Share

Dr. Mădălina Ciuhodaru:”Obstetrică-ginecologie este despre povestea vieții”

Trăim o perioadă în care societatea are o nevoie acută de modele, motiv pentru care este importantă promovarea persoanelor care reprezintă un punct de reper autentic.

În această săptămână o avem alături de noi pe dna Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului “Elena Doamna” și cadru didactic universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”.

REP: Ce înseamnă medicina pentru Dumneavoastră?

Dr. Mădălina Ciuhodaru: Medicina este încununarea tuturor eforturilor mele, din copilărie până la liceu, în vederea dezvoltării personale, cred că eram de mică pregătită pentru specialitate pe care o practic, deoarece îmi plăcea să asist la naștere toate pisicile și toți cățeii din cartier.

”Medicina umană reprezintă o colaborare la nivel psihologic, nu doar fiziologic”

Stăteam la țară la bunici și de câte ori făta o vacă sau oaie trebuia neapărat să fiu acolo. Astfel, am oscilat mult între a deveni medic veterinar sau medic uman, în final am ales partea umană deoarece m-am gândit că acest domeniu reprezintă o colaborare la nivel psihologic, nu doar fiziologic, fiind foarte important ca pacientul să fie privit ca un întreg și să fie înțeles cu tot ce își dorește și cu tot ceea ce semnifică și exprimă boala sa.

R: Ce v-a determinat să alegeți acest drum?

Dr. M.C: La început am dorit să fac psihiatrie, de aceea și teza de doctorat a fost realizată pe acest domeniu, cu un subiect interdisciplinar, pentru că mi s-a părut incredibil să descoperi toate valențele minții umane.

Ulterior, când am ajuns în anul 6 și am făcut obstetrică mi-am adus aminte de toată copilăria mea, și mi s-a părut impresionant să ai pe mână apariția vieții, încât atunci când am avut de ales între cele două specializări, am ales Obstetrică-Ginecologie.

Pe lângă pasiune și dragostea față de tot ceea ce reprezintă această latură a medicinei, în decizia finală un rol important l-a avut și psihiatria românească care considera femeile ca fiind isterice. Mi s-a parut a fi un pilon care trebuie distrus și aratat societății adevarata imprtanță și adevăratele atribute ale femeii.

”Obstetrică-ginecologie este despre povestea vieții”

Sunt studii care spun că simptomatologia cu care se prezintă o bolnavă este neglijată și de multe ori ele tolerează mai bine durerea; se vorbește inclusiv despre medicină în funcție de sexul pacientului implicat, și atunci de multe ori fiindcă femeile nu sunt ascultate, nu sunt luate în serios privind durerea și privind problemele lor (cum ar fi problemele de la menstruație, sau endometrioza – considerată o boală a lumii moderne).

Citeste si   Ce se întâmplă cu PACIENȚII non-COVID în vremea PANDEMIEI: ”Și noi avem NEVOIE de AJUTOR din parte MEDICILOR”

Am considerat că folosind psihiatria și obstetrică-ginecologie pot schimba ceva, și mă consider norocoasă că le-am putut îmbina. Obstetrică-ginecologie este despre povestea vieții, iar un serial englezesc – Call the Midwife (“Apelează la Moașă”) – arată istoria modului în care se năștea (la propriu și la figurat) viața pe pământ.

R: Ce vă inspiră sau cine vă inspiră în viața de zi cu zi ca mamă, femeie și doctor?

Dr. M.C: În ipostaza de mamă mă inspiră băieții mei, care sunt mobilul energiei mele de fiecare zi, și pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi.

În ipostaza de doctor m-au inspirat câțiva dintre profesorii mei pe care i-am avut în Facultate și după, pentru că fiecare din noi știm cât de mult poate însemna un profesor pe care îl adorăm și căruia încercăm să îi călcăm pe urme. Eu am beneficiat de câțiva profesori deosebiți, dna Prof. Dobrescu, dl Prof. Stanciu, dl Prof. Dragomir la chirurgie, ceea ce m-a ajutat foarte mult.

 În al doilea rând, am avut acasă exemple de oameni deosebiți, unde îl includ pe tatăl meu, a cărui moralitate și dedicație pentru meserie m-a inspirat, și a cărui înțelegere pentru femei și pentru patologia asociată m-a făcut să văd întotdeauna mai mult decât simpla imagine fizică a pacientei, fiindcă femeile au nevoie de mult mai mult.

R: Cu ce personaj feminin va regăsiți?

”Avem  modele de femei după care ne putem ghida, important este să ne uităm în istorie și să le alegem”

Dr. M.C: Admir foarte multe personalități de sex feminin, mi-a plăcut mult Ecaterina Teodoroiu, mama lui Ștefan cel Mare, Regina Maria, Smaranda Brăescu (celebra aviator), poate cel mai mult fiind inspirată de către Regina Maria, fiindcă într-o țară străină, cu un popor străin, a reușit să mobilizeze și să creeze un suflu caracteristic României interbelice, fiind de admirat pentru educația și pentru dedicarea pe care a avut-o față de Poporul Român.

Citeste si   Iulia SCÂNTEI, TAXATĂ de IEȘENI: ”De DOAMNA aflăm doar ACUM, dar am înțeles că a terminat deja un MANDAT”

Tinerele fete și studentele de la Medicină, când se uită în manualul de istorie a medicinei, observă cât de aridă a fost ascensiunea femeilor în cadrul facultăților de medicină, dar pe de altă parte observă câte femei și câte doctorițe ne-au dat speranțe, câte dintre ele au realizat atât de multe.

Cum nimic nu este întâmplător, Elena Doamna, venită de la noi din Iași, a făcut o școală renumită de asistente medicale la Cotroceni, precum și un azil pentru orfani.

Eu cred că avem modele de femei după care ne putem ghida, important este să ne uităm în istorie și să le alegem.

R: Cum vi s-a părut reacția studenților legat de conferința “Care este superputerea ta? A mea este cea de a fi femeie”, pe care ați susținut-o la UMF Iași (organizată alături de EMSA Iași)?

”Studenții sunt produsele extraordinar de reușite ale unei Universități care a demonstrat că poate și că este la un anumit nivel”

Dr. M.C: Eu cred că studenții sunt o pagină albă, de aceea cred că este foarte important ce scriem pe aceasta. Eu niciodată nu le spun studenților “De ce nu știi ceva de altă specialitate sau de la altă disciplină?”,  fiindcă tot noi suntem responsabili pentru pregătirea studenților, așa că atunci când aceștia nu știu ceva cred că este ca o palmă asupra muncii cadrelor didactice.

Pentru mine a fost o adevărată încântare să mă aflu printre atâtea suflete și minți tinere și frumoase și să reușesc să la captez atenția pentru o lungă perioadă de timp, într-o limbă de circulație internațională, alături de care am avut o conversație activă despre atâtea subiecte.

R: Ce modele de femei lideri din istorie ar merita amintite mai des? Dar din medicină?

”Fiecare întâmplare din viață lasă în urmă o poveste”

Dr. M.C: Sunt multe personalități a căror rememorare ar ajuta foarte mult, de la Florence Nightingale și până la Ecaterina Teodoroiu, care a fost o asistentă medicală căreia i-au murit frații în război și după acest moment a preluat conducerea unui pluton, deci exemple sunt numeroase, important este să ne ghidăm după acestea și să spunem povești. Fiecare întâmplare din viață lasă în urmă o poveste, și ascultând alte povești poate reușim să ne inspirăm și să ne creăm propria noastră destinație.

Citeste si   EXPOZIȚIE de creaţie artistică FOTOGRAFICĂ “Tinerețe fără bătrânețe. Delta – Tărâm de poveste” la Iulius Mall IAȘI

R: Cu ce provocări se întâlnesc femeile în medicină? Dar în societatea noastră?

Dr. M.C: Femeile în medicina românească sunt mai puțin discriminate față de alte societăți (de exemplu în societățile Musulmane, unde nu au acces la educație), consider la noi că situația este relativ bună, cu amendamentul că sunt specialități considerate eminamente masculine (cum ar fi Ortopedia), care este apanajul colegilor noștri, ceea ce nu reprezintă neapărat ceva rău.

”Avem de luptat cu multe prejudecăți și succesul depinde de modul în care vom educa generațiile tinere”

În societatea din România femeia are încă multe teste educaționale de trecut, probabil că și bărbatul și femeia au aceste teste de trecut, pentru că încă ne aflăm la nivelul acela în care femeia merge în spatele bărbatului și este cantitate neglijabilă în familie. Cu timpul și cu puțin efort asociat educației active cred că se pot rezolva și aceste aspecte.

Nu cred că în prezent suntem poziționați cel mai rău din Europa, însă avem de luptat cu multe prejudecăți și succesul depinde de modul în care vom educa generațiile tinere.

R: Dacă ați putea sa transmiteți un mesaj studentei Mădălina Ciuhodaru, ce i-ați spune?

Dr. M.C: Eu cred că studenta de atunci a crescut foarte mult, nu s-a speriat de toate provocările care au venit și că trebuie foarte multă răbdare ca să ajungi acolo unde ți-ai propus în viață, de multe ori fiind mai importantă călătoria decât destinația.

Cel mai important este să ne bucurăm în fiecare zi de faptul că suntem și să luăm ce este bun din orice situație, pentru că orice situație, oricât de negativă ar fi (chiar și aceasta de acum), este făcută pentru creșterea noastră și rezistă cine se adaptează cel mai bine la schimbare.

R: Ce mesaj transmiteți femeilor?

Dr. M.C: Aș vrea să transmit că niciodată nu trebuie abandonată nicio luptă, că întotdeauna există mâine, așa cum spunea și Scarlett O’Hara “Mâine este o nouă zi”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ