Intr-o comună din Galați, în locul care a aparținut odinioară unei crame, se află acum fabrica fraților Emil și Valentin Ancuța, unde sunt „dospite“ aproape cinci milioane de croissante lunar.
Dar cum au reușit să facă producție doi TCM-iști cu experiență în comerț?
„Mi-a luat zece ani să îmi iasă croissantul așa cum vreau eu“, își începe povestea Valentin Ancuța, cel care, alături de fratele său, Emil, deține producătorul de croissante Derpan, cuafaceri de peste opt milioane de euro și al doilea jucător din piață după grecii de la Chipita. În fabrica din comuna Smârdan, la mai puțin de zece minute de orașul Galați, linia de fabricație se oprește doar câteva zile pe an: de Paște, de Crăciun și de Revelion. În rest, cei peste 250 de angajați lucrează în patru schimburi, iar croissantele ies, la propriu, pe bandă rulantă din fabrică: aproape 4,5 milioane de bucăți lunar. Cel puțin până acum.
Capacitatea fabricii se va dubla însă în curând, cei doi frați urmând să pună în funcțiune până la 1 septembrie încă o linie de producție, pe care au achiziționat-o cu ceva timp în urmă. Ambiția lor este mare: vor să ducă vânzările de croissante de anul acesta la zece milioane de euro.
Arc peste timp. Pe terenul pe care astăzi este unitatea de producție a croissantelor era o fostă cramă. „Au fost tăiate viile din zonă, nu mai era producție. Noi am cumpărat-o cu banii din distribuție“, mai spune Valentin Ancuța. De altfel, ușile din lemn masiv care duc spre fabrică au incrustate pe ele ciorchini de struguri și alte simboluri bahice, amintind și acum de acele vremuri.
Au angajat specialiști, ingineri din România, dar și din străinătate – pentru că, deși la Galați exista o facultate de chimie alimentară, majoritatea absolvenților erau obișnuiți cu produsele de panificație tradiționale pe plan local, cum ar fi pâinea, chiflele sau covrigii, în timp ce croissantele păreau mai exotice.
„La început este și greu să pornești, nu ai de niciunele“, mărturisește fratele mai mare, Emil Ancuța. Inițial, au cumpărat o linie de fabricație „mai mult manuală“ și au început astfel să descopere din tainele producerii celebrului preparat asociat mai degrabă cu tradiția franceză. În timp, s-au perfecționat. A urmat cumpărarea unei linii automate, a crescut și numărul de angajați, iar astăzi antreprenorii se pregătesc să o inaugureze pe cea de-a doua, fiind în momentul de față unul dintre cei mai mari angajatori din afara orașului Galați
Citeste continuarea aici.