Share

Prefectul Iasului, Dl Marian Grigoraș, a avut amabilitatea de a realiza un dialog cu publicația noastră la acest început de an. Există o impresie unanim acceptată cu privire la modul în care s-a achitat dumnealui de atribuțiile îndeplinite în fruntea Prefecturii Iași.

A fost un Prefect echilibrat care și-a îndeplinit cu conștiinciozitate atribuțiile de serviciu. Chiar cu o scupulozitate foarte apreciată în anumite medii.

Dl Marian Grigoraș a fost anterior funcției de Prefect un profesionalist desăvârșit și în activitatea desfășurată în fruntea Autorității pentru Protecția Consumatorului Iași.

Un familist convins, tată al unui fetițe.

Îi mulțumim pentru acest interviu, îl felicităm pentru activitatea desfășurată în calitate de Prefect al Iasului și îi dorim mult succes în continuare.

Ieșenilor mei le doresc ceea ce îmi doresc şi mie, adică un an 2017 mai bun, cu sănătate și noroc pentru toți și pentru fiecare, un an în care să fim călăuziţi de optimism, încredere în viitor, realism şi iubire de oameni!

1. Ce crede Prefectul Iașului despre anul ce-l lăsăm în urmă?
Aș spune că anul 2016 s-a dovedit anul evenimentelor neplăcute, atât în lume cât și în țară – un ziarist asemăna filmul anului trecut cu filmele regizate de Quentin Tarantino datorită multitudinii de scene violente care s-au petrecut în lume în anul 2016.
A fost un an în care în lumea a suferit schimbări majore în toate domeniile, pe fondul declanșării a numeroase conflicte externe.
Şi pe plan intern consider că anul 2016 a fost un an foarte agitat, presărat de evenimente diverse.
Momentele principale au fost alegerile locale din iunie și alegerile parlamentare din decembrie; din fericire, ambele runde de alegeri au fost  gestionate de un guvern format din oameni hotărâți, dedicați și curajoși. Sunt mândru că, în calitate de Prefect, am facut parte din echipa Dacian Cioloș, o echipă care, chiar dacă nu a beneficiat de susținere politică și parlamentară, a reușit să implementeze peste 250 de măsuri economico – sociale importante și să asigure României, o creștere economică de 5%, cea mai mare din Europa anului 2016.
2.       Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?
Aş începe cu previziunile. Eu cred că anul 2017 va fi un an cel puțin la fel de complicat ca şi 2016, un an în care, ce se va întâmpla pe scena politică europeană și internațională va avea un impact important asupra vieții românilor. Spun asta pentru că în țările cele mai importante din Uniunea Europeană, Franța și Germania, vor avea loc alegeri prezidențiale, Marea Britanie va negocia ieșirea din Uniune, iar în țări ca Italia, Spania sau Polonia sunt semnale de instabilitate politică, ca să nu amintesc de situația tensionată din Siria, Ucraina sau alte regiuni. În aceste condiții, cu siguranță vor exista influențe importante asupra situaţiei interne din fiecare ţară componentă a UE şi, implicit, asupra ţării noastre.
Ca şi proiecte personale, dacă anul 2016 a însemnat, pentru mine, o schimbare radicală de carieră, fiind pus, de pe poziția de prefect, în fața unor responsabilități pe care mi le-am asumat cu determinare în scopul de a face cât mai mult bine pentru comunitatea în care trăiesc, iată că și anul 2017 se anunță plin de ”provocări”… așa că nu pot să-mi doresc decât să găsesc modalitatea cea mai adecvată de a-mi valorifica experiența dobândită, indiferent de pe ce poziție, convins fiind că faptele mele spun mai mult decât ar putea-o face vorbele.
3.       Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016?
De la începutul activităţii mele ca Prefect al Judeţului Iaşi, mi-am stabilit trei coordonate sub care să acţionez, anume, echilibru, echidistanţă şi eficienţă, acestea fiind de fapt, pentru cei care mă cunosc, coordonatele mele naturale de activitate profesională.
Plecând de la premiza obiectivă ca mandatul meu era unul limitat,  proiectele fezabile nu puteau fi decât cele legate actul guvernarii și de obligațiile legale subsumate misiunii mele ca prefect, adică asigurarea coordonării, colaborarii și acțiunilor integrate ale serviciilor publice deconcentrate, verificarea legalității actelor administrative ale autorităților publice locale și organizarea celor două procese electorale din 2016 în cele mai transparente, sigure și corecte condiții de până acum.
Tot ce am făcut în calitate de Prefect s-a desfasurat sub semnul transparenței, dialogului deschis și serviciului public de calitate și, după  cum probabil știți, nu au lipsit nici provocările evenimentelor neprevazute și nici tensiunile sociale spontane, în cele 11 luni ale mandatului meu de până acum.
4. Cum vede Prefectul evoluția Iașului în 2017. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?
Eu nu pot decât să sper că Iașul în care mi-am petrecut cea mai mare parte din viață va avea un viitor pe măsura valorii sale și, judecând după proiectele deja realizate în ultimii ani, cred că evoluția Iașului ca oraș european, va fi una foarte bună. Totuși, atâta timp cât trăim în cea mai săracă regiune din Europa, nici un efort nu va fi eficient dacă nu va fi făcut în scopul ridicării nivelului societății în ansamblul ei. De aceea eu îmi doresc pentru Iași și pentru regiunea de Nord Est a României proiecte de dezvoltare integrată și complexă, iar un prim pas perfect fezabil încă din 2017 fiind, în opinia mea, realizarea proiectului de dezvoltare a Zonei Metropolitane Iași și cel de proiectare al tronsoanelor autostrăzii Iași – Târgu Mureș.
5.       Mesaj pentru ieșeni la început de an.
Ieșenilor mei le doresc ceea ce îmi doresc şi mie, adică un an 2017 mai bun, cu sănătate și noroc pentru toți și pentru fiecare, un an în care să fim călăuziţi de optimism, încredere în viitor, realism şi iubire de oameni!

Share
Citeste si   Modelul de afacere AMERICAN le-a adus SUCCES! Vasile MORARU: ”Înainte de a INVESTI banii într-o AFACERE, studiază CONCURENȚA, clienții și gândește-te la produs”
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ