Share

Ies la iveală detalii incendiare din ultimul dosar deschis pe numele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță. Potrivit DNA, Sebastian Ghiță ar fi pretins de la reprezentanții Siveco România diverse sume de bani, promițând, în schimb, că își va exercita influența asupra mai multor factori decizionali, între care fostul premier Victor Ponta și foștii miniștri Eugen Nicolăescu și Nicolae Bănicioiu, în vederea atribuirii unor contracte din fonduri publice. Mai mult, un  martor cu identitate protejată a declarat că “practic, cine nu cotiza la Ghiță Sebastian Aurelian nu putea câștiga proiecte în piața de IT”

“În perioada 2007 – 2014, Ghiţă Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanţii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. şi a primit, în mod indirect de la aceştia suma de 22.872.321,21 lei (bani însuşiţi), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiţi pentru creșterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. şi S.C.

Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă şi în scopul determinării reprezentanţilor Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la acest agent economic şi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro),  cu sprijinul reprezentanţilor/angajaţilor S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. şi S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relaţii comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. şi societăţile comerciale menţionate respectiv S.C.Asesoft International S.A.,

S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L., S.C. 360 Revolution S.R.L., constând în achiziţionarea fictivă de servicii IT, promiţând în schimb că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, C.N.A.S., Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Braşov, respectiv promiţând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii şi derulării în bune condiţii (fără impedimente la acordarea plăţilor) a contractelor finanţate din fonduri publice încheiate cu S.C. SIVECO ROMANIA S.A.” – se menționează în ultimul dosar de la DNA.

Un martor cu identitate protejată a declarat că Ghiță a solicitat, în perioada 2007-2015, tuturor reprezentanților firmelor mari din IT să achite procente de minim de 10% din valoarea contractelor pentru toate proiectele din domeniul IT sau pentru contracte deja extinse, cât și separat pentru intervenții la factori politici și la înalți funcționari din ministere, direcții, structuri din subordinea ministerelor, agenții, în sensul lansării și de noi proiecte în domeniul IT.

“Practic, cine nu cotiza la Ghiță Sebastian Aurelian nu putea câștiga proiecte în piața de IT, iar dacă totuși le câștiga, atât semnarea contractelor, cât și plățile ulterioare aferente contractelor erau blocate până la momentul în care solicitările lui Ghiță Sebastian erau onorate”, a afirmat martorul, conform documentelor menționate.

Potrivit aceleiași surse, martorul a spus că o parte din banii ceruți de Ghiță unei firme din domeniul IT, respectiv 450.000 euro, ar fi fost folosiți pentru susținerea campaniei lui Victor Ponta.

GHITA ȘTIA DE DOSAR ÎNAINTE SA FUGA 

,,Ghita Sebastian  avea cunoştinţă despre existenţa unei cercetări penale efectuată faţă de persoana sa de către organele de urmărire penală din cadrul D.N.A. – S.T. Ploieşti („…în prezenţa mai multor persoane de încredere a afirmat că a luat la cunoştinţă despre faptul că la D.N.A. – S.T.
Ploieşti există în lucru un dosar urmare a unor denunţuri formulate de Baba de la Siveco şi de Berdilă de la Romsys…”), fiind convins că faţă de el urmează a fi dispuse măsuri preventive, urmare a pierderii imunităţii conferite de calitatea de parlamentar, conduc la concluzia certă că GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN în mod deliberat se sustrage urmăririi penale în prezenta cauză.” – se mai menționează în dosarul DNA.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ