Share

Profesorul american Keith Hitchins, care a publicat istoria României la cele mai prestigioase edituri din lume, a murit cu șase luni înainte de a împlini 90 de ani.

Keith Hitchins a fost numit Doctor Honoris Cuasa al Universității Alexandru Ioan Cuza și a scris numeroase lucrări despre Istoria românilor

Născut la 2 aprilie 1931, sosit în România la începutul anilor 1960 pentru stagii de documentare şi pentru perfecţionarea limbii române, Keith Hitchins a făcut ordine în gâlceava politică şi ştiinţifică româno-ungară referitoare la Transilvania şi la problemele dintre diferitele ei comunităţi şi confesiuni.

Citeste si   Maricel POPA, președintele PSD Iași: 1 milion de FAMILII vor beneficia de racordare GRATUITĂ la rețeaua de GAZE!

Hitchins a publicat prima sa carte în 1969, la Harvard University Press, intitulată „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. Și în ultimele sale monografii se referă tot la România:

„The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).

Probabil că printre ultimele sale articole, dacă nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare în Balcani în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a fost tipărit în România, în 2018.

Citeste si   Maricel POPA, președintele PSD Iași: 1 milion de FAMILII vor beneficia de racordare GRATUITĂ la rețeaua de GAZE!

Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a primit distincţii academice din partea univesităţilor „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, din Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. De asemenea, în 2018, statul român l-a recompensat cu o înaltă distincţie oficială pentru meritele aduse.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ