Share

A achiziționat servicii de pază fără să respecte legea în vigoare

Pe perioada stării de urgență, în comuna ieșeană Sinești, primarul liberal Petru HOLICOV a hotărât să toace 60 000 lei din BUGETUL LOCAL pentru achiziția de servicii de pază mobile și intervenții.

În condițiile în care primarii gospodari nu știu ce soluții să mai găsească pentru a-și asigura cotele de cofinanțare în cât mai multe dintre proiectele necesare comunelor pe care le păstoresc, se mai găsesc și astfel de personaje care țin efectiv în subdezvoltare comunități întregi.

Un astfel de exemplu negativ este și liberalul Petru Holicov care nu a reușit în toate mandatele de primar să modernizeze comuna Sinești. Explicația, este simplă: afacerile personale sunt pe primul loc, activitatea de edil fiind doar un paravan.

Legea Nr. 333 8/6/2003 prevedea în mod expres faptul că achiziția serviciilor de pază trebuia realizată în baza unui PLAN de PAZĂ! Ziarul Bună Dimineața Iași i-a solicitat Primarului Holicov să prezinte acest PLAN de PAZĂ. El însă NU exista, PRIN URMARE NU A PUTU FI PREZENTAT!

Mai exact, în Articolul 5 a acestei Legi, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, adoptată de Parlamentul României, sunt prevăzute printre altele următoarele:

”(1) Paza se organizează și se efectuează potrivit planului de pază, întocmit de unitatea ale cărei bunuri sau valori se păzesc, cu avizul de specialitate al Poliției. Acest aviz este obligatoriu pentru fiecare caz de modificare a planului de pază.

 (3) Prin planul de pază se stabilesc în principal: caracteristicile obiectivului păzit, în zona respectivă, numărul de posturi și amplasarea acestora, necesarul de personal pentru pază, amenajările, instalațiile și mijloacele tehnice de pază și de alarmare, consemnul posturilor, legătura și cooperarea cu alte organe cu atribuții de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor și persoanelor și modul de acțiune în diferite situații. De asemenea, vor fi prevăzute și regulile de acces, potrivit dispozițiilor conducătorului unității, precum și documentele specifice serviciului de pază.

Achiziția cu încredintare directă a fost realizată pe data de 30.04.2020 și constă în ”Servicii de pază mobile și intervenți în mediul rural” conform SICAP contractul a fost închiat pe o perioadă de 12 luni, valoarea contractului fiind de 5000 lei luna, adică 60 000 lei pe an.

Citeste si   „Culisele statului paralel” | Dezvăluiri despre dosarul GIGA TV. Intervențiile fostei șefe a CNA, Laura Georgescu

Firma care prestează serviciile de securitate este DISCRET SECURITY SYSTEM SRL, cu sediul social în comuna Valea Lupului, firma este administrată de Brînzila Vasile Cristian. Asociați în firmă sunt Vieru Marian Valeriu și Enache Marius Constantin. Din 2014 până în anul 2019 firma a încheiat 21 de contracte cu insituții publice, valoarea acestora ridicându-se la suma de 633.071 lei.

Primăria Sinești a mai încheiat 2 contracte de pază și în anul 2014, valoarea acetora fiind de  48.000lei respective 32.258 lei. Deasemnea în anul 2015 au mai fost semnate 2 contracte unul de 26.666 lei si unul de 3.225 lei, iar în luna ianuarie a anului 2019 a mai fost încheiat un contract cu o valoare de 55.000 lei. Din acest șir de licitații reiese faptul că între primarul Holicov și societatea DISCRET SECURITY SYSTEM SRL există o lungă colaborare, bazată pe încălcarea legii de către Petru Holicov.

MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE, domnule primar HOLICOV

Când a fost întrebat de reporterii Ziarului “Bună Dimineața Iași despre existenţa acestui plan de pază, Primarului Comunei Sinești, Petru HOLICOV a declarat: ”Suntem obligați prin legea nr.333 din 8 iulie 2003 să achiziționăm aceste servicii de pază deoarece pot exista certuri între localnicii și nu numai. A fost necesară această achiziție pentru comunitate. Există un plan de pază pentru acest proiect, dar vă pun în contact cu persoana responsabilă din primărie care vă poate oferi acest plan de pază”.

Pentru a elucida ”misterul” planului de pază am luat legătura cu persoana indicată de primarul Holicov, și anume cu dna Postală care ne-a “lămurit”:

”Am foarte multă treabă și foarte mulți oameni care așteaptă la ușa mea. Vă voi trimite acest plan de pază când voi avea timp. Acum nu îl pot pune la dispoziția dumneavoastră deoarece trebuie să îl trimit la avizat către Poliție. Abia am reușit să îl fac luni (11.05- n.r.)”.

Menționăm faptul că prima discutie avută cu primarul Holicov a fost pe data de 11.05.2020 când s-a discutat despre licitație și despre existența planului de pază, a doua zi (12.05 – n.r) primarul Holicov a fost sunat din nou pentru a i se cere planul de pază, acesta a declarat faptul că  persoana responsabilă nu se află în primarie și să revenim miercuri cu un telefon.

Citeste si   RESTRICȚII în România | Premierul Ludovic Orban: ”E posibil, pe baza evaluării epidemiologice, să fie ridicate pe un orizont de timp”

Miercuri (13.05 – n.r.), doamna Postală a lamurit situația explicând faptul că a început de abia de luni sa lucreze la plan, dar nu e gata și în nici într-un caz nu e avizat de poliție, motiv pentru care nu ni-l poate pune la dispoziție.

Conform legii planul trebuie actualizat ori de câte ori este nevoie, iar după fiecare actualizare, trebuie să existe avizul Poliţiei, acolo unde paza nu este asigurată de către efectivele Jandarmeriei. În plus, legea prevede ca acolo unde paza se face de către personalul firmei specializate, conducerea Primăriei trebuie să facă acest plan împreună cu peroana sau persoanele desemnate de către firma de pază. Aşadar, alături de avizul Poliţiei, planul trebuia să aibă şi semnătura reprezentantului societăţii specializate de pază.

 

Acest lung șir de bâlbâieli si minciuni denotă faptul că primaria Sinești a încheiat o licitație fară a respecta legea, irosind resursele bugetului local

Până la acest moment nu am putut afla daca serviciile la post fix, servicii de intervenţie mobilă şi servicii de patrulare în comună se efectuează ziua sau noaptea, sau e vorba de timp mixt (zi şi noapte), nu am putut determina numărul de ore și de persoane alocate acestor servicii și cel mai important, care sunt EFECTIV obiectivele păzite de firma în cauză.

Citeste si   Maricel POPA, președintele PSD Iași: 1 milion de FAMILII vor beneficia de racordare GRATUITĂ la rețeaua de GAZE!

Nu se specifică nicăieri dacă aceste contracte includ şi montarea unor sisteme de securitate (alarme, camere de luat vederi), iar dacă există deja, dacă aceste firme au personal instruit şi avizat să le folosească. În plus, nu se cunoaşte dacă personalul este autorizat să folosească arme neletale, spray-uri paralizante etc.

O situație similară am mai descoperit si la Primaria Valea Lupului

Aici primarul Dumitru Mihailuc a încheiat 2 contracte cu aceiași firmă, DISCRET SECURITY SYSTEM SRL. Contractele constau în „Servicii de paza mobile si interventi in mediul rural„ și ”Servicii de paza umana, post fix”.

Primul contract are o valoare de 7.500 lei pe lună. Iar al doilea contract, conform descrierei licitației, serviciile se prestează la: ”Scoala gimnaziala “Profesor Mihai Dumitriu” –

Corp A (Str. Nucilor nr. 13) si Corp B (Aleea Irisului nr. 11), paza ce se va efectua conform orarului scolar: Corp A – 8 ore/zi si Corp B – 5 ore/zi si la sediul Primariei Comunei Valea Lupului (Alea Irisului nr. 8) – 8 ore/zi, la pretul de 8,40 lei/ora/agent”.

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu primarul Mihailuc, însă acesta este de negăsit. Motiv pentru care până în acest moment nu am putut afla ÎNCĂ dacă primăria Valea Lupului este în aceași situație ca primăria Sinești.

Primăria Valea Lupului a mai încheiat contractile cu societatea DISCET SECURITY SYSTEM SRL în anul 2018, respective 2019.

Am solicitat un punct de vedere oficial și din partea Prefecturii Iași: ”Conform legii nr. 333 din 8 iulie 2003 UAT-urile beneficiază și de această măsură a serviciilor de pază. Modalitatea de pază a fiecărui UAT ține strict de primărie. Executivul primăriei decide  ce modalitate aplică, ori un angajat al primăriei are în fișa postului și acest lucru ori încheie un contract cu o firma de securitate. În cazul încheierii acestui contract cu firma de pază trebuie realizat un plan de pază care să fie avizat de către Poliție”, a declarat prefectul Județului Iași, Marian GRIGORAȘ.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ