Share

Ce urmează să se întâmple cu Transnistria

Preşedintele Igor Dodon şi-a făcut marţi public conceptul intitulat ‘Pachet atotcuprinzător pentru Moldova’ pe care l-a prezentat anterior în marja Conferinţei de securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie, proiect despre care au circulat diverse speculaţii că ar cuprinde un plan privind federalizarea Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md.

Prezentându-şi conceptul, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, relaţii de prietenie atât cu Occidentul, cât şi cu Federaţia Rusă şi statut de neutralitate.

Citeste si   Cum se vor desfășura la IAȘI manifestările DEDICATE aniversării Unirii Principatelor ROMÂNE

 Trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova

Primul se referă la menţinerea ‘status-quo’-ului existent. Acest scenariu nu este convenabil, deoarece el nu contribuie la implementarea Acordului de asociere cu UE, promovează interesele economice ale unui grup îngust de persoane şi nu contribuie la rezolvarea diferendului transnistrean.

Al doilea scenariu se referă la conceptul ‘ori-ori’ (tradus din rusă ili-ili) şi se referă la faptul că Republica Moldova încearcă ba să obţină sprijinul din Occident, ba din Est, iar acest fapt ar duce la divizarea societăţii. Cu acest scenariu creşte riscul de reluare a tensiunilor de pe Nistru şi a tensiunilor interetnice.

Citeste si   CERCETARE transfrontalieră pentru PREVENIREA și controlul hepatitei E

Al treilea scenariu este cel pe care vrea să-l dezvolte Igor Dodon şi înseamnă punerea în aplicare a conceptului ‘şi-şi’ în baza principiilor de ‘deschidere, compatibilitate şi dezvoltare’. Acesta este scenariul care îi va uni pe moldoveni, potrivit acestuia. Cel de-al treilea scenariu se bazează pe neutralitate şi tinde spre relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

Citeste si   2.699 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ