Share

Începând cu data de 28 Aprilie, Ministerul Sănătății a început procesul de colectare a plasmei de la donatori, pentru a putea fi folosită în tratarea pacienților aflați în stare critică din cauza infecției cu COVID-19.

Ce este plasma?

Plasma reprezintă partea lichidă a sângelui, ce conține diferite celule; în plasmă se găsesc și anticorpi, care au rol fundamental în lupta împotriva infecțiilor. O persoană care s-a îmbolnăvit de COVID-19 și s-a vindecat are prezenți în sânge anticorpi specifici, care pot fi “preluați” și folosiți de către alți pacienți, care se află în stare gravă. Deși până în prezent nu s-a găsit un tratament, această metodă prezintă o serie de beneficii.

Cine poate dona?

Conform deciziilor stabilite la nivelul Ministerului Sănătății, donarea de plasmă se poate face doar de către un fost pacient infectat cu SARS-CoV-2, care s-a vindecat și a fost externat din spital. Această donare, la fel ca și donarea de sânge, este voluntară și neremunerată. 

Cine va beneficia?

Plasma de la un donator vindecat de COVID-19 va fi administrată doar pacienților critici infectați confirmați cu SARS-CoV-2, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin Ordin al Ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.;
  2. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.;
  3. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Cum se consideră potrivită proba donată?

Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislației în vigoare și algoritmului de testare elaborat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine.

În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Situația donării de plasmă la Iași

Până la data de 13 Mai, o singură persoană s-a prezentat la Centrul de Transfuzii din Iași pentru a dona plasmă, însă aceasta nu a fost eligibilă:

S-a prezentat doar o singură persoană, care nu s-a calificat în urma consultului biologic al sângelui. Până în momentul de faţă o mare parte dintre posibilii donatori au declarat că suferă de afecţiuni care contraindică total donarea de sânge, precum diabet insulino-dependent, afecţiuni cardiace, greutate sub normele admise“, a declarat Dr. Lavinia Scripcariu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ