de familie au raportat către DSP Iași formularele familiilor care beneficiază de primirea ajutorului de stat, nu putem înțelege de ce contractul pentru furnizare nu a fost încheiat nici până în momentul de față (22.10. –n.r.).

Citeste si   CRĂCIUNUL și Revelionul în condiții de PANDEMIE la IAȘI: ”Măcar în cerc RESTRÂNS să putem sărbători Crăciunul”

Având în vedere problema creată de DSP IAȘI, toate primăriile din județ sunt puse în situația de a nu acorda acest drept legal familiilor.

Contactați de reporterii Zarului „Bună Dimineața Iași”, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au declarat că nu sunt în cunoștință de cauză, dar vor cerceta situația. Însă, nici până la acest moment nu au revenit cu un punct de vedere pe marginea acestui subiect.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ