Domnule Iohannis, peste 200.000 de copii din Romania se culca flamanzi in fiecare seara! Pentru ei ce facem?

0
Share

Peste jumătate dintre copii romani (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar in sărăcie extrema,care le limitează dreptul la creștere si dezvoltare fizica normala, arata World Vision Romania.

Situația este mult mai rea la sat ,unde locuiesc 74% dintre copii săraci ai României si unde sărăcia este citata ca principala cauza a abandonului școlar. ,,Situatia copiilor din mediul rural este disperat”, susținea la finele anului trecut Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcie extrema si excluziune sociala.

Acesta menționa ca riscul de sărăcie pentru copii de la țara este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban, iar situația se înrăutățește de la un an la altul

Daca in 2012 , unul din 10 copii din zonele rurale au declarat ca se culca flamanzi , in 2014 aceasta rata a crescut la 1 din 8 copii, conform unui studiu realizat de World Vision Romania si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

,,In plus fata de cei 40% care se confrunta cu riscul de sărăcie sau de excluziune sociala, se estimează ca 29% suferă de privatuni materiale severe , de aproape trei ori ,,mai mult decât media UE”, se menționează in concluziile preliminare ale vizitei in Romania a lui Philip Alston. In același timp, Raportul Parlamentului European arata ca in privința sărăciei copiilor, Romania conduce detașat cu 51% , urmata de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se afla in risc de sărăcie.

Dincolo de aceste statistici îngrijorătoare sunt sute de mii de copii care încearcă in fiecare zi sa traiască cu senzația de foame continua si sa isi ignore stomacul gol in timpul orelor de curs. In satele din Romania oamenii se lupta zi de zi cu sărăcia, principala lor ocupație fiind agricultura de subzistenta si creșterea animalelor. Pe copii acestora ii zărești pe ulițe, bucurându-se de jucării improvizate Rau sau niciodată , acești copii își părăsesc satul , fără a ști cum. lumea se deschide si ce șanse pot găsi dincolo de aceste limite.

Copiii au nevoie de un prezent Statisticile oficiale continua sa rămână alarmante in ceea ce privește procentul din populația  României care trăiește in sărăcie extrema sau cu riscul excluziunii sociale, in ciuda strategilor si a legilor adoptate ,ale căror prevederi nu au fost aplicate si , astfel nu se regăsesc in îmbunatățirea nivelului de viata al romanilor . Ceea ce aceste statistici nu subliniez suficient de clar este faptul de un copil care experimentează sărăcia sau chiar sărăcia extrema poarta cu el riscul de a nu se integra niciodată într-o societate care i-a neglijat drepturile elementare: hrana, educație ,santale.

,,In Romania rurala găsim la fiecare pas copii care parcurg prin frig si ploaia, distante mari pentru a ajunge scoală. Odată ajunși la destinație , flamanzi, obosiți si înfrigurați, nu mai surprinde pe nimeni ca nu se pot concentra la orele de curs sau ca sunt tentați sa renunțe. Asa se  explica si frecventa cu cel putin doua procente mai mare cu care se înregistrează abandonul școlar in mediul rural.

Acești copii sunt prioritatea noastră ,ei trebuie sa fie incurajați sa meargă la scoală pentru ca educația este singurul mijloc prin care sărăcia sa nu fie perpetuata de la o generație la alta. Nu ne mai putem permite ,ca societatea ,sa lăsam sărăcia sa reducă șansele copiilor la educație si la existenta demna ca viitori adulți. World  Vision Romania militează pentru abordarea integrata a fenomenului părăsirii timpurii a școlii, oferind copiilor sprijinul necesar prin programe de educație remediala, de dezvoltare a abilităților de viata independenta sau chiar sprijin material pentru familiile care nu își permit sa-si trimită copii la scoală”, a declarat Daniela Buzducea , director național World Vision Romania .

La lumina unei lămpi pe baterii printre sutele de mii de copii care trăiesc in sărăcie extrema ii găsim pe Georgiana (11 ani ),Andreea (12 ani) si Cosmin (9 ani). Cei trei frați trăiesc într-un sat situata in sudul României , alături de părintii lor, Liliana si Marian , într-o casa din chirpici cu o singura camera locuibila. Ferestrele sunt crăpate , la fel si pereții ,iar apa sau curentul electric lipsesc cu desăvârșire din viețile lor. ,,Iarna este cel mai greu, ne strângem cu toții in singura camera in care avem soba si stam la lumina unei lămpi pe baterii .Când bateriile se termina si nu avem bani sa luam altele ,stam la lumina lumânării sau chiar pe întuneric”, povestește Liliana , mama copiilor .

In timp ce viata lor construiește imaginea unor timpuri demult apuse si uitate ,cei trei copii sunt nevoiți sa împartă adeseori aceeași farfurie cu mâncare . Prima masa a zilei si uneori singura este la ora prânzului , mâncarea e preparata la ceaunul din curte si conține fasole,varza sau cartofi . Seara , cei trei copii se mulțumește cu ce au mai rămas de la prânz , iar dacă uneori mai e prea putin sau deloc, copii așteaptă masa de a doua zi .

Rareori s-au bucurat de gustul dulciurilor . ,, Uneori mama ne mai aducea cate o bomboana”, Șoptește Georgiana. venitul familiei provine din alocațiile copiilor si ajutorul social , aproximativ 600 de lei , din care părintii celor trei copii se străduiesc sa le asigure măcar strictul necesar. Cu toate ca neputința si greutățile i-au însoțit mereu , Liliana si Marian încearcă din răsputeri sa le ofere copiilor lor mai mult…. in sezonul cald , tatăl ii ajuta pe oamenii din sat,muncind cu ziua . ,,De la noi din sat nu exista transport spre comuna…m nu exista la locuri de munca si doar muncind cu ziua mai poti face un ban… Din păcate vara se mai cauta ,dar si atunci din ce in ce mia rar..” ,mărturisește Marian.

  • ”Nu avem bani sa le cumpărăm cizme tuturor copiilor, însă problema cea mai mare este lipsa mâncării, nu pot sa le pun zilnic pachete la scoala pentru ca nu am din ce” ne explica, îndurerată , mama lui Bogdan .
  • In familia lui Bogdan venitul este aproape inexistent, au in gospodărie câteva oi și capre, pe care mama le îngrijește împreună cu copiii.
  • Este greu pentru ei când vad ca ceilalți copii au pachet sa mănânce și ei se uita, povestește cu lacrimi în ochi tatăl copiilor.

,,Le-am cumpărat pe rând de încălțați , când am vândut o oaie , din păcate cizmele nu rezista pentru ca nu sunt nici de calitate si au mult de mers pe jos , trebuie sa traverseze un rău , este noroi peste tot si se rup repede ”  arata mama copiilor.

Cazul acestei familii vine , parca ,sa întărească concluzia raportului special ONU pentru sărăcie extrema si excluziune sociala potrivit cărei ,,situația  copiilor din mediul rural este disperata” . Lipsa hranei a determinat-o pe mama celor sase suflete frumoase sa trimită doi dintre copii la bunica. ,,Nu mai aveam ce sa le dau de mâncare , am rugat-o pe mama sa imi tina cei doi copii pana trece iarna. ,,Îmi este greu ca i-am despărțit, dar decât sa moara de foame … o sa treacă iarna si o sa ii iau inapoi… ”

  • Conform Comisiei Europene, cheltuielile publice ale României pentru educație au reprezentata 3 % din PIB in 2012 , ceea ce reprezinta ,din nou, cel mai scăzut procent din UE. Iar in tot acest peisaj sumbru, Guvernul amână alocarea a 6% din PIB pentru educație, conform prevederii Art. 8 din Legea 1.2011. v. 

Sursa: colotinsebastian.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ