Share

Noul Ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela a declarat că vor fi desființate toate Inspectoratele Județene de Poliție, Inspectoratul General al Poliției având trei structuri teritoriale, la Bacău, Cluj-Napoca și Craiova

Evident, vestea stârnește rumoare, fiindcă se va reduce numărul de posturi de conducere în noua organigramă a Poliției Române.

Cotidianul „Evenimentul Zilei” a anunțat că a avut, încă din luna decembrie,  exclusivitatea anunțului modificării organigramei Poliției Române, în sensul că toate cele 42 de inspectorate județene se vor desființa, inspectoratul General al Poliției având trei structuri teritoriale regionale subordonate, la Cluj-Napoca, Bacău și Craiova.

Nu a existat o explicație oficială de ce s-a optat pentru aceste orașe, însă, geografic vorbind, cele trei orașe sunt situate aproximativ la jumătatea distanțelor dintre Iași și București (Bacău), Timișoara –București (Craiova), respectiv Oradea-București (Cluj-Napoca).  Craiova și Cluj-Napoca sunt capitale incontestabile în Oltenia și Transilvania, Bacău, de această dată, ”luând fața” capitalei Moldovei, Iași.

            Modificările teritoriale, menționează sursa citată, se găsesc la punctul 8. Liderul Iulian Surugiu a declarat:

„Crearea unui număr de trei Inspectorate de poliţie teritoriale ( Bacău , Cluj şi Craiova), subordonate IGPR-ului, care vor coordona activitatea de poliţie din judeţele incluse teritoriale, reducându-se astfel cele 42 IPJ-uri.


Această strategie are la bază o dublă motivaţie, care include atât componenta de planificare managerială (în prezent inspectoratele de poliţie judeţene funcţionează în paralel cu poliţiile de municipii şi considerăm că activitatea lor poate fi susţinută de un inspectorat teritorial zonal) cât şi o componentă financiar logistică, costurile bugetare alocate în noua organizare fiind mult mai reduse.

Privind această strategie din perspectiva unei analizei SWOT, şi anume analiza punctelor tari vs. slabe, anticipăm apariţia unor atitudini specifice rezistenţei la schimbare ( diminuarea funcţiilor de conducere ar putea genera argumente diferite care, chiar dacă la prima vedere pot părea că au un fundament organizaţional, ele în esenţă ca şi tip de reacţie, au un substrat real cu precădere personal).

De aceea opinez pentru a fi analizate doar avantajele de tip organizaţional, financiar şi logistic ale acestei strategii, care respectă scopul proiectului, raportat la îmbunătăţirea activităţii din MAI şi nu cele personale. La nivelul acestor inspectorate teritoriale vor funcţiona serviciile pe fiecare linie de muncă, acestea coordonând activitatea specifică din judeţele subordonate”.

            Evident, măsura a generat tensiuni, legate de eventuale disponibilizări, dar Ministrul de Interne Marcel Vela, a intervenit după anunț și a declarat:

Așa cum am anunțat public, căutăm cele mai bune soluții pentru ca managementul din minister să fie guvernat de principiile eficienței și profesionalismului, astfel încât să le putem oferi cetățenilor un serviciu public performant, așa cum îl merită, iar încrederea în MAI să crească în următoarea perioadă de evaluare.

Totodată, se impune folosirea cât mai eficientă a resurselor umane aflate la dispoziție, apropierea față de cetățeni și administrarea bugetului într-un mod transparent și util misiunii MAI. De altfel, am cerut fiecărui inspectorat să realizeze o analiză a activității și să vină cu propuneri, astfel încât să avem pe masa discuțiilor cele mai bune soluții pentru a trece la un nou nivel de eficientizare și modernizare a MAI.

Sunt hotărât și îmi asum această reorganizare, chiar dacă va presupune unele măsuri care deranjează, precum schimbări la nivelul modului în care sunt structurate unele unități sau reducerea unor posturi de conducere, cu salarii foarte mari, dar care pentru minister se vor traduce prin economii financiare importante pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea angajaților din operativ ori achiziționarea și modernizarea unor dotări”.

Inițiativa proiectului a aparținut Sindicatului Național al Agenților de Poliție, condus de Iulian Surugiu, care a declarat, conform „Evenimentului Zilei”: „Mă bucur că domnul ministru s-a ținut de cuvânt și, chiar dacă este un pas înainte, reforma trebuie să continuie  pentru că nu este doar a SNAP, ci a Poliției Române în general”.

            Ministrul de Interne, Marcel Vela a declarat că intenționează să reorganizeze, după modelul Poliției de Frontieră și Jandameria Română, existând comenzi regionale, care să aibă în subordine mai multe inspectorate județene

Astfel, este foarte posibil, ca apropiat fiind de frontierele externe ale Uniunii Europene, orașul Iași, să poată găzdui o astfel de structură teritorială a Jandarmeriei.

Citeste si   SECETA PEDOLOGICĂ face RAVAGII! Fermierii ieșeni așteaptă ajutoarele de la stat

Contactat de reporterii Ziarului „Bună Dimineața Iași”, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, a declarat că nu a existat momentan o discuţie pe această temă: „Noi la nivelul județului Iași, nu am avut o discuție pe tema aceasta. Momentan suntem ocupați cu pregătirea bilanțului care trebuie să fie prezentat la sfârșitul lunii ianuarie”, a susţinut purtătorul de cuvânt Ioana Bîlea, IPJ Iaşi.

Citeste si   Tusimul din Judetul Iași este în continuă scădere

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ