Share

Evoluția CONEST este indivizibil legată de mediul politico-administrativ local

CONEST este de fapt fostul Trust de Construcții Industriale al Iașului. Compania a fost privatizată în 1991 în spiritul acelor vremuri și firește întreaga infrastructură de construcții a Iașului a intrat pe mâinile unor privați.

Încă din acei ani, societatea a știut să întrețină raporturile cu administrația publică locală. Atât de apropiate au fost aceste raporturi, încât această societate de construcții i-a construit și casa fostului primar Simirad. De bunul mers al lucrărilor s-a ocupat chiar viitorul director tehnic, viceprimar și actual Primar al Iașului, Mihai CHIRICA, inginer în cadrul CONEST la vremea respectivă.

Atât de mult l-a impresionat Chirica pe Simirad încât acesta din urmă l-a adus la primăria Iași în 2001. Când a intrat Nichita primar interimar în 2003, Chirica era deja acolo. Restul este deja istorie.

Atât din poziția de director tehnic, cât și din cea de viceprimar și mai ales de primar al Iașului, Mihai CHIRICA a avut o colaborare continuă și strânsă cu CONEST SA.

Un consilier local a cerut public primăriei Iași accesul la informațiile de interes public despre contractele încheiate între primărie și firma CONEST

Consilierul local PNL, Răzvan TIMOFCIUC a câștigat, în primă instanță, un proces intentat Primăriei Municipiului Iași în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Citeste si   Gabriela Firea anunță că Primăria Capitalei are conturile blocate! Datoria pentru Constanda reprezintă 20% din bugetul anual

Răzvan TIMOFCIUC a solicitat, în calitate de consilier local, să i se transmită o listă cu toate contractele încheiate de Primărie cu CONEST S.A. în perioada 2012-2018, notele de fundamentare ale achizițiilor ce au stat la baza documentației de atribuire, obiectul și durata contractului, valoarea contractului și anul în care a fost încheiat, eventualele acte adiționale, note de renunțare și suplimentare a lucrărilor, valoarea ofertei financiare cu care a fost declarat câștigător și valoarea finală a contractului.

Municipalitatea i-a refuzat consilierului local, Răzvan TIMOFCIUC accesul la contractele încheiate între primărie și firma CONEST. Răspunsul negativ primit din partea conducerii Primăriei Iași l-a determinat pe Timofciuc să se adreseze instanțelor de judecată

Judecătorii au obligat primăria să-i pună consilierului la dispoziție, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a sentinței, la sediul Primăriei, parțial informaţiile solicitate prin adresa nr. 54307/29.05.2018, respectiv:

–        Contractele încheiate de către Primărie cu CONEST SA (nr. înregistrare ORC J22/352/1991) în perioada 2011 -2018

Citeste si   Protestatarii bulgari au instalat noi baricade în trei intersecții importante din Sofia. Intersecții blocate și în oraşele Varna şi Plovdiv

–        Notele de fundamentare ale achizițiilor ce au stat la baza documentației de atribuire

–        Eventuale acte adiționale ale contractelor

–        Valoarea ofertei financiare cu care a fost desemnat câștigătorul și valoarea finală a contractului/lucrărilor și serviciilor decontate.

Primăria a refuzat sentința judecătorilor și a depus apel.

Ce ascunde primarul Mihai CHIRICA?

De ce nu dorește primarul Mihai CHIRICA să pună la dispoziție consiliului local contractele cu caracter public?

Potrivit legii Legii 544/ 2001 privind accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

De când Mihai CHIRICA a venit în Primăria Iași prin transfer de la firma S.C. CONEST S.A, unde a lucrat ca inginer, peste 80% dintre contractele de lucrări de infrastructură ale Primăriei Iași au fost derulate cu această firmă singură sau prin asociere cu alte firme.

 CONEST S.A. a câștigat în ultimii ani contracte publice cu Primăria Iași, cu o valoarea totală de peste 450 milioane lei

Adică 100 milioane euro, ceea ce înseamnă cam 80% din valoarea totală a contractelor de lucrări de infrastructură din ultimii ani, derulate de Primări Iași.

Citeste si   Băsescu, răspuns spumos la întrebarea “Cine câștigă Primaria? Eu! Nu candiez ca iepuraș”

Contactat telefonic cum comentează decizia Primăriei de a face apel și cum se justifică dorința de secretizare a unor informații cu caracter public, TIMOFCIUC a declarat că ”Primăria se luptă cu un consilier local să țină secrete informații publice pentru că furnizarea datelor ar scoate la iveală această practică la limita legii de a face acte adiționale la contractele de lucrări, astfel că valoarea finală a banilor publici care se plătesc pentru contractele cu CONEST este mult mai mare decât valoare pentru care s-a licitat.

„Este o practică care ar trebui verificată de Curtea de Conturi Iași și Finanțele publice pentru fondurile alocate din bugetul local și Autoritatea de Management și Autoritatea de Audit care aparține de Curtea de Conturi a României de la București pentru proiectele care au finanțare europeană. Nu mai știu o firmă de construcții din țară care să câștige 80% dintre contractele de lucrări ale unei Primării” a mai completat consilierul liberal.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ